Na témo Reportaža

Prvi program Radia Slovenija in njegov prvovrstni med- in pokarantenski program

Marko Črnčec, foto: Špela Šivic

(iz tiskane izdaje; izid: 30. september 2020)

Navzočnost javnega medijskega servisa smo pred obdobjem koronavirusa gotovo kdaj jemali čisto preveč samoumevno. Poročila, oddaje, intervjuji in skrbno pripravljeni glasbeni izbori so bili del našega vsakdana, a ko je nastopilo obdobje izolacije in prepovedi druženja, se je javna RTV hiša izkazala za še kako pomemben dejavnik naše družbe. Obveščanje, raziskovanje in izobraževanje poslušalcev je samo nekaj od dejavnosti, s katerimi nacionalna televizija in radio soustvarjata slovenski vsakdan.

V obdobju karantene je posredovanje vsebin po celotni Sloveniji postalo še pomembnejše ter predvsem bolj gledano in poslušano. Vsi trije radijski in televizijski programi so namreč zabeležili velik porast gledanosti in poslušanosti. Po besedah direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja so radijski programi dosegli rekordno poslušanost v zadnjih letih in tako dokazali, da se ljudje v velikem številu še vedno zatekajo h kakovostnim in preverjenim vsebinam z vseh področij življenja. Drugi program (Val 202) je zopet postal najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji, za njim pa ne zaostaja niti Prvi program Radia Slovenija – Radio Prvi, ki je zabeležil rekordno poslušanost v zadnjih petih letih – vsak dan naj bi program spremljalo približno 167.000 poslušalcev po vsej Sloveniji. Porast občinstva je bil viden tudi na socialnih omrežjih in drugih digitalnih platformah namenjenih poslušanju.

Med pomembnimi nalogami, ki jih opravlja javni radio je med drugim tudi posredovanje in predstavitev nove glasbe ter ohranjanje glasbene dejavnosti in kulture, pri čemer so za največji del produkcije odgovorni glasbeni uredniki, oba orkestra (Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija) ter vse tehnične in snemalne ekipe. Tudi med karantenskim obdobjem so vsa tri glasbena uredništva kljub neobičajnim pogojem uspela poslušalcem ponuditi kakovostne glasbene vsebine, vendar na malo drugačen način kot smo ga bili vajeni do sedaj.

Že pred uvedbo protikoronskih ukrepov so bile glasbene oddaje in prenosi koncertov v živo pomemben vsebinski del sporedov na Prvem programu nacionalnega radia. Vse glasbene in z glasbo povezane vsebine nastajajo v uredništvu glasbenega programa, ki ga usmerja mag. Simona Moličnik. Ena od vidnejših oddaj, ki je neprenehoma tekla tudi med karanteno je Prva vrsta, namenjena predstavitvi mladih glasbenikov širšemu poslušalstvu. Oddaja, ki jo ureja Alja Kramar, predstavlja odlično priložnost za glasbene izvajalce, da se preizkusijo v muziciranju v profesionalnem studiu, pred številčnim radijskim občinstvom. Na sporedu je vsak torek ob 12.15 uri ter poteka v živo iz Studia 13 že četrto sezono. Sočasno jo je mogoče spremljati tudi v video prenosu na spletni strani in Facebook profilu Prvega programa. Urednica skrbno izbira izvajalce in kratke torkove koncerte snuje tako, da so zastopane različne glasbene zvrsti. V marcu sta se najprej zvrstili dve ponovitvi oddaj iz prejšnjih let (legendarni Avtomobili in mladi, nad swingom navdušeni Počeni škafi ), v nadaljevanju pa so izvajalci pošiljali lastno produkcijo od doma, urednica pa je poskrbela, da je občinstvo prek radijskih valov in spletnih platform lahko doživelo torkov krajši koncert ali avtorsko pesem. Med prvimi so prav na začetku karantene v Prvi vrsti nastopili Anja Hrastovšek & The Oakleys, Emkej in Muzičari, Bowrain, freekind. in Eargonouts. Meseca maja, ko so se sprostili določeni ukrepi proti širjenju virusa, so glasbeniki lahko zopet muzicirali v studiu 13. Do konca junija so se v oddaji med drugim predstavili še: projekt Hostnik pa Krečič, v katerem sodelujeta violinist Matija Krečič ter pianist in tekstopisec Tomaž Hostnik, Patricija Škof s svojo skupino birds of unknown, Anina Trobec, ki deluje v zasedbi Generator, Jimmy Barka Exprience in Tonč Feinig, ki je oddajo pospremil v poletni premor. Poleg tega, da je oddaja pomembna za promocijo slovenskih glasbenikov, je njena vloga tudi arhivskega pomena, saj se v oddaji v veliki meri izvaja avtorska glasba, ki še ni izdana ali profesionalno posneta. Posnetki so nato vključeni v celodnevne glasbene izbore. V oddaji Sobotni glasbeni večer se je odvil cikel štirih koncertov, kjer se je izvajala večinoma avtorska glasba, dva izmed njih pa sta bila posvečena velikanoma slovenske zabavne glasbe Atiju Sossu in Jožetu Privšku. Pri vseh štirih je sodeloval Big Band RTV Slovenija in komorni sestavi Simfonikov RTV. Podobno kot v Prvi vrsti so koncerte pripravili v Studiu 26 Radia Slovenija in jih prenašali tako prek radijskih valov kot v videoprenosu na spletni strani in facebook profilu Prvega programa. Na prvem večeru iz cikla so se v posebnem komornem sestavu predstavile tri skupine Simfonikov RTV: kvintet rogov, kvartet violončel in duo violončela in harfe. Izvajali so glasbo klasične literature: Astorja Piazzolle, Franza Schuberta, Gabriela Faureja, Camilla Saint Saënsa in Marcela Tournierja.

/…/

Eva Vene