Novice

Za brihtne glave!

14. novembra 2023

V sredo, 15. novembra 2023, se bo s pričetkom ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil prvi koncert cikla Sodobnih orkestrskih skladb z naslovom Za brihtne glave. Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo kot dirigent in pianist nastopil Michael Wendeberg.

Dvajseto stoletje je bilo obdobje burnih sprememb. Zaznamovali so ga dogodki, kot sta dve svetovni vojni in človekov pristanek na Luni. Danes, v enaindvajsetem stoletju, se otepamo pandemije, Zemlja je onesnažena, globalno segrevanje neustavljivo. Te in druge aktualne teme zrcalijo skladbe abonmaja SOS – Sodobne orkestrske skladbe. Vsakemu koncertu sta pridružena dva spremljevalna dogodka: SIM – Sobotna izobraževalna matineja in pokoncertno druženje.

Predtakt prvemu koncertu abonmaja sodobnih orkestrskih skladb bo dal vzornik mnogim skladateljem našega časa – Ludwig van Beethoven. Če si predstavljamo, kako svoboden in neobremenjen je bil njegov ustvarjalni duh v času konformistične glasbe Haydna in Mozarta, lahko sklepamo, da je bila njegova odločnost in brezkompromisnost popotnica, ki so je bili deležni ne le pri nas premalo znani Karl Amadeus Hartmann, pač pa tudi Wolfgang Rihm, ki je svojo Simfonijo št. 1 napisal pri vsega sedemnajstih letih, in naš Matej Bonin. V njegovi koncertantni skladbi Eppur si muove št. 4 bosta blestela virtuoza Oskar Laznik in Simon Klavžar.

Spored:
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15
Wolfgang Rihm (1952): Simfonija št. 1, op. 3
Matej Bonin (1986): Eppur si muove št. 4
Karl Amadeus Hartmann (1905–1963): Sinfonia tragica

Klasični repertoar – od Bacha do Schönberga – je dirigentu in pianistu Michaelu Wendebergu enako blizu kot nova glasba, saj se obeh loteva z enako vnemo in predanostjo. Wendeberg je kot dirigent že sodeloval z uglednimi zasedbami, kot so Državna kapela iz Berlina, Mlada nemška filharmonija, Klangforum Wien, Remix Ensemble Porto, Ensemble intercontemporain, Birminghamska skupina za sodobno glasbo, Musikfabrik iz Kölna in Sinfonietta iz Basla, pa tudi s Simfoničnim orkestrom Jugozahodnega nemškega radia, Mahlerjevim komornim orkestrom, Simfoničnim radijskim orkestrom iz Berlina in zasedbo Ensemble Modern. Med letoma 2011 in 2018 je bil glasbeni direktor zasedbe Contrechamps iz Ženeve. Gostoval je na Luzernskem festivalu, Münchenskem bienalu, Beethovenfestu v Bonnu, Beneškem bienalu, festivalu v Bregenzu, festivalih Eclat (Stuttgart), Ultraschall (Berlin), Klangspuren (Schwaz) in Wien Modern. V letih 2020/21 in 2021/22 je deloval kot glavni operni dirigent v mestu Halle, kjer je sicer prvi dirigent že od leta 2016. V sezoni 2022/23 je debitiral s Tokijskim simfoničnim orkestrom in v Frankfurtski operi z Ensemble Modern izvedel svetovno premiero Blühen Vita Žuraja in skladateljev portretni koncert. Dirigiral je Estonskemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru v Talinu in vodil koncerte v Birminghamu, Bremnu in Helsinkih. Kot dirigent in pianist je v Berlinu in Pariški filharmoniji v seriji koncertov vskočil namesto Daniela Barenboima. Z Boulezovim ansamblom je izvajal dela Mozarta, Bouleza in Manouryja. Njegov operni repertoar obsega Händla, Mozarta, Beethovna, Donizettija, Verdija, Bizeta, Puccinija, Straussa, Wagnerja in Brittna, dirigiral pa je tudi številne svetovne premiere. Kot pianist je Wendeberg osvojil vrsto državnih in mednarodnih priznanj, nastopil pa je na številnih festivalih in z orkestri, ki so jih vodili uveljavljeni dirigenti, kot so Jonathan Nott, Marek Janowski in Daniel Barenboim. Med letoma 2000 in 2005 je kot član zasedbe Ensemble intercontemporain tesno sodeloval s Pierrom Boulezom in Györgyem Kurtágom. Leta 2015 je prvič nastopil z Boulezovimi zbranimi klavirskimi deli, ki so bila leta 2018 posneta v berlinski Dvorani Pierra Bouleza. Klavir je študiral pri Markusu Stangeju, Berndu Glemserju in Benedettu Lupu, dirigiranje pa na mojstrskih tečajih pri Tošijukiju Kamioki. V času študija je deloval kot Kamiokov asistent v opernem gledališču v Wuppertalu, po dokončanem študiju pa v Narodnem gledališču v Mannheimu, Luzernškem gledališču ter Berlinski državni operi kot asistent Danielu Barenboimu in gostujočim dirigentom, kot sta Pierre Boulez in sir Simon Rattle.

