Novice

SNG v Sloveniji in HNK v Zagrebu – odgovor na koronakrizo?

18. junij 2020

Po razglasitvi konca epidemije zaradi covida-19, se počasi odpirajo tudi vrata slovenskih nacionalnih opernih gledališč. Prvi se za vnovično oživitev gledališkega odra pripravljajo baletni plesalci. Veliki Gatsby, pripovedni balet, ki ga je za ljubljanski baletni ansambel ustvaril in odrsko priredil koreograf Leo Mujić, bo znova na sporedu 22., 23. in 24. junija 2020.

Pri razporejanju obiskovalcev v dvorani je še treba upoštevati varnostna navodila, zato je rezervacija ali nakup vstopnic možen po telefonu oziroma z obiskom blagajne. Kaj obiskovalce čaka prihodnjo sezono, je zavito v tančico skrivnosti.

Z baletom se odpira tudi pokoronsko dogajanje v SNG Maribor. Ob 15. obletnici postavitve izvirnega baleta Edwarda Cluga bo 19. junija znova na sporedu balet Radio in Juliet. Ponovitev bo sledila dan pozneje, že 26. junija pa bo na ploščadi Slomškovega trga Gala koncert opernih arij. 6. julija SNG Maribor načrtuje gostovanje na Festivalu Ljubljana s Straussovim Netopirjem, ki ga bodo prej svojemu zvestemu občinstvu predstavili že 2. julija na velikem odru mariborskega gledališča, v juliju bo na sporedu še baletni triptih Falling Angels v koreografi ji Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga in Jiřija Kyliána, posebno pozornost pa vzbuja tudi avtorski projekt Little Creation Gaja Žmavca. Z obema predstavama bodo plesalci obogatili program v Mariboru in na Festivalu Ljubljana. Več o tem, kaj bo prinesla prihodnost, pa lahko že v tej reviji preberete v pogovorih z umetniškima vodjema Brankom Robinšakom in Simonom Krečičem.

O posebni zavezanosti svojemu občinstvu v enem najtežjih obdobij sosednje države pričajo dejavnosti nacionalne operne hiše HNK Zagreb. Takoj ko so razmere dopuščale, so operni pevci osrednje nacionalne operne hiše z domiselnim projektom HNK v vašem kvartu prirejali koncerte opernih arij. Opernih primadon in prvakov pri tem ni prav nič motilo, da so morali na prostih trgih uporabljati mikrofone in da jih je namesto orkestra spremljala klavinova. Pretehtala je skupna ljubezen do glasbe, ki je ogrela srca poslušalcev. O priljubljenosti HNK pa priča tudi podatek, ki so ga sporočili na tiskovni konferenci, ta je bila sklicana ob najavi nove sezone že 5. junija, da si je preko spleta predstave hrvaškega narodnega gledališča ogledalo več kot pol milijona gledalcev. Vodstvo operne hiše je med epidemijo tudi budno načrtovalo novo sezono in z umetniškim nabojem pripravilo odgovor na vprašanja, dvome in tegobe današnjega časa.