Na témo Novice

Razkrili vrhunski program enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov, ki ga bo prihodnje leto gostila Ljubljana

Javna razgrnitev programa Europa Cantat Festivala v Cankarjevem domu. Foto: Matej Maček

14. oktober 2020

»V Slovenijo bo prišlo nekaj najboljših zborovskih dirigentov in drugih glasbenikov z različnih koncev sveta, v svet pa si želimo ponesti glas o izjemnosti Slovenije, o njenih ustvarjalcih in glasbi. V osmih festivalskih dneh bo na skoraj 200 dogodkih vsakdo našel kaj zase, kar ga bo zapeljalo, navdušilo in pustilo pečat. Seveda pa bo poskrbljeno tudi za varnost in zdravje sodelujočih.«
Urška Bittner Pipan, vodja Europa Cantat Festival 2021

LJUBLJANA – Več kot 40 festivalskih prizorišč, skoraj 200 glasbenih dogodkov, ateljeji z vrhunskimi mentorji, množično petje na prostem, nastopi vabljenih tujih zasedb, zborovsko petje v živo in umetnostno drsanje, petje družin, petje najmlajših, petje prijateljev, koncerti na ljubljanskih vrtovih, terasah, dvoriščih in v dnevnih sobah … V Ljubljani se bo prihodnje poletje resnično veliko pelo. Med 16. in 25. julijem bo namreč naša prestolnica gostila mednarodni zborovski festival Europa Cantat Festival 2021, ki se od leta 1961 vsake tri leta odvija v enem od izbranih evropskih mest. Pri nas ga v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo (ECA-EC) organizira predana ekipa Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Program Europa Cantat Festivala 2021, ki so ga na današnji javni razgrnitvi v Cankarjevem domu predstavile vodja festivala Urška Bittner Pipan, vodja programa Mihela Jagodic in članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad, bo navdušil še tako petične sladokusce. Kljub entuziazmu, ki jim ga ni vzela niti epidemiološka kriza, pa se organizatorji zavedajo, da festival, ki ga običajno obišče okrog 4.000 pevcev z vsega sveta in še enkrat toliko občinstva, pripravljajo v tveganih okoliščinah. Zato poudarjajo, da bodo njegovo izvedbo sproti prilagajali aktualnim epidemiološkim razmeram in tako poskrbeli za varnost vseh.

V Ljubljano bo Europa Cantat Festival 2021 pripeljal velike mednarodne zvezde zborovskega petja, kar je za slovenske udeležence in udeleženke odlična priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci in se seznanijo z aktualnim svetovnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe. Poleg tega je festival izjemno pomemben tudi za razvoj kulturnega turizma in drugih področij družbenega življenja. »Europa Cantat Festival 2021 povezuje in navdihuje. Na festivalu bodo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja ter ob vsestranski podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana sodelovale številne organizacije s področja kulture, šolstva, turizma in gastronomije,« je povezovalni vidik festivala, ki bo pomembno prispeval k promociji Slovenije in njene kulture, strnila njegova vodja Urška Bittner Pipan. Zborovsko petje, ki je najštevilčnejša kulturna ljubiteljska dejavnost v Sloveniji, se bo tako prepletlo še z drugimi umetniškimi zvrstmi (z literaturo, fotografijo, likovno dejavnostjo …), terapevtskim in socialnim delom ter športom. Festival bo tudi največji kulturni dogodek v času predsedovanja Slovenije Evropske unije v letu 2021.

»Žal so nam trenutno vrata do festival nekoliko priprta, a zagotovo bomo s skupnimi močni premagali tudi to in verjamem, da bo Europa Cantat Festival 2021 v Ljubljani izpeljan na najvišji možni ravni. Ekipa Europa Cantat Festivala 2021 z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pod vodstvom Urške Bittner Pipan in vodje programa Mihela Jagodic odlično napreduje in že tri leta dela na tem projektu. Pripravljeni smo na več scenarijev, a kljub temu upamo, da bo scenarij A, ki si ga vsi najbolj želimo, na koncu vendarle izvedljiv,« je povedal Marko Repnik, direktor JSKD.


Po uvodnem nagovoru direktorja JSKD Marka Repnika, so program Europa Cantat Festivala 2021 predstavile vodja festivala Urška Bittner Pipan, vodja programa Mihela Jagodic in članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad.
Foto: Matej Maček

»V danem trenutku se trudimo po najboljših močeh in iskreno upamo, da nam naslednje leto uspe. Skoraj zagotovo festival ne bo takšnega obsega, kot smo si želeli in kot bi ga kot narod z izjemno zborovsko tradicijo, mednarodnimi referencami in rezultati na tem področju, znali pripraviti. In ne samo to, vemo, da smo kot država, posamezniki in predvsem ljubiteljski ustvarjalci res odlični gostitelji,« je poudarila skrbnica projekta na Ministrstvu za kulturo Marjeta Pečarič. Ob tem je tudi povedala, da je Europa Cantat Festival 2021, projekt izjemnih promocijskih, glasbenih, izobraževalnih in socialni razsežnosti, najbolj finančno podprt enkraten festivalski dogodek do zdaj.

Mestna občina Ljubljana se je za partnerstvo pri projektu Europa Cantat Festival odločila, ker se zavedajo, da ima zborovsko petje ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Ljubljani izjemno tradicijo, tekmovalni dosežki naših zborov pa so izjemni, je poudarila Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL. Mesto Ljubljana projekt podpira finančno in prostorsko. »Europa Cantat Festival 2021 bo v eminentni družbi dogodkov, ki bodo Ljubljano in Slovenijo tudi s pomočjo kulture in umetnosti izpostavili na mednarodnem prizorišču,« je še poudarila Mateja Demšič.

