Novice

V Slovenski filharmoniji predstavili koncertno sezono 2023/24

foto: Janez Kotar

23. maj 2023

Na novinarski konferenci so prihajajočo koncertno sezono 2023/24 predstavili Matej Šarc, direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije, Gregor Klančič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, in Franci Krevh, umetniški vodja Družinskega abonmaja.

Pred predstavitvijo posameznih ciklov so v 20-minutnem filmu Naj povem ti, kako je bilo scenarista Mateja Šarca predstavili vrhunce aktualne sezone, ko so na koncertih odzvanjala cenjena domača in tuja imena, kot so dirigenti Charles Dutoit, Pierre Bleuse, Jerica Bukovec, pianist Nejc Kamplet, violist Garth Knox ter nas spomnili na izvedbe del, kot na primer pretresljive kantate Taborišče Ravensbrück Alojza Ajdiča.

Pred podrobno razgrnitvijo sezone je direktor Šarec opozoril še na številne koncerte in promocijske dogodke, ki jih bodo izvedli še v tem poletju. Že ta petek (26. maja) je na sporedu abonmajski koncert Zbora Slovenske filharmonije z organistom Tomažem Sevškom, v začetku junija pa na 5. koncertu FKK orkester gosti litovsko dirigentko Giedrė Šlekytė in korejsko violinistko Jiyoon Lee. Koncertni cikel VIP se zaključi 9. junija s koncertom Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom estonskega dirigenta Rista Joosta in s solisti sopranistko Nino Dominko, mezzosopranistko Nuško Drašček, tenoristom Martinom Sušnikom in baritonistom Domnom Križajem. Na zadnjem koncertu abonmajske sezone SMS – Samih mogočnih skladb (15. in 16. junija) bo Orkester Slovenske filharmonije nastopil z dirigentom Markom Letonjo.

Ob sobotah, 27. maja, 3. in 10. junija, Slovenska filharmonija prireja zanimive glasbeno-družabne dogodke na osrednji ljubljanski tržnici. Tam bodo nastopili člani Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije skupaj s povezovalcem Tilnom Artačem. Obiskovalci tržnice bodo lahko pobližje spoznali oba ansambla, filharmonično glasbo in koncertno ponudbo, na tržnici bo mogoče tudi kupiti abonmaje, sodelovati v različnih igrah in nenazadnje – dirigirati zboru in orkestru!

V petek, 30. junija, se bo potniški terminal Luke Koper znova spremenil v posebno kulturno prizorišče. Obdan s kontejnerji in luškimi dvigali bo pod taktirko dirigenta Simona Krečiča zaigral Orkester Slovenske filharmonije, zapela pa bo Jadranka Juras. V Luko Koper se namreč po letu 2019 vrača Simfonija Kopra, edinstven dogodek, ki bo z glasbenimi melodijami ponovno povezal pristanišče, mesto in kulturo.

Orkester Slovenske filharmonije bo nastopil tudi na Festivalu Ljubljana, in sicer 10. 7. z dirigentom Vasilijem Petrenkom, 19. 7. z dirigentom Gianluco Marcianòm in 29. avgusta z Marcom Boemijem.

Sezona 2023/24

Cikel SMS, ki je namenjen poustvarjanju velikih simfoničnih del, bo tudi v prihodnji sezoni gostil številne priznane domače in tuje goste, kot so Urška Križnik Zupan, Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Céline Flamen, Boris Brovcin in druge vrhunske glasbenike. Abonma bo po uspešnem sodelovanju s Slovensko filharmonijo v pretekli sezoni odprl maestro Charles Dutoit, na zadnjem koncertu cikla pa bo z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi nastopil Alexander Gadjiev. Na programu se bodo zvrstila simfonična in koncertna dela pretežno romantičnih skladateljev.

Cikel FKK se bo pričel z virtuoznim belgijskim trobentarjem Jeroenom Berwaertsom, ki bo med drugim izvedel dve novi slovenski deli Nine Šenk in Vita Žuraja. V sklopu abonmaja se bo z Orkestrom Slovenske filharmonije predstavila komaj petnajstletna Patricija Avšič, izjemna violinistka, ki je v zadnjih letih navdušila na mednarodnih tekmovanjih violinistov v Belgiji, Rusiji in na Madžarskem. Orkestru se bodo v sezoni pridružili tudi Alexander Lonquich, Grete Pedersen, Wayne Marshall, Toby Thatcher in drugi zanimivi gostje.

Cikel SOS po že znanem vzorcu povezuje skladbe preteklosti z glasbenimi deli sodobnosti. Obiskovalcem nudi nekoliko drugačno slušno izkušnjo, ki se dotika aktualnih tem sodobne družbe, obenem pa poslušalce seznanja z novonastalimi glasbenimi deli, ki so v današnji koncertni dejavnosti pogosto zapostavljena. Prav na vsakem koncertu cikla bodo zazvenele tudi skladbe slovenskih skladateljev: Mateja Bonina, Larise Vrhunc, Lojzeta Lebiča in Janeza Matičiča. Posebno slovesen bo tretji koncert cikla, ki bo obeležil devetdesetletnico častnega člana Slovenske filharmonije, akademika Lojzeta Lebiča. Cikel bodo tudi v novi sezoni pospremile Sobotne izobraževalne matineje – SIM ter pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci.

V Vokalno-instrumentalnem programu bosta nastopila Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, ki bosta skupaj s solisti poustvarila velika dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvořáka. Cikel se bo začel s koncertom, ki ga bo osmislila prijateljska vez med našim skladateljem in glasbenim kritikom Pavlom Mihelčičem ter češkim skladateljem Petrom Ebnom. Prvo izvedbo bosta dočakali dve Mihelčičevi deli, med drugim kantata Slovenski Magnificat, ki jo je skladatelj posvetil svoji pokojni soprogi. Med sezono se bodo zboru in orkestru poleg odličnih pevskih solistov pridružili gostujoči dirigenti Philipp von Steinaecker, Federico Maria Sardelli, Holger Speck in Hossein Pishkar.

Tudi v Pretežno vokalnem ciklu bodo zaživela številna sodobnejša zborovska dela tako tujih kot slovenskih skladateljev, predkoncertni pogovori pa bodo poslušacem dodatno približali glasbeni program. Na prvem koncertu cikla bodo skladbe nemških skladateljev dopolnila dela treh slovenskih skladateljic: Nine Šenk, Nane Forte in Tadeje Vulc. Prav tako bo slovensko obarvan tretji koncert cikla, na katerem bomo prisluhnili izboru vokalnih del skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki bo Zbor Slovenske filharmonije vodil sam. Tudi v sklopu cikla PVC se bodo odvila pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci.

Za najmlajše in njihove družine bodo v novi sezoni ponovno poskrbeli moderirani koncerti Družinskega abonmaja, ki so jim zaradi izrednega zanimanja dodali ponovitvene termine. Abonma bo tokrat v ospredje postavil skladatelje in njihov odnos do narave.

Vpis abonmajev za novo sezono bo potekal od 1. junija do 14. julija 2023 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure v Slovenski filharmoniji na Kongresnem trgu 10 oziroma prek spleta.

Dodatne informacije o vpisu abonmajev in bogato koncertno ponudbo najdete na spletni strani https://filharmonija.si/nakup-abonmajev/informacije-in-ugodnosti-ob-nakupu/.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja