Na témo Pogovor

Andi Sobočan, cimbalist: »Cimbale imajo pomirjajoč zvok«

18. julij 2019

Andi Sobočan poučuje veliki oprekelj že več kot 20 let, zadnjih deset let na edini slovenski glasbeni šoli v Beltincih, kjer se je mogoče naučiti igranja na cimbale. Živi v Murski Soboti. Ker je eden od redkih glasbenikov na tem domnevnem predniku klavirja, je skrajni čas, da pridobi sledilce in sledilke. S tem namenom je objavil tudi učbenik.

»Na starem so trgu pod lipo zeleno
trobente in gosli, in cimbale pele,«

… je spesnil France Prešeren v baladi Povodni mož.

Andrej Lutman: Koliko so cimbale stare?
Andi Sobočan: Cimbale izvirajo nekje iz Indije oziroma Azije, v prvotni obliki pa so se nosile okrog vratu. Pozneje so jih dali na mizo. Ko se je začela kavarniška glasba, ko ni bilo toliko potrebe po prenašanju, so na Madžarskem (znamka Schunda, pozneje tudi Bohak) izdelali večje, z dušilcem tona. Ravno takšne cimbale igram tudi sam.

Kako bi opisali to glasbilo?
Cimbale so trapezne oblike in stojijo na štirih nogah, tehtajo približno od 80 do 100 kilogramov, odvisno od velikosti. Imajo od 123 do 134 strun, so kromatično razdeljene, konkretneje v spodnji del (basovski del) in zgornji del (violinski del). Toni obsegajo štiri oktave in pol. Nanje udarjamo z dvema palicama, ki sta poviti z vato in sukancem. Cimbale imajo še dušilec tona s pedalom. So resnično čaroben inštrument, igranje pa se tehnično malo razlikuje od igranja drugih inštrumentov. Imajo pomirjujoč zvok, ki v kombinaciji z akordi zveni kar neverjetno. Če pri tem upoštevamo še dinamiko igranja, pa bodo zvenele prav božansko.

Za romski orkester je značilna zasedba par violin, cimbal, viole, violončela in basa. Ste imeli priložnost igrati v takšni zasedbi?
Seveda, saj so tudi neromske skupine bile in so še v Prekmurju večinoma v taki zasedbi. Ena od najbolj znanih je bila Kociper-Baranja banda, ki se je pozneje preimenovala v Beltinško bando. Imel sem to čast, da sem igral tudi z njimi, danes pa je v takšni sestavi skupina Marko banda, v kateri prav tako igram. Obstaja še Mlada beltinška banda in mogoče bi se našla še katera.

Andrej Lutman