Novice

11. Slovenska glasbena olimpijada

23. marec 2022

Olimpijska himna Zapojmo v en glas je zadnjič zazvenela »v živo« leta 2020, ko smo sredi marca na ljubljanskem konservatoriju prisluhnili 57 tekmovalcem 9. Slovenske glasbene olimpijade. Le nekaj dni po tem slavnostnem dogodku je prišlo do popolnega zaprtja (kulturnega) življenja, a nihče ni pričakoval, da bo virus tako močno vplival na izvedbo tekmovanja tudi v letih 2021 in celo 2022.

Učitelji mentorji tekmovalcev so se letos res množično odzvali in šolska tekmovanja izpeljali kljub težkim razmeram.

»Število sodelujočih učencev nam kaže, kako jim ukvarjanje z glasbenimi dejavnostmi, še posebej na ustvarjalnem področju, pomeni pomembno obogatitev, izziv in hkrati sprostitev v razmerah, v katerih živimo,« je v pozdravnem pismu zapisala dr. Branka Rotar Pance, koordinatorica tekmovanja.

Kar 109 osnovnošolcev s 65 šol je letos napisalo avtorske skladbe, se poglabljalo v pevsko interpretacijo skladbe iz umetne ali ljudske glasbene zakladnice ter se s prebiranjem člankov v reviji Glasna in poslušanjem predpisanih del Giuseppeja Tartinija in Marija Kogoja pripravljalo na pisni test. Izvedbo šolskih glasbenih olimpijad so šole morale prilagajati zdravstvenim razmeram, pevski del in izvedbo avtorskih skladb so tekmovalci posneli, pisni test pa je potekal prek videopovezave.

Najvišje število točk (95) je prejela tekmovalka Zarja Robar z Osnovne šole Antona Ingoliča Sp. Polskava (mentorica Rebeka Bračič), na drugo mesto se je s 93,1 točke uvrstil Urh Štrakl z Osnovne šole Prebold, (mentorica Bojana Hrovat), tretje mesto pa je pripadlo Vitu Bejatu Krajncu z Osnovne šole Dušana Flisa Hoče (mentorica Maja Paulič), ki je osvojil 93 točk.

Prvi trije prejemniki zlatih priznanj se bodo lahko udeležili 5. Mednarodne glasbene olimpijade, ki bo potekala od 2. do 6. maja 2022 v Ljubljani – vendar na daljavo. Organizacijo mednarodnega tekmovanja sta na začetku letošnjega februarja prevzeli Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Zveza Glasbene mladine Slovenije. Intenzivne priprave že potekajo, organizatorjem so v pomoč izkušnje, pridobljene z izvedbama 10. in 11. Slovenske glasbene olimpijade na daljavo.

11. Slovenska glasbena olimpijada je izzvenela v dveh presežnikih, povezanih z udeležbo. Prvič, na šolski ravni so tekmovanje izvedli na 65 osnovnih šolah, sodelovala sta 302 tekmovalca. Izjemna številka za razmere, ko so se razmere zaradi karanten in bolniških odsotnostih spreminjale iz dneva v dan. In drugič, na nacionalno tekmovanje se je uvrstilo 109 mladih glasbenic in glasbenikov, ki so pod mentorskim vodstvom predanih učiteljic in učiteljev glasbene umetnosti pripravili in posneli pevski nastop, ustvarili avtorsko skladbo in jo (so)izvedli ter pisali pisni test, na katerem so bila vprašanja, povezana s predloženo literaturo, olimpijsko zahtevna.

Branka Rorat Pance: “Množična udeležba ni pomenila upada kakovosti glasbenega izražanja. Prav nasprotno, ugotavljamo lahko kontinuirano rast, ki se kaže vsako leto in ki jo s svojim delom zagotavljate mentorice in mentorji. Pokazala je mladostno iskrenost glasbenih interpretacij in lastnih raziskovanj ter moč glasbe, skozi katero je vsak tekmovalec izrazil svoj notranji svet. Člani žirije so imeli zahtevno delo, ki so ga opravili zelo skrbno in odgovorno.” 

Rezultate najdete na tej povezavi.