PRIJAVE NA EUROPA CANTAT FESTIVAL 2021

Prijave na Europa Cantat Festival 2021 bodo na festivalski spletni strani potekale med 15. 12. 2020 in 15. 2. 2021. Pogoji prijave so fleksibilni, kar pomeni, da bodo organizatorji v primeru sprememb, povezanih s covid-19, prijavnino vrnili. Poleg tega bodo cene prijavnin za slovenske udeležence že v izhodišču nižje. Od 5. 12. 2020 naprej se lahko zainteresirani na spletni strani festivala prijavijo kot prostovoljci.

OD ATELJEJEV DO MNOŽIČNEGA PETJA NA PROSTEM

»Festival, ki navdušuje s svojim pestrim dogajanjem in vzdušjem ter netekmovalnim značajem, ima tri osrednje vsebinske dele: delavnice pod vodstvom mednarodnih priznanih mentorjev (t. i. ateljeji), koncerte udeležencev in vabljenih zasedb ter posebne projekte,« je poudarila vodja programa, Mihela Jagodic. Program bo obsegal še predavanja in vsakodnevno množično skupno petje na prostem. Festivala se lahko udeležijo vsi ljubitelji zborovske glasbe, ne glede na pevski staž in predznanje.

S posebnimi dogodki bodo po besedah Mihele Jagodic poskrbeli za povezovanje zborovske glasbe z drugimi področji. Tako so denimo zasnovali Zborovsko fotopromenado, natečaj za fotografije na temo zborovske glasbe, preplet s športom pa prinaša drsalna revija Ko boš prišla na led – Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo, kar je novost v svetovnem merilu.

Dotaknili se bodo tudi novih spoznanj o vplivih petja na človekovo dobrobit, tuje pevce in njihove zasedbe pa bodo slovenski gostitelji lahko povabili domov. »V okviru programskega sklopa Pojoči domovi bodo nastopajoči za družino, sosede in prijatelje pripravili koncert na vrtu, terasi ali v dnevni sobi. Vse te lepe dogodke bo nadgradilo še nekaj koncertov tujih vabljenih zasedb različnih žanrov – Tenebrae, Ringmasters, Singer Pur in Accent, ki pomenijo kakovostni presežek festivala, ter cikel koncertov Prisluhni Sloveniji. Ta je namenjen predstavitvi slovenske zborovske glasbe, ustvarjalcev in uspešnih zborov tujemu občinstvu. Upamo, da bo zato, ko se vrnejo domov, čim več naše glasbe zaživelo v njihovih repertoarjih,« je še dodala Mihela Jagodic.

V DRUŽBI PRESTIŽNIH ZBOROVSKIH IMEN

»Festival bodo obogatila svetovno znana dirigentska imena iz sveta zborovske in klasične glasbe. Počaščeni smo, da so se vsi ti vrhunski glasbeniki odločili za sodelovanje na festivalu, kar je odraz odličnega dela mednarodne glasbene komisije in ožje ekipe, ki pripravlja festival. V vlogi mentorjev bodo ta imena na delavnicah ter drugih izobraževalnih modulih in kot gostujoči dirigenti na koncertih ponudila udeležencem ter obiskovalcem prvovrstno zborovsko izkušnjo in užitek,« je povedala članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad. Seznam prestižnih dirigentov, ki bodo sodelovali na Europa Cantat Festivalu 2021, je dolg, saj zajema 50 izvrstnih tujih in domačih imen, med njimi so uveljavljen estonski dirigent Risto Joost, norveška dirigentka Grete Pedersen in Kim Nazarian iz ZDA (celoten seznam najdete na: https://europacantat.jskd.si/sl/program/delavnice/ateljeji/).

KRATKA ZGODOVINA EUROPA CANTAT FESTIVALA

Europa Cantat Festival je eden največjih mednarodnih zborovskih festivalskih dogodkov v Evropi, ki se od leta 1961 vsake tri leta odvija v enem od izbranih evropskih mest. Velika mednarodna prireditev vokalne glasbe Europa Cantat Festival je od leta 2011, ko sta se pod skupnim imenom združili Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände AGEC in Europa Cantat – European Federation of Young Choirs, projekt Evropske zborovske zveze, s katero JSKD že več let uspešno sodeluje.

Europa Cantat Festival – European Federation of Young Choirs je z delovanjem začel konec 50. let, ko so se nekateri dirigenti, ki so bili vojaki v drugi svetovni vojni zbrali na mladinskem dogodku v Loreleyu. Vzniknila je ideja o dogodku, ki bo mlade različnih narodnosti povezala prek kulture in pevskega udejstvovanja. S to vizijo so leta 1961 v Passau v Nemčiji izvedli prvi Europa Cantat Festival, ki je od takrat potekal že v 18 evropskih državah. Zadnjih pet mest, v katerih se je Europa Cantat Festival odvil, so Barcelona, Mainz, Utrecht, Torino, Pecs in leta 2018 Talin. Program festivala, ki vključuje vse starostne skupine, sestavlja 10-članski mednarodni umetniški svet, ki ga izbere glavni odbor Evropske zborovske zveze, v njem pa sta tudi dva predstavnika Slovenije.