Na témo Novice

Prevalje – trideset let Mohorjanovih koncertnih sezon

Koroški APZ Mohorjan, Prevalje Zborovodkinja Helena Buhvald

17. september 2020

Prevalje – mesto glasbe z bogatim glasbenim življenjem

Pisalo se je leto 1991, ko smo z obnovo farne cerkve (ob stoti obletnici postavitve sedanje župnijske cerkve ) dobili tudi nove orgle. Ta velika pridobitev je omogočIla nove možnosti glasbenih prireditev. V nas je vzbudila željo, da pričnemo z rednimi koncerti umetnostne glasbe. In tako od takrat že tri desetletja nudimo poslušalcem lepe glasbene dogodke. Koncerte prirejamo v odlično akustični farni cerkvi, v dvorani Družbenega doma in v leških cerkvah. To je bila nova ponudba kulturnih programov v občini. Zakaj bi bile kvalitetne prireditve zgolj domena kulturnih centrov, mar tega nismo vredni tudi v domačem kraju  – smo si dejali?!

V minulih letih ( od 1991 do 2019 )  smo ponudili poslušalcem – Prevaljčanom in drugim, pa tudi zamejskim Korošcem – 330 koncertov. Prevalje so tako postale mesto glasbe, poznano tudi širše, še posebej v slovenskem glasbenem svetu. Že nekaj let smo namreč ugotavljali, da je Mežiška dolina zaradi oddaljenosti od centrov in slabih cestnih povezav tudi na kulturnem področju močno prikrajšana, posebej za kakovostne glasbene dogodke. Prevalje so se sicer vseskozi ponašale  s pestrim glasbenim življenjem domačih ljubiteljskih skupin: z odličnim Pihalnim orkestrom, z  MoPZ VRES, Koroškim APZ Mohorjan, Župnijskim zborom, Šentanelskimi pauri, kvintetom AJDA in drugimi zbori v kraju.

Kdo bi mogel popisati vsa bogata doživetja ob glasbi, ki smo jih bili deležni v minulih desetletjih – ob srečanjih z našimi najboljšimi orkestri, zbori, solisti pevci in instrumentalisti, dirigenti in skladatelji, ki so prihajali med nas?! Kdo bi mogel zataji, da vsa ta srečevanja z glasbo niso vzbudila v naši mladini veselja do glasbe in odločitev, da so nekateri stopili na poklicne glasbene poti?

Odlika naših programov je bila, da smo vanje vključevali naše mlade glasbenike, domače skupine in tako poskrbeli tudi za njihovo rast.  Vedno smo se povezovali tudi z zamejskimi glasbeniki. Na domač oder smo vabili tudi baletnike, kar je pomenilo srečanja z baletno umetnostjo. Nudili smo koncerte tudi za učence in dijake naših šol.

V minulih letih smo bili mohorjani tudi pobudniki oz. naročniki za mnoga nova glasbena dela. Izdali smo dvajset  glasbenih edicij in imeli lastno glasbeno produkcijo – v sodelovanju z domačimi zbori smo pripravili Sattnerjev oratorij Assumptio, kantato Tadeje Vulc Razdvom, balet na glasbo Lojzeta Lebiča Prevaljska legenda, v kateri je sodeloval KAPZ Mohorjan, kantatno suito Vlada Hrovata Je pa sobota večer, Vodopivčevo spevoigro Kovačev študent ter številne krstne izvedbe naročenih zborovskih skladb. V minulih letih smo slišali glasbo največjih svetovnih skladateljev in dela mnogih slovenskih skladateljev. Še posebej pa smo z veseljem prisluhnili mnogim delom nam dragega skladatelja akademika Lojzeta Lebiča, častnega člana Občine Prevalje in našega društva Mohorjan. Slišali smo tudi dela vseh prevaljskih skladateljev : Viternika, dr. Milača, Lampreta, Kramolca, Horvata in Krajnca.

Posebna zahvala za ta plodna glasbena leta gre rojaku skladatelju akademiku Lojzetu Lebiču za vso strokovno pomoč in podporo našemu delu. Prav tako tudi skladateljici Tadeji Vulc in številnim drugim skladateljem za nova glasbena dela.

Uspešnemu glasbenemu utripu so veliko prispevali domači glasbeniki: organistka Renata Mirkac, dirigentka Koroškega APZ Mohorjan Helena Buhvald ( in njen naslednik  Uroš Jurgec ), sopranistka Mateja Potočnik, basbaritonist Klemen Gorenšek, trobentač Jure Gradišnik, pianistka Urška Štrekelj, organist dr. Marko motnik in vrsta drugih akademskih glasbenikov, ki so s svojim delom in s pevci veliko doprinesli k uspešnosti koncertnega življenja domačih Prevalj. Med naštetimi izvajalci se želimo posebej zahvaliti dirigentu Marku Letonji, ki je z veseljem prihajal med nas Vsako srečanje z njim je bilo za nas velik dogodek. Lepa so bila srečanja s trobentačem prof. Stankom Arnoldom in njegovimi »koroškimi trobentači » ter z orglavcem in skladateljem Maksom Strmčnikom, ki sta bila najpogostejša gosta naših koncertov.

Vso omenjeno delo, ki ga drugod sicer opravljajo poklicne ustanove, smo mohorjani  opravljali povsem volontersko, saj na Prevaljah nimamo kulturnega zavoda ali koncertne poslovalnice.

Glasbene abonmaje oz. koncertne cikle so podpirali Ministrstvo za kulturo, JSKD in razni dobrotniki. Hvala jim. Brez njihove podpore bi teh glasbenih užitkov  ne bilo. Hvala tudi obema župnikoma domače fare – gospodu Gabrijelu Cizlu in Francu Brglezu, da sta v vseh letih omogočala koncerte v cerkvah naše župnije, kjer smo lahko priredili polovico vseh koncertov ( nad 150 ). Hvala tudi Občin Prevalje, da smo lahko prirejali koncerte v Družbenem domu.

In kaj smo načrtovali mohorjani v letošnji jubilejni koncertni sezoni, če bi nas ne obiskal COVID 19, ki je povsem preprečil izvedbo teh koncertov ?

Da bi programsko ponudbo  približali čim večjemu številu obiskovalcev, smo se že pri pripravi letošnjega glasbenega abonmaja povezali z lokalnimi šolami (Osnovno šolo Prevalje, Gimnazijo  Ravne, Glasbeno šolo Ravne) ter kulturnimi društvi v občini (s Pihalnim orkestrom Prevalje)  ter skupaj z njimi  pripravili program, ki bi bil zanimiv  za njih. Da bi bil abonma  dostopen čim večjemu krogu poslušalcev, bi nudili nizko ceno vstopnic in kadar bi bilo mogoče, tudi brezplačno.

Joško Kert

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja