Novice

Iz vsebine …

Tiskana edicija revije Glasna, izid 30. marec

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU

Razgledi osvetljujejo večinoma dogodke, vezane na letošnje posebno jubilejno leto. Za novice z različnih glasbenih področij imamo rezervirane rubrike v spletni različici revije. Ker spletna Glasna stavi predvsem na aktualnost, pohitite z novicami. Z veseljem jih bomo objavili na našem spletnem naslovu www. revijaglasna.si.

V SPOMIN
Mirjam Žgavec: Jakob Jež (1928–2022)
Andrej Lutman: Marko Brecelj (1951–2022)

MLADI IN GLASBA
Uroš Mijošek: Simfonične matineje Glasbene mladine Slovenije
Majda Gruden Eržen: 70 let Srednje vzgojiteljske šole v Ljubljani

Organizacija Simfonične matineje je poseben podvig, še posebej pa v obdobju, ko nas še vedno hromi strah pred virusno okužbo. Radost ob vnovičnem srečanju po sprostitvi strogih pandemskih ukrepov pa nas je prepričala, da je vredno vztrajati. Veselje boste lahko tudi vi začutili že iz fotografskih utrinkov, kako pomemben pa je prispevek srečanja s profesionalnim orkestrom v pravi koncertni dvorani in z odličnim moderatorjem pri glasbeni vzgoji, pa razkrivajo zanimivi podatki. 
Prostor kakovostnega glasbenega izobraževanja je podnaslov prispevka, s katerim je avtorica podčrtala pomen tradicionalno predane in premišljene glasbene vzgoje bodočih vzgojiteljev. Snovalci programa so že sredi petdesetih let prejšnjega stoletja sledili načelu vsestranskega razvoja otrokove osebnosti. Verjeli so, da imajo pri njenem oblikovanju glasba, likovna in plesna vzgoja pomembno vlogo.

REPORTAŽE
Joško Kert: Vokalna skupina Glasbene matice na Prevaljah
Larisa Marjanović: Ipavčevo leto
Uroš Mijošek: EPK 2022 Novi Sad
Ana Erčulj: Berlinčani v Ljubljani

Reportažni zapisi odkrivajo kulturne dogodke, pomembne za glasbeno življenje kraja, Slovenije in tudi širšega glasbenega okolja. Med dogodke leta v Sloveniji se bo prav gotovo vpisalo gostovanje Berlinskih fi lharmonikov v Ljubljani po 122 letih. Namesto ocene koncerta predstavljamo »naše« Berlinčane in pogovor z dirigentom Urošem Lajovcem, profesorjem novega šefa dirigenta Berlinčanov na Visoki šoli za glasbo na Dunaju.
2021 je bilo razglašeno za leto Josipa Ipavca in bera organizatorjev za počastitev spomina je občudovanja vredna. Ali bo to tudi svetal zgled organizatorjem Tartinijevega leta?
In kako svojo glasbeno podobo žlahtni rojstni kraj skladatelja Lojzeta Lebiča? O koncertu vokalne glasbe poroča agilni koroški kulturnik. 
Pred bližajočim se velikim evropskim kulturnim programom GO2025 nas seveda zelo zanima, kakšen je program letošnje evropske kulturne prestolnice v Novem Sadu. In, seveda, za nas zelo pomembno vprašanje: kakšna je zastopanost slovenskih umetnikov?

POGOVORI

Neža Verbovšek: Kristijan Kranjčan, mladi jazz glasbenik in klasični violončelist
Aleksandra Gartnar Kastelic: Tom Varl, zborovski dirigent
Larisa Marjanović: Bojan Glavina, skladatelj, pianist, pesnik
Veronika Brvar: Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica
Ana Erčulj: Damijan Močnik, skladatelj, zborovski dirigent, dobitnik nagrade Prešernovega sklada 
Petra Rakić: Lucija Krišelj, violinistka, nova članica orkestra Tonhalle Zürich 
Lovorka Nemeš Dular: Žiga Stanič, glasbeni producent, pianist in skladatelj 
Mateja Rot: prof. dr. Svanibor Pettan, etnomuzikolog, predsednik Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (ICTM) 
Mateja Rot: Douglas McCausland, skladatelj

Pogovori odstirajo pogled v svet ustvarjalnosti, poustvarjalnosti in tudi domače ter tuje kulturne politike. Izbrani sogovorniki so dobitniki pomembnih državnih priznanj in nosilci izjemnih mednarodnih položajev. Odkrivajo nam svoje delo, odpirajo pogled navznoter in razkrivajo poti za delovanje v »daljni prihodnosti«.
Z odgovornim delom in predanostjo ne skrbijo le za svoj položaj v družbi, ampak iščejo tudi rešitve zunaj svojih krogov. S svojim delom navdihujejo ljubitelje umetnosti, nekateri med njimi pa navdahnjenim ustvarjalcem ponujajo prostrane možnosti uveljavitve. Čeprav mnogi delujejo tudi zunaj »odrskih žarometov« in daleč od oči javnosti, pa je prav njihov vpliv odločilen za razcvet in dobrobit našega kulturnega okolja.

ESEJ 

Franka Žgavec: Razmišljanje na temo EPK 2025

NADALJEVANKA 

Jera H. Petriček: Besedilo in glasba v gledališču 
Aleksandra Pavlovič: Glasbeni Prometej Musorgski 

Že lani smo se z izbranimi avtorji posvetili poglobljeni analizi manj znanih poglavij ustvarjanja glasbe, npr. glasbi za gledališče, ali pa analizi ustvarjalnega procesa, ujetega v domišljijski svet pianistke. Čeprav temi nadaljevank nimata skupnega izhodišča, sta se tokrat zanimivo ujeli na gledališkem odru, kjer imata lahko največjo moč prav prometejevski ogenj ter redka danost – jasnovidnost.

PORTRETI
Jera H. Petriček: Eun Sun Kim, dirigentka 

Sledeč praznikom in ustaljenim vzorcem je marec navadno namenjen tudi uveljavitvi žensk v glasbi. Kljub široki ponudbi in zavidljivim uspehom na koncertnem odru pa poklic dirigentke še vedno vzbuja pozornost. In kaj je posebnost naše tokratne izbrane južnokorejske dirigentke? 

ODMEVI IN RECENZIJE 

Zadnje recenzentske strani predstavljajo nove izide LP-ja, zgoščenke, mlade koncertante, abonmajski koncert ter mladinsko operno predstavo. S kritično ostjo so jih za revijo Glasna premerili Matej Krajnc, Marina B. Žlender, Aleksandra Gartnar Kastelic in Borut Smrekar. 

GLASNI STRIP 

Martin Ramoveš: Luka Gluvić, kantavtor 

Tudi letos bo glasba oživela v obliki stripa. Namesto not bo naš avtor Martin Ramoveš komponiral skladbo podob na aktualne kulturniške teme.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja