Na témo

GM oder: Terz Quartet z raznolikim sporedom od renesanse do danes

18. november 2022

Terz Quartet je nastal leta 2019 in sprva deloval kot komorna skupina na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Pobudo za nastanek je dal Peter Novak Smolič, dirigent in profesor strokovnoteoretičnih predmetov na umetniški gimnaziji konservatorija. V koncertnem ciklu GM oder bodo nastopili najprej na koncertu v Glasbeni šoli Murska Sobota, ki bo na sporedu v ponedeljek, 21. novembra ob 18. uri, dan za tem, v torek, 22. 11., ob 19.30, pa bo zasedba nastopila v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Vstop na oba koncerta je brezplačen. S Petrom Novakom Smoličem smo pred koncertoma spregovorili o njihovem delovanju in o sporedu, ki ga pripravljajo.

Terz Quartet je nastal na vašo pobudo. Kdo ga sestavlja in kako je prišlo do sodelovanja?

Terz Quartet je nastal januarja 2019. Takrat so bile članice kvarteta Lea Arnejčič, Veronika Hudournik, Ana Potočnik in Karla Oršoš dijakinje 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Vse 4 so pele v mešanem pevskem zboru na Konservatoriju, samoiniciativno pa so na hodniku večkrat prepevale raznovrsten, predvsem zborovski program. Malo za šalo, malo za res sem predlagal, naj oblikujejo kvartet in petje s hodnika prestavijo na oder, dekleta pa so predlog vzela zelo resno in čez eno uro smo že imeli sestanek, teden za tem prvo vajo in že kmalu tudi prvi nastop.

Kje ste z zasedbo že nastopali oz. ste se udeležili kakšnega tekmovanja?

V prvem letu delovanja, novembra 2019, smo se udeležili Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb Štajerske in Pomurja ter osvojili zlato priznanje z odliko in štiri posebna priznanja. V letu 2020 smo nato načrtovali udeležbo na mednarodnem tekmovanju Sing Berlin! V Nemčiji, a je nam je covid prekrižal načrte in nas za dve leti oddaljil od koncertnih odrov. Prvi koncert po ponovnem odprtju družbe je tako bil šele maja letos.

Kmlu boste nastopili v koncertnem ciklu GM oder, kakšen spored ste pripravili za poslušalce?

Za koncertnem v cikli GM oder smo pripravili izbor skladb iz vseh štirih let našega delovanja. Vse od skladb iz renesanse in baroka, do glasbe 20. in 21. stoletja, slovenskih ljudskih, priredb slovenskih popevk in zabavne glasbe. Koncert začenjamo z Gallusovo Congratulamini mihi omnes, za katero smo na tekmovanju pred tremi leti dobili posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja renesanse. V nadaljevanju prvega dela sledita še dve skladbi iz renesanse in baroka. Preostale skladbe prvega dela pa so skladbe priznanih svetovnih avtorjev in ustvarjalcev zborovskih priredb 20. stoletja: Bob Chilcott, Billy Joel, Kirby Shaw, Pat Ballard ter George in Ira Gershwin.

V drugem delu koncerta pa bomo izvedli skladbe slovenskih skladateljev 20. in 21. stoletja. Andreja Makorja, Pavla Merkuja, Ambroža Čopija in Emila Adamiča. Koncert bomo zaključili s priredbo popevke Jureta Robežnika, Na vrhu nebotičnika in skladbo Ta na Solbici Sama Vovka.

Dekleta niso več dijakinje mariborskega konservatorija, a še vedno uspešno usklajujejo študijske obveznosti in vaje. Kakšni so vaši načrti v prihodnjih mesecih?

Usklajevanje naših obveznosti se je izkazalo za precej zahtevno, saj je polovica zasedbe med tednom v Mariboru, polovica pa v Ljubljani. Lea in Karla študirata glasbeno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru, Veronika in Ana pa flavto oz. petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Vaje imamo v Mariboru ob petkih popoldan, včasih pa tudi v soboto ali nedeljo. 

V preteklih dveh letih sta dva velika projekta padla v vodo. Junija 2020 je bilo odpovedano tekmovanje Sing Berlin! in nato julija 2021 tudi festival Europa cantat 2021 v Ljubljani, na katerega smo bili izbrani v atelje s svetovno znano vokalno skupino Singer Pur. Po dveh letih negotovosti si želimo le, da po jesenskem sklopu koncertov pripravimo nov program in ga spomladi predstavimo širši publiki. Mogoče pa se ponudi priložnost tudi za tekmovanje.

Že vrsto let ste uspešen zborovodja, ob tej priložnosti vam čestitamo za uspeh Dekliškega zbora Konservatorija Maribor na mednarodnem tekmovanju septembra v Riminiju. Kakšen izziv pa vam pomeni poustvarjanje z manjšim komornim ansamblom? V čem so bistvene razlike?

Hvala za čestitke. Uživam pri ustvarjanju tako s kvartetom, kot tudi z zborom. Mladostna energija in pozitiven odnos do zborovske glasbe, ki ju imajo pevke obeh zasedb sta navdihujoča. Dinamika dela z zborom pa je vseeno precej drugačna kot s kvartetom in težko bi se odločil, kaj mi je ljubše. Pri kvartetu je učenje novega programa hitrejše in učinkovitejše, saj je čas, ki ga je v zboru potrebno posvetiti enemu glasu bistveno daljši od tega, ki ga potrebuje pevka v kvartetu. Ravno obratno pa je na koncertu oz. v zadnjih dneh pred koncertom, ki so za pevke v kvartetu bistveno bolj naporni in je potrebno poiskati pravo ravnovesje med količino petja in počitka.

Koncerta:

ponedeljek, 21. novembra, ob 18.00 – Glasbena šola Murska Sobota
torek, 22. novembra, ob 19.30 – Slovenska filharmonija v Ljubljani

Spored:

Iacobus Gallus (1550 – 1591): Congratulamini mihi omnes (Lk 1, 48ba)
Iacobus Gallus (1550 – 1591): Pueri Haebreorum (RM 100–101)
Antonio Lotti (1667 – 1740) Missa brevis: Kyrie (mašni ordinarij)
Bob Chilcott (1955 –): A Tree of Song (Charles Bennet)
Billy Joel (1949 –), Kirby Shaw (1941 –): And so it goes (Billy Joel)
George Gershwin (1898 – 1937), Ira Gershwin (1896 – 1983): I’ve got a crush on you (Jay Althouse)
Billy Joel (1949 –), Kirby Shaw (1941 –): Lullabye (Billy Joel)
Pat Ballard (1899 – 1960), Bertha Bradley: Mister Sandman (Pat Ballard)

Ambrož Čopi (1973 –): Zreilo je žito (ljudska iz Gornjih Petrovcev v Prekmurju)
Andrej Makor (1987 –): Istrska (Neža Maurer)
Pavle Merku (1927 – 2014): Sonce ljubo (zahodnokraška ponarodela)
Emil Adamič (1877 – 1936), Tilen Slakan (1993 –): Če ti ne boš moj (slovenska ljudska)
Ambrož Čopi (1973 –): Ljubim (Feri Lainšček)
Ambrož Čopi(1973 –): San se šetao (prekmurska ljudska)
Jure Robežnik (1933 – 2022), Peter Novak Smolič(1990 –) :Na vrhu nebotičnika (Gregor Strniša)
Mojmir Sepe (1930 – 2020), Peter Novak Smolič (1990 – ):Poletna noč (Elza Budau)
Samo Vovk (1989 –): Ta na Solbici (Samo Vovk)