Na témo Novice

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

17. september 2020

Tudi letos vstopamo v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Deseta izvedba festivala bo med Goriškimi brdi, Novo Gorico in sosednjo Gorico potekala od četrtka, 17. do nedelje, 20. septembra 2020. Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovale zasedbe Musica Cubicularis, Tasto solo in Dialogos. Nedeljski koncert v goriški stolnici Sv. Hilarija in Tacijana je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Vstop na vse festivalske koncerte je prost, opozoriti pa gre na omejeno število razpoložljivih sedežev v Vili Vipolže (50).

Na Goriško se vrača festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki letos praznuje deseto obletnico! V sklopu festivala, ki je bil med leti 2011 in 2017 poimenovan Dnevi stare glasbe, se je med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 50 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev. Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponujal izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

Umetniški vodja, goriški lutnjist in pedagog Bor Zuljan, je bil za jubilejno edicijo pripravil zelo bogat program, ki pa smo ga morali zaradi epidemiološke situacije nekoliko oklestiti. Med 17. in 20. septembrom 2020 bomo tako letos priredili tri koncerte z vodilnimi mednarodnimi izvajalci. Ansambel viol da gamba Musica Cubicularis pod vodstvom slovenskega specialista za staro glasbo Domna Marinčiča bo otvoril festival z glasbo nekdaj v Ljubljani delujočega skladatelja Isaaca Poscha, aktivnega ravno v času nastanka čudovite Vile Vipolže, ki bo prvi koncert tudi gostila. Skupina Tasto Solo se bo po več letih vrnila z novim virtuoznim in subtilnim programom posvečenim pevki Anne Inglese in napolnila cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici. Za zaključek pa bo poskrbela zasedba Dialogos, pod vodstvom hrvaške specialistke za srednjeveško glasbo Katarine Livljanić, ki bo nastopila v stolnici Sv. Hilarija in Tacijana v sosednji Gorici (Italija). Slednji koncert je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Vstop na vse koncerte, ki bodo organizirani ob spoštovanju varnostnih ukrepov in navodil NIJZ-ja, je prost.

Predstavitev festivalskega programa po dnevih in prizoriščih:

Četrtek, 17. september 2020, ob 20.00, Vila Vipolže
“Isaac Posch: Veselo glasbeno slavje”
MUSICA CUBICULARIS – ansambel viol da gamba (Slovenija, Avstrija, Italija)
Domen Marinčič, sopranska viola da gamba, umetniško vodstvo
Christoph Prendl, altovska viola da gamba
Christoph Urbanetz, tenorska viola da gamba
Dávid Budai, basovska viola da gamba
Cristiano Contadin, violon

Ansambel Musica Cubicularis se od nastanka leta 2004 posveča predvsem izvajanju starejše glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih. V svoje sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela, v veliki večini povezana z ozemljem današnje Slovenije. Ansambel redno nastopa v različnih državah Evrope ter sodeluje z znanimi pevci in instrumentalisti. Od leta 2018 nastopa tudi v stalni zasedbi s štirimi ali petimi violami da gamba. V tej zasedbi predstavlja program glasbe Isaaca Poscha, v Ljubljani nekdaj delujočega skladatelja, ter druge glasbe s Kranjskega okrog leta 1600.

Sobota, 19. september 2020, ob 20.00, cerkev Marijinega oznanjenja, Kostanjevica, Nova Gorica
“Anne Inglese – slovita pevka neapeljskega dvora ob koncu 15. stoletja”
TASTO SOLO (Španija, ZDA, Francija, Slovenija)
Anne-Kathryn Olsen, sopran
Bérengère Sardin, renesančna harfa
Bor Zuljan, lutnja
Guillermo Pérez, orgelski portativ, umetniško vodstvo

Po čudovitem koncertu na festivalu leta 2014 se skupina Tasto Solo pod vodstvom španskega organetista Guillerma Pereza vrača z novim programom in novim članom: umetniški vodja festivala Bor Zuljan se jim je kot lutnjist pridružil v lanskem letu. Skupina je posnela 3 zgoščenke, nagrajene s prestižnim “Diapason d’or” ter postala referenca na področju srednjeveške in renesančne glasbe. V zasedbi z ameriško pevko Anne-Kathryn Olsen predstavljajo nov program, posvečen sloviti pevki Anne Inglese, ki je ob koncu 15. stoletja očarala različne italijanske dvore, predvsem pa je bila aktivna v Neaplju. Barvit in subtilen program, ki bo v kratkem izšel na novi zgoščenki, tako predstavlja virtuozno vokalno in inštrumentalno glasbo tega fascinantnega aragonskega dvora.

Nedelja, 20. september 2020, ob 20.00, stolnica Sv. Hilarija in Tacijana, Gorica, Italija
“Barlaam & Josaphat – pokristijanjena zgodba življenja Bude”
DIALOGOS* (Hrvaška, Nemčija)
Katarina Livljanič, glas in umetniško vodstvo
Albrecht Maurer, fidula, rebek
Norbert Rodenkirchen, srednjeveške flavte in harfe

Sveti Barlaam in njegov učenec Josaphat naj bi živela v 3. ali 4. stoletju v Indiji. Njuna zgodba se je ohranila v budističnih tekstih iz 6. stoletja, zapisanih v sanskritu. V 10. stoletju je bila pokristjanjena najprej v gruzijščino ter nato še v grščino in latinščino. V srednjem veku je postala zelo popularna tudi na zahodu: imenovali so jo Zlata legenda. Ta pripoved je navdihnila tudi slovito skupino Dialogos, ki je pod vodstvom izjemne hrvaške pevke in muzikologinje Katarine Livljanić oblikovala edinstven program: poseben multimedijski performans, v katerem se različni srednjeveški jeziki, glasbeni repertoarji, scenografija in video srečajo v moderni kreaciji, presenetljivem zvočnem Babilonu. Skupina je z izvirnimi programi in dodelanimi performansi, ki oživljajo zelo redko slišano glasbo, že vrsto let referenca na področju srednjeveške glasbe.