Na témo

Barvita zborovska jesen: JSKD bo izvedel devet izbranih vsebin ateljejev festivala Europa Canat Ljubljana 2021

3. oktober 2022

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti bo med oktobrom in januarjem v različnih krajih po Sloveniji organiziral devet zborovskih delavnic. Pod vodstvom priznanih mentorjev iz Evrope se bodo izbrani srednješolski zbori seznanjali z različnimi vokalnimi žanri. Urili se bodo v klasičnem zborovskem petju, prepevali uspešnice iz mjuziklov in spoznavali petje v stilu barbershopa, soočili se bodo z soustvarjanjem, improvizacijo in koreografijo.

V pogovoru z Mihelo Jagodic, producentko za vokalno glasbo, smo izvedeli, kako se je pred pol leta začela organizacija projekta Slovenia Cantat:
Na delavnicah bodo lahko prisotni tudi pasivni udeleženci. JSKD k prijavi vabi zborovodje, zborovske pevce, glasbene pedagoge, študente glasbe, skladatelje in nasploh vse, ki si želijo novih izkušenj, pristopov in idej. Pasivna udeležba je plačljiva, možno pa se je prijaviti na eno ali več delavnic, pri čemer bo prijava za delavnici v januarju mogoča šele decembra.

Prijavnica je dostopna na tej povezavi.

Vse delavnice bodo potekale ob petkih in sobotah – predvidoma bodo mentorji z zbori vadili od petka popoldne do sobote zvečer. Prva delavnica bo izvedena 7. in 8. oktobra v Celju. Vodila jo bo Soila Sariola iz Finske, ki bo s pevkami Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije Maribor in Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Celje raziskovala svet glasbene improvizacije.

Naslednji vikend bo posvečen fantovskim zasedbam. V Ljubljano bo iz Stockholma pripotoval Victor Nilsson, ki bo 14. in 15. oktobra vodil delavnico barbershop petja. Na njej bodo sodelovali Fantovski pevski zbor Gimnazije Kranj, fantovska zasedba Vokalne akademije Ljubljana in Vokalna skupina Ivana Cankarja.

V oktobru se bo odvila tudi delavnica zboreografije oziroma koreografije za zbore. V Brežicah jo bo 21. in 22. oktobra vodila Panda van Proosdij, Nizozemka, ki trenutno živi v Goriških Brdih. Pod njenim vodstvom se bosta Mešani mladinski pevski zbor Veter in Mladinski mešani pevski zbor Gimnazije Brežice učila koreografije na nekatere največje uspešnice muzikalov.

Tri zborovske delavnice bo JSKD organiziral tudi v novembru. 18. in 19. novembra bo v Mariboru potekala delavnica, na kateri bodo sodelovali trije srednješolski zbori iz vzhodne Slovenije – Mladinski pevski zbor I. gimnazije Maribor, Mladinski mešani pevski zbor Gimnazije Brežice in Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Murska Sobota. Mladi pevci in pevke se bodo v Mariboru pod vodstvom Denisa Thullierja iz Francije učili prepevati najbolj znane zborovske bise z vsega sveta.

Vikend zatem, 25. in 26. novembra, bosta vzporedno potekali kar dve delavnici. V Ljubljani bosta Morten Vinter Sorensen in Kevin Fox vodila delavnico, na kateri bodo pevci Mešanega mladinskega zbora Škofijske klasične gimnazije raziskovali lastno ustvarjalnost. V zgolj enem vikendu bodo poskušali soustvariti nove zborovske kreacije.

Istočasno bo v Ajdovščini potekala delavnica pod vodstvom Petre Grassi. Tržaška dirigentka bo 25. in 26. novembra vadila z Dekliškim pevskim zborom Srednje šole Veno Pilon. Vikend kasneje, 2. in 3. decembra, pa bo Petra Grassi vodila tudi delavnico v Kranju. Na njej bosta sodelovala dekliška pevska zbora iz Gimnazije Kranj in iz Gimnazije Želimlje.

Dve delavnici bo Javni sklad za kulturne dejavnosti organiziral tudi v januarju 2023. Obe bosta potekali v Ljubljani. 13. in 14. januarja bo izvedena še ena delavnica zboreografije pod vodstvom Pande van Proosdij, tokrat z (Z)Mešanim zborom Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.

27. in 28. januarja bo niz devetih zborovskih delavnic zaključil Maris Sirmais iz Latvije. Mednarodno priznan dirigent bo z Dekliškim zborom sv. Stanislava raziskoval repertoar sodobne baltske zborovske glasbe.

V okviru opisanih devetih delavnic bo tako kar petnajst srednješolskih zborov pod vodstvom mednarodno priznanih mentorjev širilo svoja glasbena obzorja. Mihela Jagodic nam je za konec zaupala še nekaj podrobnosti o izvedbi ateljejev:

»Na nekaterih ustvarjalnih delavnicah partitur sploh ne bo, na drugih pa morajo pevci skladbe pred začetkom že znati na pamet. Zahtevnost vsebin je zelo raznolika in prilagojena izkušnjam sodelujočih. Nekaj delavnic ne zahteva predpriprave, manj bo zahtevnega repertoarja, saj začetek šolskega leta ne omogoča priprave zahtevnih skladb. Poleg tega cilj delavnic ne bo odlično obvladanje partitur, ampak spoznavanje žanrov, raznovrstne literature, mentorskih pristopov in metod dela.«

Teme izobraževalnih vikendov v organizaciji JSKD vidno izstopajo iz ustaljenih okvirov slovenske vokalne glasbe in ponujajo možnost raziskovanja novih področij, s katerimi se prej pri nas nismo srečevali. Pred vrati nas tako zagotovo čaka barvita in pestra zborovska jesen.

Tisa Mrhar