Na témo

Festival Maribor 2023

11. september 2023

»Glasba izraža vse tisto, česar ni mogoče izreči in ob čemer je nemogoče molčati.«

Victor Hugo

Preplet glasbe in besed je ena najfascinantnejših oblik človeške ustvarjalnosti že od davnine. Od antičnih himn do sodobnih eksperimentov skladatelji nenehno iščejo nove poti in načine, kako z glasbo povečati moč besede in poudariti njeno sporočilo. Zvok, temelj človeške komunikacije, je skozi tisočletja oblikoval besede in melodije, da bi vanje ujel racionalno in emocionalno, posvetno in duhovno ter tako odločilno oblikoval in zaznamoval naš svet.

To osupljivo, nenehno spreminjajočo in razvijajočo se igro besed in glasbe smo postavili v fokus letošnjega Festivala Maribor, kot vselej tudi tokrat s prstom na pulzu časa.

Če kaj, ga namreč odseva prav ta igra, v kateri črke in note kot v zrcalu odsevajo čas in svet, v katerem živimo. Z odličnimi glasbeniki in premišljenimi programi bomo sledili besedam in melodijam, ki barvajo otroštvo, nas oblikujejo v odraslosti in nam nujno zarišejo tudi pot v prihodnost, ko pred nas postavljajo vprašanja, ki nas prisilijo, da preizprašamo ne le dani trenutek, temveč srž svojega obstoja na tem planetu.

S ponosom najavljamo izjemni, svetovno uveljavljeni Ensemble Modern s sporedom, ki se osredotoča na ustvarjalnost mojstrov sodobne slovenske besede in glasbe z deli skladateljev, kot so Petra Strahovnik, Matej Bonin, Nina Šenk in Vito Žuraj ter pesmimi Ane Pepelnik in Aleša Štegra. Veseli smo, da lahko na oder premierno postavimo glasbeno igro za otroke Zvezda in srce, ki sta jo po naročilu Festivala Maribor na stihe Milana Jesiha ustvarila Nana Forte in Jure Ivanušič. Violinista Žiga Faganel in Alja Mandič Faganel ter pianist Nejc Lavrenčič bodo razpletali na prvi pogled nevidne niti, ki povezujejo ustvarjanje Alfreda Schnittkeja, Mieczysłava Weinberga in Aarva Pärta, najmlajši obiskovalci pa bodo na tradicionalnem koncertu za dojenčke in malčke s pianistko Adriano Magdovski letos uživali tudi v skrbno izbrani poeziji za otroke v izvedbi dramskega igralca Davorja Herge. Gostili bomo mariborske glasbenike, čigar imena odmevajo v svetu: ob pianistu Nejcu Kampletu tudi prodorno navezo očeta in sina, Duo Atanasovski. S slednjima se na naš oder vrača makedonski zvezdnik Vlatko Stefanovski s prenovljenim projektom Fire & Ice, ki ga posvečamo spominu na Brigito Pavlič. Prav tako z Balkana se k nam vrača No Borders Orchestra, eden najintrigantnejših evropskih orkestrov mladih glasbenikov. Tudi tokrat nas bodo soočili s programom, ki brezkompromisno zahteva, da se zazremo vase. Koncert Sprejeti ranljivost nas bo soočil z lastno ranljivostjo, pa tudi s svetom okoli nas.

Pretresi in premiki na kulturnem, političnem, humanitarnem in okoljskem področju, ki pravkar pretresajo in preoblikujejo naša življenja, nas zavezujejo k (samo)refleksiji. Pomenljiva ter kompleksna interakcija med glasbo in besedo, ki jo raziskuje Festival Maribor 2023, ponuja priložnost za prav to. Če parafraziramo Victorja Hugoja: vprašanja in dileme našega časa, ki se zrcalijo v festivalskih programih, niso zgolj nekaj, ob čemer je nemogoče molčati. Zavezujejo nas, da se oglasimo!

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O POSAMIČNIH DOGODKIH

Razkošje slovenske glasbene ustvarjalnosti

Ob ohranjanju stika s svetovnimi glasbenimi tokovi je poslanstvo Festivala Maribor tudi spodbujanje in promocija slovenske glasbene ustvarjalnosti in glasbenikov. Letos smo ji namenili prav posebno mesto – otvoritev festivala. Na odru bodo namreč Simfonični orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem ter vznemirljivi mariborski pianistični dvojec, brata Nejc in Adam Kamplet. Prvega smo že gostili v okviru naše koncertne sezone, ko nam je prepričljivo pokazal, zakaj velikem slogu osvaja koncertne odre po Evropi in svetu. Podobno uspešna pot zagotovo čaka tudi mlajšega, komaj dvajsetletnega Adama. Ob Poulencovem Koncertu za dva klavirja, ki s svojimi elektrizirajočimi pasažami solistoma ponuja kopico priložnosti, da pokažeta ves svoj bleščeči talent, bomo uživali tudi v čudoviti barvitosti Gazel, po motivu Prešernove mojstrovine nastalega simfoničnega dela Lucijana Marije Škerjanca, ki ga v koncertnih dvoranah vse preredko slišimo.

