Na témo

Pred 53. sezono Glasbene mladine Slovenije

2. oktober 2022

Simfonični koncerti z Orkestrom Slovenske filharmonije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani so oblikovani programsko zaokroženo, koncertni sporedi pa so povezani z vsebinami iz učnih načrtov za glasbeno umetnost. V oktobru bo orkester z dirigentom Simonom Dvoršakom izvedel štiri matinejske koncerte z naslovom Tolkala v orkestru, pri katerem sodelujejo tudi člani Slovenskega tolkalnega projekta SToP, program pa bo komentiral Franci Krevh. V novembru bo na sporedu matineja Glasbene reke, orkester bo vodil Slaven Kulenović, povezovalec bo Juš Milčinski. Pri tej matineji sodelujejo tudi baletni plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. S skladatelji v Disneyjeve risanke je naslov marčevske matineje, ki jo bo dirigiral Samuel Burstin, povezoval pa Klemen Kovačič, zadnja matineja v sezoni pa je tradicionalno namenjena najmlajšim poslušalcem. Dirigentka Mojca Lavrenčič in povezovalec Tadej Pišek bosta otroke popeljala v pravljični svet Orkestra, Petra in volka …

Novost letošnje sezone je sklop koncertov z Zborom Slovenske filharmonije, ki ga vodi Jerica Bukovec. Štirje matinejski koncerti v marcu nosijo naslov Zgodba o pesmih, ki spremljajo delo. V ponudbi Programov plus sta še koncerta novitet simfoničnih del slovenskih skladateljev in Glasbena torta. Prvi nastaja v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev, pri drugem pa sodelujejo dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

V ponudbi Koncertov, ki pridejo k vam je med 51 programi letos kar deset novih, s katerimi bodo slovenski glasbeniki mladim poslušalcem v številnih šolah in kulturnih domovih po vsej Sloveniji približali zanimive glasbene teme. V novi sezoni koncertnega cikla GM oder bo nastopilo devet solistov oziroma komornih skupin na koncertih v Ljubljani in na številnih drugih lokacijah po Sloveniji.

Z novim šolskim letom pa so se na številnih šolah začele priprave na šolske glasbene olimpijade, ki jim bo spomladi sledila še 12. Slovenska glasbena olimpijada, tekmovanje, na katerem se učenci predstavijo z lastnimi avtorskimi skladbami in pevskim nastopom, širino glasbenega znanja pa prikažejo na pisnem testu.