Novice

Sodobna glasba: modre turbulence skladatelja Georga Benjamina

19. januar 2021

Angleški umetnik je izpostavljeno ime 30. izdaje festivala Présences na Radiu France.

Na festivalu Présences, dogodku, ki ga Radio France že 30 let posveča glasbeni ustvarjalnosti, si izpostavljeni prestižni obrazi sledijo brez podobnosti. Težko bi bilo najti bolj različna skladatelja, kot sta Nemec Wolfgang Rihm, ki so ga častili v letu 2019 in Anglež George Benjamin, glavni povabljenec v letu 2020? Težka in lahka kategorija, bi lahko rekli, če bi si drznili primerjavo z boksom – medtem ko borba s pestmi nima več mesta na parketu v krožkih sodobne glasbe – da bi označili tako njuni osebnosti kot njuno produkcijo.

Katalog orjaka Rihma obsega blizu 400 del, medtem ko Benjaminov ne šteje več kot 39 enot. Ne glede na to, sta oba ustvarjalca na visokem nivoju, odmaknjena od doktrin in osnovanje celotnega programa (82 del, 57 skladateljev, 24 svetovnih praizvedb, 11 francoskih praizvedb) okoli tako neodvisnih figur je zasluga Radia France.

Portret Georga Benjamina, kot ga je oblikoval festival Présences ob 60. letnici skladatelja, je omogočil stik z bistvom glasbe, katere izraz, tako v detajlih kot po obliki, izraža ekstremno skrb. »Gre za skrb, ki ji nisem mogel ubežati«, priznava George Benjamin in se pri tem sklicuje na starše, očeta izdajatelja in mamo antikvarko, »oba izjemno natančna v svojem poklicu«. Že pri sedmih letih ni niti najmanj dvomil o svoji poti. »Moje navdušenje nad glasbo je bilo tako močno, da sem bil prepričan, da bom postal skladatelj.« Kot otrok je George Benjamin glasbo pisal že zgodaj, pa tudi igral jo je veliko, na dolgo improviziral za klavirjem ter z manjšimi skladbami spremljal šolsko gledališče. »Moj prvi heroj je bil Beethoven, drugi Berlioz in nato Mahler. Vsi so bili izvajalci«, naknadno analizira.

Angleškega skladatelja še bolje kot Angleži poznajo Francozi: pri 14 letih je »čudežni deček« začel obiskovati pariški konservatorij pod vodstvom skladatelja Olivierja Messiaena. Že kot otroka so ga razglasili za glasbenega genija, pri 20 pa je postal najmlajši skladatelj, katerega delo so izvedli na prestižnem britanskem glasbenem dogodku Proms.