Četrtek, 14. september 2023, ob 19.30, Dvorana Ondine Otta Klasinc, SNG Maribor

SIMFONIČNI ORKESTER SNG MARIBOR
Simon Krečič, dirigent
Nejc in Adam Kamplet, klavirja

Spored: Georges Bizet, Francis Poulenc, Lucijan Marija Škerjanc


Svetovni zvezdniki s poklonom slovenski glasbi in besedi

Še en poklon slovenski glasbi in besedi prinaša koncert, ki ga lahko mirno označimo za vrhunec ne le festivala, ampak tudi letošnjega glasbenega dogajanja nasploh. V goste namreč prihaja Ensemble Modern, ki po vsem svetu velja za številko ena v sodobni glasbi. Koncertni spored, ki mu bomo prisluhnili, nastaja ob priliki častnega gostovanja Slovenije na uglednem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer ima Ensemble Modern svoj sedež, in prinaša izjemen preplet sodobne slovenske glasbene in besedne umetnosti. Matej Bonin je prav za to priložnost ustvaril glasbo na pesniško zbirko Tehno Ane Pepelnik, Vito Žuraj je prispeval skladbo Knjiga teles, ki se navezuje na istoimensko pesniško zbirko Aleša Štegra, Nina Šenk pa glasbo, ki jo je ustvarila za film Stump the Guesser, a še kako prepriča tudi na koncertnem odru. Koncert bosta zaokrožili inštrumentalni deli Q. M. (Kvantna mehanika) Petre Strahovnik in Substitution anonyme Vinka Globokarja. Za piko na i se bo slovitemu orkestru pridružila še ljubljenka mariborskega občinstva, Nika Gorič, prisluhnili pa bomo tudi pesnikoma Ani Pepelnik in Alešu Štegru.

Nedelja, 1. oktober 2023, ob 19.30, Dvorana Union, Maribor

ENSEMBLE MODERN
Lucie Leguay, dirigentka
Nika Gorič, sopran

Spored: Petra Strahovnik, Vinko Globokar, Matej Bonin, Nina Šenk, Vito Žuraj

Poeme večnosti

Trio izjemnih inštrumentalistov nas bo varno popeljal na pot skozi razburkane globočine treh glasbenih mojstrovin, ki jih povezuje pogum za raziskovanje najintimnejših kotičkov človeške duše, tudi tistih, ki ob tem zabolijo. V Schnittkejevi Suiti v starem slogu se bomo predali nostalgičnemu objemu brezskrbnosti, ki jo v svojih spominih pripisujemo preteklosti, nato pa v Sonati za violončelo zanihali med bolečino in ganljivo lepoto, s katerima nas soočijo premišljanja o lastni minljivosti. Pärtova klavirska miniatura bo meditativni oddih, ki nas bo pripravil na pretresljivo soočenje s tragedijo druge svetovne vojne, ki je svoj odsev našla v Weinbergovi glasbi. Kljub boleči izkušnji skladatelja njegov Klavirski trio ponudi tudi prijetno spoznanje: namreč to, da tudi v najtežjih časih nismo sami.

Četrtek, 21. september 2023, ob 19.00, Viteška dvorana, Pokrajinski muzej Maribor

Žiga Faganel, violina
Alja Mandič Faganel, violončelo
Nejc Lavrenčič, klavir

Spored: Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Mieczysław Weinberg

Ranljivost kot priložnost za rast

S svojimi drznimi in nevsakdanjimi, a še kako poglobljenimi in premišljenimi sporedi so No Borders Orchestra na našem festivalu že poskrbeli za vznemirljivo iskrenje in nepozabno koncertno izkušnjo. Tudi spored, s katerim prihajajo k nam letos, ju obeta. V času, ko je ob divjanju narave, pogojenem s klimatskimi spremembami, človeštvo postavljeno pred enega najtežjih izzivov vseh časov, je obračun z lastno močjo in njenimi posledicami ter soočanje z nemočjo, ki smo ji priča ob dogodkih, kakršne so katastrofalne poplave, ena tistih nalog, ki se ji bomo morali nujno posvetiti. Z vso iskrenostjo. Prav brezkompromisna iskrenost je ena tistih vznemirljivih lastnosti zasedbe, ki občinstvo vsakič znova uroči. Spored, na katerem so ob sodobnih delih tudi priljubljene skladbe Mahlerja, Elgarja, Schuberta in Bacha, nas izziva, da izstopimo iz cone udobja, poiščemo novo, drugačno pot in si dovolimo biti negotovi. Iz slednje namreč lahko črpamo moč, v novih izkušnjah pa poiščemo priložnost za spremembo in rast.

