Na témo

SNG Maribor na pragu nove sezone


SNG Maribor je že 23. junija javnosti predstavilo načrte za novo sezono. O programu sezone 2020/2021 in tudi o spremenjenih razmerah delovanja so spregovorili direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug.

»Slovensko narodno gledališče Maribor, ki pod isto streho združuje Dramo, Opero, Balet in Festival Borštnikovo srečanje, ima kljub globalno nenaklonjenim okoliščinam po izbruhu epidemije koronavirusa, ki je tako rekoč čez noč prekinila kulturno-umetniško dejavnost naše hiše, za seboj odmevno sezono, v kateri smo zaznamovali stoletje nepretrganega bivanja slovenske besede,« je direktor SNG Maribor Danilo Rošker ocenil trenutno stanje in dodal: »Čas izolacije in odsotnosti drug od drugega sta nam ponudila priložnost, da na novo premislimo, kaj je resnično pomembno, kaj nas navdihuje, nam bogati življenje in nam ne nazadnje daje možnost, da spremenimo pogled na svet, ki nas obdaja. Umetniški program naše gledališke hiše v sezoni 2020/2021 smo zasnovali po načelih slogovne raznovrstnosti, tematske zaokroženosti in predvsem z zagotavljanjem visokih umetniških standardov.«

Operno sezono, sestavljeno v želji ponuditi najboljši možni program, bo odprla praizvedba opere Marpurgi, prvi del, skladateljice Nine Šenk v režiji Igorja Pisona in pod vodstvom umetniškega vodje opere dirigenta Simona Krečiča. Na premiernem programu bodo še Aida Giuseppeja Verdija, dirigiral bo Simon Krečič, Hči polka Gaetana Donizettija pod vodstvom dirigenta Simona Robinsona in Madama Butterfl y Giacoma Puccinija z dirigentom Stefanom Romanijem.

Mariborski balet novo sezono odpira z delom Carmina Burana skladatelja Carla Orff a v koreografi ji Edwarda Cluga. Uprizorjena bo skupaj s Stabat Mater skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija. Ljubitelji klasičnega baleta si bodo med 26. februarjem in 15. marcem 2021 v Tednih belega baleta lahko ogledali tri baletne mojstrovine, in sicer Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega v koreografi ji Valerija Kovtuna (po M. Petipaju in L. Ivanovu), Giselle Adolpha Adama v koreografi ji Rafaela Avnikjana in Don Kihota Ludwiga Minkusa v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega.

Drama, Opera in Balet SNG Maribor v koprodukciji s Cankarjevim domom iz Ljubljane napovedujejo premiero Nanine pesmi, inovativni glasbeno-baletni projekt na besedila Frana Milčinskega – Ježka v režiji mednarodno priznane koreografi nje Valentine Turcu, ki v obliki avtobiografsko obarvane uprizoritve pripoveduje zgodbo o odraščanju deklice, ki odkriva vesolje risarij, igrač ter sanjskega sveta ob veselem druženju s svojim dedkom. Pesmi bo ob multimedijski »spremljavi« videa in glasbe interpretirala Nana Milčinski.

V okviru Simfoničnega cikla, ki že vrsto let navdušuje z zanimivim koncertnim programom, razpetim med svetovljansko držo slogovne raznovrstnosti in popularizacijo del slovenskih skladateljev, bodo v koncertni sezoni 2020/2021 pripravili šest koncertov, k bogati koncertni ponudbi pa spada tudi cikel šestih koncertov komorne glasbe Carpe artem, ki ga prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus, tokrat pod skupnim naslovom Onkraj znanega.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja