Na témo

Igram … fagot!

12. julij 2019

Fagot je moj najljubši inštrument. Ima srednjeveško aromo in zdi se, da je fagotov zvok okus nekdanjih časov.
Frank Zappa

Fagot je leseno pihalo, ki spada v skupino inštrumentov z dvojnim trsnim jezičkom, njegova zgodovina pa se začenja že v 16. stoletju – fagotov zgodnji prednik je enocevni dulcijan, renesančno glasbilo, s katerim si delita osnovno strukturo. Zgodnjo obliko fagota je v 17. stoletju zasnoval izdelovalec glasbil Jacques-Martin Hotteterre (1674–1763), do 19. stoletja, ko je doživel ponovni razcvet ter pomembne strukturne in (posledično) zvokovne spremembe, pa se je že večkrat preoblikoval.

V 19. stoletju se je razvijal znotraj dveh smeri – po sistemu Buffet in po sistemu Heckel, ki pa sta si tako različna, da je menjava med enim in drugim med igranjem praktično nemogoča. Danes je fagot pomemben člen vseh orkestrskih, pa tudi komornih sestavov, čedalje bolj pa se uveljavlja tudi kot solistični inštrument. Navzoč je v vseh slogovnih in zgodovinskih obdobjih. Izstopa po svoji prepoznavni zvočni barvi, širokem razponu (kar štirih oktav), zmožnosti ustvarjanja najrazličnejših karakterjev in po bogatih tehničnih razsežnostih. K temu pripomoreta predvsem njegova struktura in način proizvajanja zvoka/dovajanja zraka v inštrument.

Zgradba

Za fagot lahko poenostavljeno rečemo, da je nekajkrat povečana oboa. Narejen je iz dvojne zavite cevi s skupno dolžino kar 260 centimetrov. Njegova menzura – torej vzdolžni presek piščali (cevi, v kateri niha zračni stolpec) – je izrazito stožčasta. Na začetku je njen premer kar štirikrat manjši kot na koncu (na začetku meri 4 milimetre, na koncu pa 40 milimetrov). Menzura ne vpliva na osnovno frekvenco proizvedenega zvoka, ampak na alikvotne tone in s tem na zven inštrumenta. Pri glasbilih s stožčasto menzuro se lahko harmonskemu nizu alikvotnih frekvenc le približamo – pojavijo se le, če je izvor zvoka v konici stožca.

Zaradi njegove dolžine lahko fagot razstavimo na pet delov:
● V obliki črke S zavit cevasti podaljšek iz medenine (platine, srebra, tudi zlata), na katerega je pritrjen dvojni trsni jeziček, ki je ustrezno širši kot tisti pri oboi ter ima trapezno obliko. Sestavljen je iz dveh enako elastičnih lističev bambusa, ki sta povezana s tanko nitko. Ko pihneš vanju, vibrirata.
● Krilo, ki ima na eni strani vtaknjen cevasti podaljšek, na drugi pa je vtaknjen v nogo v obliki črke U.
● Noga z dvema odprtinama, eno za krilo in eno za basovnik.
● Basovnik.
● Lijak (uporablja se še poseben cevni dodatek, ki se pritrdi na lijak zato, da zniža osnovni ton za pol tona). Fagot je izdelan iz stare javorovine, čakalne dobe za to, da prejmeš svoj ročno narejeni inštrument, pa so, kot opozarja večina glasbenikov in glasbenic, izredno dolge.

Domen Koren in Katarina Radaljac