Novice

V Ljubljano prihajajo alumni Svetovnega zbora mladih

Svetovni mladinski zbor v Grožnjanu, foto: WYC

5. junij 2023

V petek, 9. junija 2023, ob 18. uri, bo v Dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo potekal Koncert alumnov Svetovnega zbora mladih, ki bo poslušalcem pripravil posebno glasbeno doživetje pod dirigentskim vodstvom Zoltána Pada (Madžarska) in gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika (Slovenija).

Svetovni zbor mladih je projekt Mednarodne zveze za zborovsko glasbo (International Federation for Choral Music IFCM), Mednarodne zveze glasbenih mladin (Jeunesse Musicales Internatnional) in Evropske zborovske zveze (European Choral Association – Europa Cantat), ustanovljen leta 1989 z namenom združevanja izjemnih mladih pevskih talentov z vsega sveta za letno koncertno turnejo. Avdicije za nove pevce pri nas pripravlja Glasbena mladina Slovenije, organizacijo tokratnega ljubljanskega koncerta nekdanjih članov pa je prevzel JSKD. Letošnjo zasedbo sestavljajo alumni Svetovnega zbora mladih, pevke in pevci, ki so v projektu že sodelovali med letoma 2016 in 2019. Po intenzivnih vajah se bodo srečali na začetku junija ter izvedli koncertno turnejo z nastopi v Grožnjanu na Hrvaškem, Budimpešti in Veszpremu na Madžarskem ter Ljubljani.

V Dvorani Julija Betetta se bo zbor, sestavljen iz izbranih pevk in pevcev z vsega sveta, predstavil z mešanim repertoarjem, ki bo poseben poudarek namenil glasbi hrvaških, madžarskih in slovenskih skladateljev, kot so Matej KastelicTadeja Vulc in Samo Vovk. Poleg tega bo na koncertu prvič v Sloveniji zazvenela tudi noviteta Nane Forte, ki jo je skladateljica napisala prav za letošnjo izvedbo Svetovnega zbora mladih.

Vodja zbora bo Zoltán Pad, priznani madžarski dirigent, umetniški vodja Madžarskega radijskega zbora, ob njem pa bo gostujoči dirigent v Ljubljani Sebastjan Vrhovnik, izredni profesor za zborovsko dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki ga poznamo po odličnem vodenju najvidnejših slovenskih zborov, med njimi so Komorni zbor Akademije za glasbo UL, MePZ Glasbene matice Ljubljana in Zbor Slovenske filharmonije, v preteklosti pa tudi Komorni zbor RTV Slovenija, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Mešani pevski zbor Obala Koper in drugi.

Za Svetovni zbor mladih je izbranih 43 pevcev iz 32 držav, ki bodo nastopili na mednarodni turneji po Hrvaškem, Sloveniji in Madžarskem. Na izbor, ki je potekal pod okriljem Fundacije Svetovnega zbora mladih, se je prijavilo 92 pevcev, ki so izkazali zanimanje za sodelovanje na Nacionalni konferenci Ameriškega združenja zborovskih dirigentov leta 2021 v Dallasu, Teksas, ZDA (odpovedani zaradi epidemije). Izbor je temeljil na avdicijah v preteklih letih, nastopih in splošnih sposobnostih pevcev ter želji po ustvarjanju povezanega in raznolikega zbora.

Vstopnice za koncert so na voljo preko spletnega portala mojekarte.si ter na dan dogodka pred Dvorano Julija Betetta.