Pogovor

Globine na vinilkah

Iz tiskane izdaje (izid: 28. junij 2022)

Na Idrijskem je mesto, spodkopano z rovi in obzorji. Eno od slednjih je tudi XV. OBZORJE. V njem poteka butično snemanje gramofonskih plošč. Zanj je odgovoren Črt Moravec.

Kako ste dobili zamisel o početju, ki ima oznako izumirajoča obrt?
Z Anžetom sva oba ljubiteljska producenta in didžeja elektronske glasbe, prav tako sva si delila studio za izdelavo te. Seveda je večkrat debata nanesla tudi na to, da bi bilo super izdajati avtorsko glasbo na vinilu. Odločila sva se, da pregledava, kakšne so možnosti nabave stroja za izrezovanje gramofonskih plošč. Po večmesečnem dogovarjanju z izdelovalcem tovrstnih strojev je prišel dan, ko sva se odpravila v Nemčijo na usposabljanje ter prevzem stroja. Tako se je leta 2017 rodilo XV. OBZORJE. 

Izbrali ste si ime, ki je nedvomno povezano z rudnikom. Mar tam pridobivate osnovno snov za plošče?
Res je, podjetje je ime dobilo po najglobljem obzorju idrijskega rudnika, petnajstem. Želeli bi si, ampak to ni mogoče! (Smeh.) Naši surovci prihajajo iz Nemčije. 

Obvladate plošče, ki se vrtijo tako na 33 kot tudi na 45 vrtljajev. Za katere je večje povpraševanje?
Izdelujemo vse dimenzije, sedem-, 10- in 12-palčne plošče različnih gramatur s 33 in 45 vrtljajev na minuto. Najpogosteje izdelujemo 12-palčne s 33 obrati. Nanje gre največ glasbe, do 20 minut na posamezno stran. Če je minutaža krajša, priporočamo 45 obratov. Višja ko je hitrost vrtenja plošče, več informacij se lahko vreže, kar posledično pomeni boljši zvok. 

Katere storitve še ponujate?
Poleg snemanja gramofonskih plošč ponujamo izdelavo zunanjih in notranjih ovitkov. Prav tako pa storitev spajkanja vseh vrst avdio kablov. 

Posebej ste občutljivi za obliko osnovnega tonskega zapisa.
Seveda, najprej vse posnetke skrbno pregledamo in podamo povratno informacijo z našimi ugotovitvami. Boljša ko je kakovost pripravljenih posnetkov za snemanje na vinilno ploščo, boljši so rezultati snemanja. Napačno je misliti, da bo zvok samodejno boljši, ker je posnet na vinilko. 

Kaj pa pomeni -8d Blaudnessa?
To je zahtevana specifikacija glasnosti posnetkov. Ker je proces snemanja analogen in je vrez glasbe mehanski, moramo zagotoviti dovolj dinamične posnetke, da ne povzročajo neželenih težav pri snemanju. 

Pa pustiva tehnikalije … A vseeno: katera zvrst glasbe je primerna za nosilce zvoka, ki so že skoraj izginili s prodajnih polic?
Vso glasbo je možno posneti na gramofonsko ploščo, le držati se je treba določenih specifikacij priprave posnetkov. Gramofonske plošče še zdaleč niso izginile s prodajnih polic, njihova prodaja že več let znova narašča. 

Katere zvrsti glasbe ste do zdaj spravili na vinilke oziroma vinilkice?
Na gramofonske plošče smo posneli tako rekoč vse: od različnih elektronskih zvrsti do rocka, jazza, popa, punka, metala … 

Ste morda tudi sami glasbenik?
Kot sem že v uvodu dejal, se ljubiteljsko, za svojo dušo ukvarjam s produkcijo elektronske glasbe. Tako testiram in odkrivam svoje globine, ki jih na koncu prelijem na gramofonsko ploščo. 

Andrej Lutman