Na témo

Sedem smrti Marije Callas – Odmeven multimedijski projekt Marine Abramović v času koronavirusa

Iz tiskane izdaje (izid: 30. septembra 2021) 

»Več kot 25 let sem želela ustvariti delo, posvečeno Mariji Callas. Vedno sem bila očarana nad njeno osebnostjo, njenim življenjem in njeno smrtjo. Tako kot mnogo opernih junakinj, ki jih je uprizorila na odru, je tudi sama umrla zaradi ljubezni. Umrla je zaradi zlomljenega srca.«
Marina Abramović

Pet vodilnih evropskih opernih hiš, Bavarska državna opera (Bayerischen Staatsoper), Nemška opera v Berlinu (Deutsche Oper Berlin), Firenški festival (Maggio Musicale Fiorentino), Grška nacionalna opera (Εθνική Λυρική Σκηνή) in Pariška nacionalna opera (Opéra national de Paris), se je odločilo za skupno produkcijo multimedijskega projekta Sedem smrti Marije Callas, ki ga je srbska performerka Marina Abramović posvetila spominu na operno divo prejšnjega stoletja. V delu je združila film, performans in petje, glasbo pa je zaupala nadarjenemu srbskemu skladatelju Marku Nikodijeviću (1980), prejemniku številnih evropskih nagrad, ki ga velikokrat srečujemo na repertoarju prestižnih gledališč. Z avantgardnimi glasbenimi stvaritvami si je, med drugim, na 3. Brandenburškem glasbenem bienalu leta 2008 pridobil naziv za najboljšega avantgardnega skladatelja. Avtorsko glasbo v performansu Marine Abramović je skladatelj dopolnil z znamenitimi arijami iz oper Bizeta, Puccinija, Donizettija, Bellinija in Verdija. Sedem odrskih smrtnih žrtev prav gotovo zaznamuje glasbeni in dramski vrhunec sedmih opernih arij, ki so bile za Callasovo izredno pomembne.

Ker je v začetku leta 2020 nepričakovano izbruhnila epidemija koronavirusa, so zaradi varnostnih ukrepov sledile težave pri načrtovanem delu gledališč. Gledališča so kmalu za tem začela odpovedovati predstave in zapirati vrata. Kljub težavam je Bavarski državni operi aprilsko premiero uspelo izvesti v začetku septembra 2020. Sledile naj bi tudi druge koprodukcijske partnerice, a so se odločile izvedbo preložiti na naslednjo sezono. Bavarska državna opera je »Sedem smrti Callasove« po letu dni znova uprizorila na Münchenskem opernem festivalu 2021. Pariška nacionalna opera je po Bavarski državni operi izvedla delo 1. septembra in s tem dogodkom začela novo sezono 2021/22. Maggio Musicale Fiorentino se je odločilo, da dela ne bo uvrstilo na program, namesto v Firencah naj bi ga izvedlo neapeljsko operno gledališče San Carlo, koprodukciji pa se bo pridružil tudi barcelonski Gran Teatre del Liceu. Berlinska Nemška opera in Grška nacionalna opera prav tako napovedujeta premieri v letu 2021/22.

Praizvedba Sedem smrti Marije Callas leta 2020 v Münchnu

Zaradi varnostnih epidemioloških ukrepov so morala leta 2020 gledališča število obiskovalcev zmanjšati na desetino svoje običajne zmogljivosti. Bavarski državni operi, ki ima na voljo 2300 sedežev, so na dan premiere izjemno dovolili prisotnost za 500 obiskovalcev. Zaradi velikega zanimanja so omogočili brezplačen ogled predstave na svoji gledališki spletni strani in neposredni prenos na kanalu TV Arte.

Na münchenski praizvedbi so arije izvajale Nadezhda Karyazina (Carmen), Selene Zanetti (Tosca), Leah Hawkins (Desdemona), Adela Zaharia (Lucija), Lauren Fagan (Norma), Kiandra Howarth (Čo-Čo-San), Hera Hyesang Park (Violetto Valéry). Pri izvedbi je sodeloval pevski zbor z orkestrom 40 glasbenikov Bavarske državne opere pod taktirko izraelskega ameriškega dirigenta Joela Gamzouja. Kot so zapisali: »Posebnost predstave je avtobiografski značaj Abramovićeve, ki so jo spodbudili njeno trpljenje, številna razočaranja in ljubezenske drame, ki jih je videla v življenju Callasove.

/…/

Breda Pretnar