Na témo

Umrl je skladatelj Janez Matičič

19. april 2022

V 96. letu starosti je umrl skladatelj Janez Matičič.

Eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev je za svoje delo prejel vrsto nagrad, med njimi leta 2007 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Istega leta je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Rodil se je leta 1926 v Ljubljani. Po končani Srednji glasbeni šoli, kjer se je učil violino in klavir, je na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Lucijanu Mariji Škerjancu končal študij kompozicije, dirigiranje pa v razredu Danila Švare. Izpopolnjeval se je v Parizu pri Nadji Boulanger, znanja s področja elektroakustične glasbe pa usvajal v studiih francoskega radija v skupini »Groupe de Rechershes Musicales« pod vodstvom Pierra Schaefferja.

Pred odhodom v Pariz je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani predaval harmonijo, kontrapunkt in oblikoslovje, na Akademiji za glasbo pa je štiri leta poučeval klavir. V osemdesetih letih je bil tudi profesor na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani (Analiza glasbenih del, Harmonska analiza), v Parizu pa med letoma 1982 in 1996 na konservatorijih poučeval mlade pianiste.

Janez Matičič je prejel številne pomembne nagrade na različnih tekmovanjih, med drugimi dvakrat nagrado Saveza kompozitora Jugoslavije (1950, 1952), nagrado monaškega kneza Rainerja (1962), najvišjo oceno mednarodnega natečaja elektroakustične glasbe v Bourgesu (1971) ter številna druga mednarodna priznanja.

Nagrado Prešernovega sklada za Koncert za violino in orkester je prejel leta 1981, Društvo slovenskih skladateljev mu je leta 1997 podelilo stanovsko Kozinovo nagrado, leta 2007 pa je prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Njegov opus obsegajo številna orkestralna, komorna in solistična dela, v katerih posebno mesto zavzema klavir, njegov kompozicijski in interpretacijski spremljevalec od mladih dni.