Novice

Zaključila se je 12. Slovenska glasbena olimpijada

Prejemnika posebnih priznanji za odličen pevski nastop: Vito Bejat Krajnc in Maruška Zavec z žirantko Tatjano Vasle

6. marca 2023

Z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo posebnih nagrad, smo v soboto, 4. marca, sklenili že 12. tekmovanje Slovenska glasbena olimpijada. Po dveh tekmovanjih, ki smo jih v času korone izpeljali preko spleta, smo se tokrat z 58 tekmovalci in tekmovalkami ter njihovimi mentorji spet srečali v živo v palači Kazina v Ljubljani.

Najvišje skupno število točk (96,5) je na 12. Slovenski glasbeni olimpijadi prejel Vid Rakar z Osnovne šole Preserje pri Radomljah (mentorica Karmen Logar), drugo mesto je zasedel Vito Bejat Krajnc z Osnovne šole Dušana Flisa Hoče (mentorica Maja Paulič) z 93,3 točke, na tretje mesto pa se je uvrstil Lovro Hirci z Osnovne šole Primoža Trubarja Laško (mentorica Anja Zalokar), ki je dosegel 92,8 točke. Podelili smo 18 zlatih, 36 srebrnih in 4 bronasta priznanja. Uradne rezultate najdete na tej povezavi.

Za uvrstitev na Slovensko olimpijado so se morali učenci najprej preizkusiti na šolskem tekmovanju, ki so jih učitelji glasbene umetnosti pripravili v začetku letošnjega leta. Za sodelovanje se je odločilo 61 slovenskih šol oz. skupno kar 244 tekmovalcev. Od letošnjega leta se lahko na državno tekmovanje uvrstijo le prvouvrščeni na šolskih tekmovanjih.

Na sobotnem državnem tekmovanju so se tekmovalci najprej preizkusili v teoretičnem znanju, pisnemu testu sta sledila še a-vista in ritmični preizkus. Nad tem delom tekmovanja so bdele žirantke dr. Branka Rotar Pance, dr. Katarina Zadnik in dr. Tina Bohak Adam.

Sledil je pevski preizkus pred žirantkama mag. Bernardo Rakar in Tatjano Vasle, v zadnjem delu tekmovanja pa je sledila še predstavitev vseh 58 avtorskih skladb, ki jih je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi skladateljev Davida Vebra, Tilna Slakana in Nenada Firšta. Ta del tekmovanja je javen in vedno privabi zunanje obiskovalce.

Na zaključni razglasitvi rezultatov ter podelitvi posebnih priznanj, smo slišali tudi štiri glasbene točke. Žirija je podelila tudi dve posebni priznanji za odličen pevski nastop. Prejela sta jo Vito Bejat Krajnc za interpretacijo skladbe Vrača se pomlad Jožeta Privška ter Maruška Zavec za interpretacijo skladbe Benjamina Ipavca Božji volek.

Na zaključni prireditvi smo slišali še dve izstopajoči avtorski skladbi, ki sta ju napisala Lovro Hirci (Schloss klarinette za klarinet in klavir) ter Vid Rakar (Sarabanda in Gigue za kljunasto flavto, violino in klavir).

Slovenska glasbena olimpijada poteka vsako leto že od l. 2012, mednarodna raven tekmovanja pa je izvedena bienalno. Zadnji dve državni tekmovanji smo organizatorji, Akademija za glasbo UL in Zveza Glasbene mladine Slovenije, izvedli na daljavo, ob tem pa smo prevzeli tudi organizacijo lanske mednarodne olimpijade (tudi ta je potekala na daljavo), ki se je je udeležilo 33 nagrajencev nacionalnih glasbenih olimpijad iz 7 evropskih držav: Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Slovenije.