Reportaža

Svetovni zborovski expo

Stuttgartski komorni zbor in umetniški vodja Frieder Bernius. Foto: Anna Palcsó

Iz tiskane izdaje (izid: 22. december 2022) 

V Lizboni je med 3. in 7. septembrom potekal Svetovni zborovski expo, ki je poskrbel za nepozaben zaključek zborovske sezone.

Svetovni zborovski expo, ki ga je organizirala Mednarodna zveza za zborovsko glasbo v sodelovanju s portugalsko občino Oeiras, je v začetku septembra v Lizboni obiskalo skoraj 800 ljubiteljev zborovske glasbe. Na njem je sodelovalo 18 različno velikih vokalnih zasedb, udeležili pa so se ga lahko tudi posamezniki. Petdnevni urnik festivala so oblikovali delavnice, predavanja ter koncerti, predvsem pa ga je zaznamovala izmenjava izkušenj, novih pristopov in različnih glasbenih kultur. 

Barvit izbor zborov in vokalnih skupin z vsega sveta
Največ pozornosti so organizatorji festivala namenili izbranim povabljenim zborom. Izmed njih je treba izpostaviti profesionalni Stuttgartski komorni zbor, ki je občinstvu postregel z brezhibnimi izvedbami zborovskih skladb zahodne klasične glasbe, medtem ko sta festivalsko dogajanje poleg njih popestrili še vokalni skupini Collective Singers iz Namibije in Mosaica Singers iz Jordana, ki sta izvajali predvsem zborovske priredbe glasbe iz svojih regij. Festivala se je udeležilo tudi nekaj otroških in mladinskih zborov – Aarhuški dekliški zbor, Portlandski državni komorni zbor, Mladinski zbor Shallaway iz Kanade in Mladinski zbor Cantemus iz Moldavije. Expo je poleg tega gostil dve zasedbi, nizozemsko vokalno skupino Maze in vokalno skupino Oridarius iz Brazilije, ki se v svojem repertoarju že spogledujeta z žanri popularne glasbe. Festival so sicer v lastni organizaciji obiskali drugi zbori (kar šest iz Portugalske), med katerimi sta izstopala Zbor estonske akademije za glasbo in gledališče pod vodstvom Hirva Surve ter otroški zbor Leioa Kantika Korala iz Španije. Medtem ko je prvi navdihoval občinstvo s tehnično dovršenim nastopom, je drugi navduševal z mladostno energijo in prepričljivo odrsko prezenco. Na Svetovnem zborovskem expu sicer ni nastopila nobena izmed vokalnih zasedb iz Slovenije, a slovenska zborovska glasba je kljub temu zvenela na koncertnih prizoriščih festivala. Mladinski zbor Shallaway iz Kanade je namreč v svoj program vključil priredbo Ta na Solbici skladatelja Sama Vovka, ki trenutno velja za eno izmed najprepoznavnejših slovenskih zborovskih skladb. 

Festivalski urnik 

Omenjeni zbori in vokalne skupine so s svojimi koncerti oblikovali popoldanski in večerni program festivala, medtem ko so bili dopoldnevi expa namenjeni predvsem skupnim vajam dveh ali več zborov, raznovrstnim delavnicam ter številnim predavanjem. Delavnice so večinoma vodili kar dirigenti gostujočih zborov, ki so obiskovalcem predstavljali svoje pristope pri umetniškem vodenju ansamblov, predavanja, v organizaciji združenja The Singing network pa so bila krajša in bolj strokovno zastavljena. 

Pod mentorstvom Friederja Berniusa
Hkrati je na festivalu potekal tečaj dirigiranja pod vodstvom nemškega dirigenta Friederja Berniusa. Ta je na festival pripotoval kot umetniški vodja Stuttgartskega komornega zbora. Njegovega masterclassa se je udeležila tudi mlada slovenska dirigentka Kristina Bogataj, ki je na letošnjem 2. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje osvojila drugo mesto:
»Letošnje poletje sem namenila postmagistrskemu izobraževanju, katerega del je predstavljal tudi moj izlet v /…/

Tisa Mrhar

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja