Na témo

Nova Gorica in Gorica leta 2025 »go borderless«

foto: GO! 2025

(iz tiskane izdaje, izid: 30. marca 2021)

V petek, 18. decembra 2020, je na Novo Gorico in Gorico po dolgotrajni sivini posijalo sonce. Marsikaterega goriškega kulturnega delavca tako na slovenskih kot tudi na italijanskih tleh je na ta dan stresalo pričakovanje. Kaj bo komisija za Evropsko prestolnico kulture odločila za leto 2025? Odgovorne osebe za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico so od samega začetka stavile na zmago in zmagale. 

Razglasitev so pričakali na Trgu Evrope/ Piazzi Transalpini, tam, kjer se mesti in državi stikata vsaka s svojo polovico zgodovine. Na družbenih omrežjih so javnosti podali zgovorno sporočilo: We made history, ki so ga nato le spremenili v: Making history.
Pri projektu Evropska prestolnica kulture je treba poudariti, da se ne omejuje le na kulturo, ampak na kulturo bivanja; svojo vidno besedo pri tem imajo tudi šport, robotika, biologija, inženirska področja, računalništvo, ekologija, urbanizem. Osrednje programsko izhodišče, ki ga lahko razberemo v zgledno napisani in oblikovani prijavni knjigi ali Bid Booku (dostopna na: https://issuu.com/ go2025/docs/go2025slo), je vsaj v večini primerov: Misli globalno (oziroma evropsko), deluj lokalno. Celota je izjemno kompleksna in prepletena, veliko off-line/out-door dogodkov, torej dogodkov v živo na odprtem, se bo dopolnjevalo ali nadaljevalo na digitalnih medijih, ki bodo zagotavljali tudi spletna doživetja.

Izmed okvirno 600 dogodkov, ki bodo v letu 2025 preplavili – ne samo Novo Gorico in Gorico ter njuni neposredni okolici, ampak tudi širše, segali bodo v Brda, na Kras, Ajdovsko ter v tista slovenska mesta, ki so kandidirala za EPK in naziva niso dobila, pa vse do Nemčije, ki je tudi izbrana za EPK 2025 – se izključno glasbi oziroma zvočnosti posveča šest dogodkov. Poleg teh je še glasbi deloma namenjen dogodek Odri v soseski, galerije v preddverju, ki bo združeval lokalne glasbenike vseh starosti in likovnike. V opisu je vendarle razbrati, da je fokus tega dogodka (alternativni) evropski film in gledališče. V celoti vsebina večinoma podira ustaljena prepričanja in pojmovanja o kulturi; je inovativna, usmerjena v naravo, nekoliko futuristična in sili misliti zunaj okvirjev. Razsvetljevala pa naj bi probleme sodobne evropske družbe. Denimo dogodek, posvečen oglašanju netopirjev, z naslovom Netopirska simfonija bolj kot o umetnosti glasbe in kulture, povezane z njo, posega na področje znanosti in biologije.

Ljubitelji klasične glasbe bodo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici prišli na svoj račun morda pri treh dogodkih: Dresdenskim simfonikom v sodelovanju z drugimi evropskimi glasbeniki bomo lahko sledili virtualno v igri dreves v opuščenem parku propadajoče Laščakove vile, ki ju bodo do leta 2025 obnovili. Velik mednarodni zbor z vsaj 500 pevci iz vse Evrope bomo poslušali v naravnem amfiteatru v Brdih. Ni pa razvidno, ali bo na sporedu klasična glasba ali bosta samo ansambla »klasična«. Pianista Aleksandra Gadžijeva bomo občudovali na novem mostu čez reko Sočo, ki je v fazi gradnje. 

Poleg teh treh bo klasična glasba najbrž zastopana v programskem paketu Odri v soseski, galerije v preddverju, namenjenim lokalnim glasbenim in likovnim ustvarjalcem, filmu in gledališču, ki je za zdaj programsko še nedodelan.

/…/

Metka Sulič