Novice

Vsa zborovska glasba Huga Wolfa, zbrana na enem mestu

28. januarja 2021

Ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa so se pri ZKP RTV Slovenija poklonili z izdajo njegovega celotnega zborovskega opusa. Pobudo za album je dal skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, nastal pa je v sodelovanju s Program ARS Radia Slovenije, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Društvom Huga Wolfa Slovenj Gradec.

Samospevi v izvedbi Komornega zbora RTV Slovenija pod taktirko Stojana Kureta in v klavirski spremljavi Primoža Bratine so bili posneti ob 100. obletnici Wolfove smrti leta 2003 v studiih RTV Slovenija. „Okrogla obletnica Wolfove smrti je pripeljala do zamisli, da sem sestavil monografski program, ki je vključeval vse mešane in tri moške zbore Huga Wolfa. Tako smo bili med redkimi izvajalci Wolfove zborovske glasbe in edini, ki smo takrat posneli njegov celotni opus, z dvema dodatnima zboroma, ki sta bila sicer napisana za zbor in orkester. To je bil pomemben projekt in odgovorno poslanstvo takratnega zbora matične radijske hiše. Ob nastajanju projekta sem k sodelovanju povabil mladega pianista Primoža Bratino, s katerim sva zgledno sodelovala. Oblikovanje zvoka zbora v odnosu do zahtevnega glasbeno vokalnega teksta zahteva daljši vzgojni proces, ki se lahko razvije le v trajnem sodelovanju s tehnično in vokalno izdelanimi pevci. … Moram priznati, da je bil to za vse nas velik izziv. … Danes bi si za kaj takega raje vzel malo več časa, da bi stvari še dorekli, vendar to ostaja dokument takratnega stanja. Tudi tehnično-snemalne možnosti so se do danes izboljšale in razvile. Kot rečeno, veselil sem se takrat in veselim se tudi danes, da lahko pokažemo sad zastavljenega dela“, je v zvezi s tem povedal Kuret.

Pričujoči zapis je odlomek iz daljšega intervjuja Ane Erčulj, ki se nahaja v knjižici izdaje, dopolnjuje pa jo tudi tehten in zanimiv prispevek predsednika Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec Marka Košana z naslovom Hugo Wolf in Slovenci.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja