Novice

Iz vsebine …

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU

Odtis letošnje pomladi vodi in usmerja glavna misel: preživeti, nahraniti in spodbuditi zanimanje za našo glavno dobrino – za doživetje kulture, kakršnihkoli oblik, žanrov, hotenj, in sicer v živo. Spletno življenje, še tako poučno in raznovrstno, je bilo v tem obdobju most od stare, včasih tudi »prenasičene« normalnosti k novi. Kaj nam je vlivalo moč in pogum, čemu smo dali prednost in kako se bo nadaljevala naša prihodnost? Prvi odtis smo zapisali že na uvodnih razglednih straneh naše tiskane revije, odmevi pandemije pa so odtisnjeni tudi v drugih rubrikah.

MLADI IN GLASBA

Ana Erčulj

7 Eva Vene: Pevski izziv iz Podlehnika
8 Marina B. Žlender: Klarinetistka Urška Zupan
9 Helena Gardina: Rastem z glasbo – Glasba, ujeta z mikrofoni, 6. del
10 Veronika Brvar: Ana Erčulj, glasbenica širokih razgledov in velikih zamahov

V rubriki mladih izpostavljamo ustvarjalni podvig šolarjev, ki so se pod vodstvom prodornega mentorja podali na pot raziskovanja zvočnega sveta in odkrili v sebi prave umetnike. O dragocenosti napotkov mentorja lahko preberete tudi v pogovorih z nadarjenima mladima glasbenicama, nadaljevanka, namenjena mladim rodovom, pa nas bo popeljala na začetek »za vedno ujete« zvočne podobe.

V ŽARIŠČU: Glasbena kultura v risu koronske pandemije

Uršula Cetinski

16 Sara Zupančič: Pestis italianensis, zapiski iz karantene
18 Aleksandra Gartnar: Pogovor z Uršulo Cetinski, generalno direktorico Cankarjevega doma
20 Metka Sulič: Delovanje kulturnih ustanov v prihodnje, pogovor z direktoricami Kulturnega doma Nova Gorica, Pavlo Jarc, Kosovelovega doma Sežana, Nino Ukmar, in Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, Franko Žgavec
22 Andrej Lutman: Pogovor z direktorico Zavoda za kulturo, turizem in šport v Murski Soboti, Brigito Perhavec
23 Tadej Stolić: Nevladni sektor v primežu epidemije; posebnost Slovenije?
24 Ivana Čemažar: Pogovor z v. d. direktorjem Slovenske filharmonije, Matejem Šarcem
25 Helena Gardina: Zbor slovenske filharmonije med pavzo s korono, pogovor z v. d. umetniškega vodje ZSF, Gregorjem Klančičem
26 Anuša Plesničar: Prihodnost opernih gledališč v Sloveniji, pogovor z umetniškima vodjema SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, Brankom Robinšakom in Simonom Krečičem
32 Marina B. Žlender: Arsovi komorni koncerti

»Koronski paket« prispevkov osvetljuje razmere v kulturi pri nas ter z razmišljanji sogovornikov in poglobljenimi dnevniškimi zapiski iz slovenskega zamejstva razpira pogled v prihodnost. Nam bo tudi tam v daljavi posvetila svetloba?

REPORTAŽE

Deželni mladinski zbor Furlanije – Julijske krajine

6 Eva Vene: Glasba in glasbeniki v karanteni
12 Ingrid Mačus: Lusôr ali svetloba v daljavi

»Glasba in kultura sta se v tem času epidemije izkazali kot ključna dejavnika za spodbujanje pozitivne energije in preganjanje občutka osamljenosti, kar je tudi eden od njunih primarnih namenov.« To lahko preberemo v prvi reportaži o odzivu in razmerah glasbenikov med karanteno. Kakšen pa je bil in bo tudi v prihodnje odziv širše družbe na reševanje ene najbolj prizadetih dejavnosti? Zapis o Deželnem mladinskem zboru Furlanije – Julijske krajine je poln modrosti. Navdihnila jih je nekdanja dirigentka zbora Petra Grassi, radodarno jih je z nami delila tudi avtorica izvirnega razmišljanja.

PORTRET, AVTOPORTRET

Krzysztof Penderecki

28 Polona Gantar: Krzysztof Penderecki (1933–2020)
33 Črt Sojar Voglar: 25 let mojega dela
33 Matej Krajnc: Gregor Strniša – 90 let od rojstva

V reviji smo imeli do zdaj redko priložnost spoznavanja avtorske introspekcije, vrednotenja lastnega skladateljskega opusa. Ob četrtstoletnici delovanja tako odpiramo pogled v ustvarjalnost skladatelja Črta Sojarja Voglarja, ki zna tudi mojstrsko  vrednotiti dosežke drugih ustvarjalcev. Opusu najvidnejšega skladatelja poljske avantgarde in pozneje najprepoznavnejšega svetovnega ustvarjalca Pendereckega se je posvetila glasbenica, ki v notranji svet glasbe vstopa z dveh smeri – kot poustvarjalka in tudi glasbena publicistka. Na to, da so izvirna besedila popevk lahko vrhunska kultura naroda, nas posebej spominja avtor zapisa, tudi sam pesnik in kantavtor, ob 90. obletnici pesnika in dramatika Gregorja Strniše.

POGOVORI

Aldo Kumar

14 Petra Rakić: Violinistka Lucija Krišelj
30 Ana Erčulj: Skladatelj Aldo Kumar o poljski šoli, Pendereckem in svoji poti
35 Andrej Lutman: Zlogomelodija, Dragan Živadinov
38 Metka Sulič: Marko Čepak Maki
39 Mateja Rot: Pantaloons: More Synth!
40 Mateja Rot: Sutari: Naše zgodbe žensk vzniknejo iz improvizacije
44 Anuša Plesničar: Hostnik pa Krečič

S poljskim pridihom, predvsem pa s posebno »antenco« za izvirnost, je podčrtan izbor tokratnih pogovorov, v katerem bo poleg sogovornikov zaživela tudi pestra glasbena krajina našega in tujega sveta.

SE NADALJUJE

36 Tadej Stolić: Uslišati jazz, Neskončna širina skozi lasten zven, 1. del nadaljevanke
42 Matej Krajnc: Kantavtorstvo na Slovenskem, Ostra melodija peresa, 1. del

V tej izdaji revije odpiramo dve daljši dokumentarni seriji, v katerih boste spoznali kantavtorstvo in jazz. Nadaljevanka o jazzu bo iz različnih zornih kotov spoznavala osrčje jazza. Odkrivali bomo njegove posebnosti, lastnosti in formalne skrivnosti ter vam hkrati ponudili vodila k posluhu. Tokrat bomo poskušali to glasbo (ne) definirati, odkriti naravo njene pojavnosti in oblikovati oprijemljive temelje za našo nadaljnjo raziskavo. Tudi prvi del »kantavtorske« nadaljevanke Ostra melodija peresa najprej izpostavlja različne definicije in poimenovanja žanra, v katerem zaživita beseda in glasba.

ODMEVI IN RECENZIJE

46 Odmevi in kritiški zapisi podčrtujejo koronski čas brez prireditev v živo in tako boste v tej reviji lahko prebrali recenzije knjige in novih posnetkov. Izbrani ocenjevalci pa so Aleksandra Gartnar, Matej Krajnc, Ingrid Mačus, Črt Sojar Voglar, Metka Sulič in Marina B. Žlender.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja