Novice

Sopranistka Sabina Cvilak dobitnica 13. Smerkoljeve nagrade

Foto: TIBERIU MARTA

(iz tiskane izdaje; izid: 23. december 2020)

Slovensko komorno glasbeno gledališče je v letu 2020 podelilo že 13. nagrado Sama Smerkolja, ki je edina tovrstna nagrada za operne dosežke v Sloveniji. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec, je zdaj že tradicionalno nagrado podelila mednarodno uveljavljeni sopranistki Sabini Cvilak.

Prvakinja mariborske opere ima impresivno umetniško kariero. Bila je štipendistka Karajanovega sklada, na povabilo Plácida Dominga je debitirala v Washingtonski operi v vlogi Mimi, s tenoristom Andreo Bocellijem pa redno nastopa na koncertnih gostovanjih po vsem svetu. Je redna gostja prestižnih opernih odrov (Dunajska državna opera, Hamburška opera, Finska nacionalna opera), koncertira s svetovno znanimi orkestri, kot so Londonski simfoniki, Nizozemsko fi lharmonijo, Francoskim nacionalnim orkestrom ter je zaželena gostja svetovnih opernih festivalov (Aix-en-Provence, Dunajski slavnostni tedni, Savonlinna). Med njenimi vidnejšimi vlogami naj izpostavimo Micaëlo iz Bizeteve opere Carmen, Fiordiligi v Mozartovi operi Così fan tutte, Marguerite v Gounodevem Faustu, Mimì v Puccinijevi operi La bohème, Liù v Turandot, Desdemono v Othellu, Neddo v operi I pagliacci, Marinko v Prodani nevesti …

Izjemni so njeni solistični pevski nastopi, npr. v Mahlerjevi Drugi in Osmi simfoniji, v Nemškem rekviemu Johannesa Brahmsa, Brittnovem Vojnem rekviemu, Straussovih Štirih poslednjih pesmih, Beethovnovi Deveti simfoniji, Bachovih pasijonih, Mozartovih mašah … Kot interpretka samospevov je krstila številna nova dela, v tej sezoni pa smo občudovali njeno poustvaritev vloge Miriam v novi slovenski operi Marpurgi Nine Šenk. Zaradi epidemije bo slavnostna podelitev nagrade takoj, ko se bodo sprostili epidemiološki ukrepi.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja