Novice

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za leto 2024

od leve: Radmila Bikić Magdić, predsednica Zveze slvoenskih glasbenih šol, Metka Podpečan, predsednica Komisije na Nagrade in priznanja Frana Gerbiča, predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pric Musar; nagrajenka in prejemniki priznanj (Helena Meško, Dejan Jakšič, Diana Šimbera, Tanja Petrej, Anastazija Juvan) in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda

4. april 2024

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča je Zveza slovenskih glasbenih šol letos že 21. podelila najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene in plesne vzgoje ter izobraževanja v Republiki Sloveniji. Zveza Slovenskih glasbenih šol je tako v 21 letih podelila 38 nagrad in 66 priznanj Frana Gerbiča. 

Za leto 2024 je sklep o javnem razpisu za podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča v skladu z veljavnimi pravili sprejel izvršni odbor Zveze slovenskih glasbenih šol. Javni razpis je bil objavljen 5. decembra 2023 in je bil odprt do 31. januarja 2024.  Na podlagi Pravilnika o podeljevanju nagrad in priznanj Frana Gerbiča je komisija v sestavi: Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič, Ivo Bašič in Metka Podpečan obravnavala sedem pravočasno prispelih vlog in se skladno s sprejetim pravilnikom soglasno odločila, da za leto 2024 podeli eno nagrado in štiri priznanja

Nagrajenka Helena Meško, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol Radmila Bikić Magdić

Prejemnica nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja je HELENA MEŠKO, ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor, predana svojemu poslanstvu in skrbi za ohranjanje in razvijanje slovenskega glasbenega šolstva na najvišji kakovostni ravni. Prejemniki priznanj Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja so ANASTAZIJA JUVAN, DIANA ŠIMBERA, TANJA PETREJ in DEJAN JAKŠIČ.

Vsi zelo dobro vemo, kako zelo lep, a obenem izjemno odgovoren je poklic učitelja, zato je še toliko bolj pomembno, da znamo opaziti in nagraditi tiste posameznike, ki pri tem delu izstopajo. 

Letošnja podelitev je potekala 2. aprila 2024 v Kulturnem domu v Cerknici, rojstnem kraju skladatelja, pevca in glasbenega pedagoga Frana Gerbiča. S svojim obiskom in slavnostnim nagovorom nas je počastila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Dogodka se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je nagrajenki in prejemnikom priznanj podelil listine. Nagrajence in zbrane na slavnostni prireditvi so nagovorili tudi Radmila Bikić Magdić, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, župan Občine Cerknica Marko Rupar in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.

V kulturnem programu so nastopili prvonagrajenci 53. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG in 16. tekmovanja mladih slovenskih baletnih plesalcev BALTEK: Trio Dolce v sestavu flavtistka Vesper Videc, klarinetist Maj Brežnik in pianistka Amalija Jager iz Glasbene šole Celje, balerina Brina Gerebic iz Glasbene šole Lendava, violinist Mark Lev Krajnc iz Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in harfistka Leto Križanič Žorž, študentka Mozarteuma v Salzburgu. Gerbičeve samospeve sta izvedla baritonist Janko Potočnik in pianistka Olga Ulokina, učitelja na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.