Torek, 19. september 2023, ob 19.30, Dvorana Union

NO BORDERS ORCHESTRA
Premil Petrović, dirigent

Spored: Johann Sebastian Bach, Davor Branimir Vincze, Isidora Žebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Gustav Mahler, Edward Elgar

Iskrenje in lesketanje

Se spominjate, kakšno navdušenje je pred desetletjem sprožil projekt Fire & Ice, ki je na festivalski oder pripeljal makedonskega zvezdnika, Vlatka Stefanovskega? Z veseljem sporočamo, da ga bomo ponovno deležni! Glavna protagonista – legendarni makedonski kitarist in mariborski saksofonist Vasko Atanasovski sta Ogenj in led odela v novo, sveže glasbeno oblačilo, k sodelovanju pa ob Ensemble Dissonance pritegnila tudi svoja sinova, bobnarja Jana Stefanovskega in violončelista Ariela Veija Atanasovskega, ki bosta izvedbam dodala mladostni polet. Iskrenje in lesk starih in novih uspešnic, kot so Midnight Summer Concerto, Zrelo je žito, Zeleni Jurij ali Gipsy song bosta tako še silnejša in sijajnejša! Koncert Fire & Ice posvečamo spominu na Brigito Pavlič.

Petek, 22. september 2023, ob 20.00, Dvorana Union, Maribor

Vlatko Stefanovski, kitara
Vasko Atanasovski, saksofon
Jan Stefanovski, bobni
Ariel Vei Atanasovski, violončelo
Ensemble Dissonance


Oh, ta ljubezen!

Ko se v skupnem projektu znajdeta umetnika, ki nista zaljubljena zgolj v glasbo, temveč tudi drug v drugega, se rodi predstava, pri kateri ne gre drugače, kot da se zaljubimo tudi gledalci. Skupaj z junaki Milana Jesiha bomo podlegli Amorjevi puščici in vzdihovali ob lepoti prelepe Zvezde, ki jo utrinek pošlje na Zemljo, na nebo pa se lahko vrne le s pomočjo prave ljubezni. Skladateljica Nana Forte je navihano Jesihovo dramsko predlogo prelila v glasbo, njen življenjski sopotnik, igralec, režiser in glasbenik, Jure Ivanušič, pa jo je prelevil v koncertno predstavo. Njenim zaljubljenim junakom bodo življenje vdahnili še igralci in pevci Metka Jurc, Urša Kavčič, Mihael Mikluš in Tomaž Planinc, za glasbeno kuliso pa bodo poskrbeli člani glasbenega kolektiva Carpe Artem. Kakšen bo rezultat? Duhovit in radoživ glasbeno-gledališki užitek za otroke in najstnike, pa tudi za njihove starše – skratka za vse, ki še preštevamo zvezde in verjamemo v ljubezen.

Nedelja, 17. september 2023, ob 17.00, Dvorana Union, Maribor

Zvezda in srce, glasbena igra po dramski predlogi Milana Jesiha
Nana Forte in Jure Ivanušič, avtorja glasbe
Jure Ivanušič, priredba in režija
Igralci in pevci: Jure Ivanušič, Metka Jurc, Urša Kavčič, Mihael Mikluš, Tomaž Planinc
Glasbeni kolektiv Carpe artem, dirigent: Tilen Draksler
Gašper Bohinec, oblikovalec svetlobe


Z dudo na koncert

Koncerti za dojenčke in malčke je ena najbolj prepoznavnih, pa tudi najbolj priljubljenih stalnic Festivala Maribor. Priložnost za prvi stik s klasično glasbo bo najmlajšim festivalskim obiskovalcem tudi tokrat ponudila pianistka Adrijana Magdovski, ker pa je letos festivalsko dogajanje posvečeno tudi besedi, se ji bo v čudovitem ambientu Viteške dvorane pridružil dramski igralec Davor Herga. Skupaj nas bosta zvabila med priljubljene klavirske miniature in verze otroških pesmi, ki jih je posebej za to priložnost izbrala Urška P. Černe. Obeta se čarobni preplet otroške poezije in klavirskih miniatur, ki na stežaj odpira vrata v svet glasbene in literarne umetnosti.

Sobota, 16. september 2023, ob 11.00, Viteška dvorana, Pokrajinski muzej Maribor
Adriana Magdovski, klavir
Davor Herga, pripovedovalec

Gremo na sprehod

Četudi si ustvarjalci in sopotniki Festivala Maribor to težko predstavljamo, ob omembi našega mesta večina najbrž ne pomisli na glasbo. Povojni generaciji se v spominu morda izriše glasbeno brbotanje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so Mariboru rekli jugoslovanski Liverpool. Le malokdo pa ve, da se lahko pohvalimo tudi z izjemno bogato zgodovino, povezano s klasično glasbo. Del te vam bomo razgrnili na sprehodu, poimenovanem Sprehod po glasbenih poteh mesta. Izvedeli bomo kopico zanimivosti in z glasbo povezanih zgodb o mestu, ki navkljub vsem predsodkom pogumno vztraja pri koncertni ponudbi, s kakršno se sicer ponašajo veliko večja in bogatejša mesta. Stavimo, da bo marsikatero odkritje presenetilo tudi redne obiskovalce naših koncertnih dvoran!

Vid Kmetič in Jure Golež, zasnova in vodenje sprehodov

Narodni dom Maribor
Petek, 15. september 2023, ob 17.00
Petek, 22. september 2023, ob 17.00

Več informacij: Festival Maribor