Na témo Reportaža

24. Sušnikovi dnevi

9. junij 2022

Sušnikovi dnevi že od novembra 1998, ko smo praznovali stoto obletnico prevaljskega rojaka, literata in profesorja dr. Franca Sušnika, potekajo na Prevaljah. »S temi prireditvami prikazujemo sadove dela domačih kulturnikov, umetnikov, znanstvenikov, tudi koroških Slovencev in drugih povabljencev. Bogata je bera teh prireditev, ki v nas vzbujajo samozavest o lastnih sposobnostih in zadovoljstvo ob dosežkih. Navdihujejo za delo v prihodnje« je povedal Jožko Kert iz KD Mohorjan.

Sušnikovi dnevi letos izjemoma zaradi dveletnega premora potekajo maja in junija. Organizatorja dogodkov sta Kulturno društvo Mohorjan in Občina Prevalje, ki sta letošnje leto, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, ponovno pripravila pisan nabor dogodkov in prireditev.

Kulturno društvo Mohorjan je bilo ustanovljeno 24. septembra 1997 in je eno izmed številnih kulturnih društev v Občini Prevalje. Letos praznujejo 25. letnico delovanja. Povezuje se s številnimi drugimi društvi v kraju in regiji, pa tudi z zamejsko Koroško. Posebej dobro sodeluje s Krščansko kulturno zvezo, s Slovenskim narodopisnim inštitutom Urban Jarnik in Mohorjevo družbo v Celovcu.

Širok krog sodelovanja mohorjanov je z zbori, orkestri in solisti, ki že dolga leta prihajajo na Prevalje. V letih delovanja so priredili že prek 600 prireditev, od tega prek 300 koncertov raznih orkestrov, komornih sestav, zborov in solistov. Skozi vsa leta delovanja so z založniško dejavnostjo izdali več knjig in publikacij, s katero ohranjajo spomin na Mohorjevo družbo, ki je na Prevalje prišla leta 1919, tam delovala osem let in natisnila okoli dva milijona knjig, nato pa leta 1927 odšla v Celje. Društvo deluje tudi na področju likovne umetnosti, prireja pa tudi razna predavanja.

Dr. Francu Sušniku vsako leto kot častitljivemu občanu položijo venec na njegov grob v zahvalo in spomin za njegovo prebujenje Koroške, naj ne bo pozabljeno, prezrto v vrtincu sodobnosti. Položil je temelje znanju, kulturnemu utripu, duhovnosti, lahko se gospodarsko odpiramo svetu s svojimi izobraženimi strokovnjaki. Postavili so mu pomnik v Spominskem parku, naj mlade generacije vedo, da je bil in bo naš živ spomin Koroške krajine, ki je med koroške brege pripeljal gimnazijo, knjižnico, muzej … Le znanje je tisto, kar lahko daje narodu in nam Korošcem potrebno samozavest, znanje je tisto, ki nam bo izboljševalo kvaliteto življenja in tega se je dr. Franc Sušnik še kako zavedal.

V sklopu Sušnikovih dni sta se bila tudi dva koncerta. V soboto, 28. maja, sta v dvorani Družbenega doma na Prevaljah gostovala dva orkestra Privatne glasbene univerze Gustav Mahler iz Celovca. Glasbeni večer so popestrili mladi umetniki Velikega simfoničnega orkestra GMPU, dirigirala sta študenta dirigentskega razreda pod vodstvom Martina A. Fuchsbergerja, ter GMPU Jazz orkestra pod vodstvom Reinholda Pleschbergerja – Smölzerja. V nedeljo, 5. junija, pa je v cerkvi sv. Volbenka na Lešah nastopil Koroški akademski pevski zbor Mohorjan pod vodstvom Uroša Jurgeca. 

NV