Oskar Laznik je študiral v razredu prof. Matjaža Drevenška na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je s posebno pohvalo diplomiral leta 2010. Leta 2012 pa je zaključil podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu pri prof. Danielu Gauthierju. Njegov repertoar zajema tako standardna dela za saksofon kot tudi transkripcije del iz obdobij baroka, klasicizma in romantike. Nastopil je na mnogih festivalih (Festival Ljubljana, Mednarodni festival sodobne glasbe Biennale Koper, Festival Slowind, Two days & two nights of new music v Odesi, Festival Lent, Festival Echos, Svetovni glasbeni dnevi) in v številnih državah (Srbija, Nemčija, Avstrija, Francija, Latvija, Ukrajina, Italija, Švedska, ZDA). Kot solist je delil oder s komornim orkestrom Kammersymphonie Berlin, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Veliko pozornosti posveča tudi sodelovanju s skladatelji in širjenju repertoarja za saksofon. Nova dela so mu tako posvetili skladatelji, kot so Peter Šavli, Nina Šenk, Uroš Rojko, Matej Bonin, Larisa Vrhunc in drugi. Od septembra 2012 je profesor saksofona na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Vodi tudi mojstrske tečaje na različnih univerzah (Harttova šola Univerze v Hartfordu, Visoka šola za glasbo in gledališče München).

Simon Klavžar je izredni profesor tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani, poustvarjalno pa se posveča predvsem sodobni glasbi in sodeluje z zasedbami Ensemble Modern, Orkester Koncertne hiše Berlin, Schallfeld Ensemble, Komorni orkester München, Dresdenska filharmonija in drugimi. Od leta 2006 s tolkalcem Jožetom Bogolinom sestavlja tolkalni duo Drumartica, ki je nastopal na prizoriščih, kot so Carnegiejeva dvorana v New Yorku, Ermitaževo gledališče v Sankt Peterburgu, Berlinska filharmonija, Avditorij Tenerife, Künstlerhaus v Münchnu, Kennedyjev center v Washingtonu in Luksemburška filharmonija. Duo je bil med drugim prvouvrščen na tekmovanju IPCL Luksemburg 2009 in tekmovanju za komorno glasbo Salieri-Zinetti v Veroni leta 2012. Drumartica je svoj prvenec izdala leta 2012, v duu s saksofonistom Oskarjem Laznikom pa je Simon Klavžar izdal zgoščenko z novimi slovenskimi deli z naslovom Saxala. Klavžar je kot solist in član komornih zasedb koncertiral na festivalih MecklenburgVorpommern, Wolfsburg Movimentos in Festivalu klavirskega dua v Berlinu. V preteklosti je koncertiral s Stefanom Hussongom, Joonasom Ahonenom, Klavirskim duom Shalamov, člani Društva komorne glasbe Lincolnovega centra, Bruceom Hamiltonom, Petrom Sadlom in Anniko Treutler. Leta 2015 je nastopil kot solist z orkestrom RTV Slovenija na Svetovnih glasbenih dnevih, z istim orkestrom pa je leta 2022 premierno izvedel dvojni koncert za tolkala in saksofon Eppur si muove št. 4 skladatelja Mateja Bonina.

Koncertu bo v Stekleni dvorani Lili Novy ob ponudbi izbranih slovenskih vin sledilo tradicionalno pokoncertno druženje s skladatelji in nastopajočimi, na katero je vabljeno celotno občinstvo.