Na témo Novice

John Williams se v svet Vojne zvezd vrača z glasbo za Obi-Wana Kenobija

22. marec 2022

Več kot dve leti po dokončanju svojega devetega filma Vojna zvezd se skladatelj John Williams vrača v krog Jedijev z glavno temo glasbe za serijo o junaku iz filmov o Vojni zvezd, Obi-Wan Kenobiju. Predvajana bo na programu Disney+ od 25. maja. Skladatelj John Williams je napisal glasbo za nadaljevanje dogodivščin lika, ki ga igra Ewan McGregor. Kot je bilo zaslediti, naj bi Williams glasbo nedavno že snemal z orkestrom v Los Angelesu. 

Glede na to da petkratni prejemnik nagrade oskar le redko komponira za televizijo, je skladateljevo vnovično sodelovanje pri seriji izjemen dosežek tako za Lucasfilm kot za Disney. Williamsove partiture za filme o Vojni zvezd so legendarne. Leta 1977 je za glasbo v prvem filmu prejel oskarja za izvirnik, prav tako pa je prejel nominacije tudi za pet nadaljevanj (»The Empire Strikes Back« in »Return of the Jedi« v letih 1980 in 1983, sledili so mu »The Force Awakens«, »The Last Jedi« in “The Rise of Skywalker” v letih 2015, 2017 in 2019). Prav tako je Williams ustvarjalec med drugimi tudi glasbe za filme o Indiani Jonesi in Harryju Potterju. 

Leta 2018 je napisal glasbo za “Solo: A Star Wars Story”, leta 2019 pa še za Disneylandov tematski park “Star Wars: Galaxy’s Edge”. Slednji mu je prinesel najnovejšega Grammyja, enega od šestih, ki jih je prejel za svojo glasbo v seriji filmov Vojna zvezd. 

Williams, ki je 8. februarja dopolnil 90 let, je še vedno izjemno zaposlen. Tenutno komponira glasbo za film Stevena Spielberga “The Fabermans” (ta naj bi bil na ogled novembra letos) in za peti film “Indiana Jones” (v kino naj bi prišel prihodnje leto). 12. in 13. marca je dirigiral Dunajskim filharmonikom, 19. in 21. aprila bo vodil orkester iz Philadelphije, 25. aprila bo dirigiral simfoničnemu orkestru iz Pittsburgha, 2. in 4. septembra pa losangeleškim filharmonikom v Hollywood Bowlu. 

Williams je napisal temo za izvirnega Obi-Wana Kenobija, ki ga je igral Alec Guinness. Glasbo, ki je postala še bolj znana kot tema Sile (»duhovno-filozofsko prepričanje vitezov Jedi«, kot je skladatelj pojasnil leta 1977 ), smo si morda najbolje zapomnili v prizoru iz prestolne sobe ob zaključku prvega filma o Vojni zvezd. To temo je Williams pogosto izvajal tudi na koncertih. Ni znano, če jo je tokrat ponovil  ali pa morda uporabil glasbo iz predzgodbe, ki jo je režiral George Lucas (Williams pa napisal glasbo), ali pa je napisal povsem novo delo.

Prav tako ni znano, če bo Williams za šest samostojnih epizod, ki bodo predvajane na programu Disney+, poleg svoje teme prispeval tudi ostalo glasbo. Tiskovni predstavniki Disneyja in Lucasfilma za komentar o tem niso bili na voljo.

Manca Svetina