Novice

Negotova prihodnost mednarodnih zborovskih tekmovanj

2. marca 2023

Konec februarja je zborovski svet pretresla novica o dokončnem preklicu mednarodnega zborovskega tekmovanja Florilège Vocal de Tours

Tekmovanje, prvič organizirano že leta 1972, je bilo edino francosko mednarodno zborovsko tekmovanje, obenem pa je bilo tudi eno izmed soustanoviteljev mednarodnega tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope. V okviru slednjega sodelujejo poleg slovenskega mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor še mednarodna zborovska tekmovanja, ki se odvijajo v Arezzu (Italija), Debrecenu (Madžarska), Tolosi (Španija) in Varni (Bolgarija). Lansko leto je tekmovanje Florilège Vocal de Tours celo praznovalo svojo 50. obletnico in ob tem pridobilo pokroviteljstvo francoskega ministrstva za kulturo. Med vsakoletnim mednarodnim tekmovanjem je vsakič organiziralo tudi delavnice, koncerte in konference ter naročalo nova dela francoskim skladateljem. Z zmanjševanjem finančnih sredstev se je sicer soočalo že zadnjih nekaj let. Letos so bila ta tako nizka, da so se organizatorji tekmovanja odločili, da zaradi pomanjkanja bistvene finančne podpore ne morejo več nadaljevati z organizacijo tega glasbenega dogodka in to kljub temu, da je bil datum tekmovanja v letu 2023 že določen ter da so se zanj že zbirale prijave z vsega sveta.

Tekmovanja Florilège Vocal de Tours so se sicer od njegove ustanovitve uspešno udeležili tudi mnogi slovenski zbori. Zgolj APZ Tone Tomšič je v Toursu nastopil kar trikrat – leta 1980, 1984 in 1999. V letu 1993 se ga je udeležil Komorni zbor AVE, leto zatem pa je tam tekmoval tudi Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti. Komorni zbor AVE je leta 1997 nastopil tudi na tekmovanju Velike zborovske nagrade, ki je tisto leto potekala prav v Toursu. Leta 2009 je v Francijo odpotoval Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, v zadnjih nekaj letih pa so se najkvalitetnejše slovenske vokalne zasedbe še bolj redno odločale za udeležbo na tem tekmovanju. Leta 2018 se ga je tako udeležil Komorni zbor Orfej iz Ljutomera pod vodstvom Andraža Hauptmana, leta 2019 pa je tam nastopil Ženski komorni zbor ČarniCe pod vodstvom Monike Fele. Lani, v katerem je 50. edicija Florilège Vocal de Tours zaradi posledic koronavirusa potekala le na revialen način, je v Francijo odpotoval tudi Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija ter tam predstavil zborovsko glasbo slovenskih sodobnih skladateljev. Tekmovanja Florilège Vocal de Tours je bilo namreč eno izmed dostopnejših tekmovanj za slovenske zbore, ki so zato radi potovali v Francijo in tam dosegli mnoge najvišje odlike.

Le upamo lahko tako, da podobna usoda ne bo doletela tudi našega domačega mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor, verjetno v svetu najbolj znanega slovenskega glasbenega tekmovanja, pa čeprav to ni namenjeno profesionalnim glasbenikom. V zadnjih letih je sicer tudi ta mednarodni dogodek že zmanjšal število sodelujočih zborov, letos pa na primer udeležbe vokalnim skupinam niti ne omogoča več.

Tisa Mrhar