Novice

75. skupščina JMI

(iz tiskane izdaje; izid: 23. december 2020)

Mednarodna zveza glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International, JMI) je 4. in 5. decembra na spletu pripravila svojo že 75. skupščino, ki se jo je udeležilo 56 delegatov nacionalnih glasbenih mladin z vsega sveta. Najbrž je odveč pojasnilo, da se je takšno virtualno srečanje letos zgodilo prvič, saj je »živi stik z glasbo in glasbeniki« ena osrednjih idej oziroma vodil glasbenomladinskega gibanja.

Udeležence skupščine je s spodbudnimi besedami najprej nagovorila predsednica Mednarodne zveze, Jessie Westenholz, v podrobnejšem poročilu, ki ga je predstavila strokovna služba JMI, pa smo sledili podatkom o posledicah epidemije koronavirusa in ustavljanju delovanja kulturnih organizacij.
Organizacije v mednarodni mreži JMI poročamo v povprečju o kar 80-odstotnem padcu prometa, kar tretjina naših sestrskih organizacij pa je zaradi trenutnih razmer v zelo negotovih (finančnih) razmerah, zaradi katerih je prihajalo do odpuščanja delavcev oz. krajšanja delovnega časa.

Sešteta bilanca kaže več kot 15 tisoč odpovedanih prireditev, Glasbena mladina Slovenije je k tej številki žal »prispevala« dober odstotek, saj je bilo v letu 2019 izvedenih kar 228 prireditev, letos pa le 156. Letos sta med vsemi mednarodnimi glasbenomladinskimi projekti le JM Jazz World in ETHNO bila izvedena delno in v zelo okrnjeni obliki, druge dogodke, ki pogosto zahtevajo večmesečno (ali celo večletno) načrtovanje, pa so organizacije prestavile na boljše čase.

Podobna usoda čaka prireditve, ki so bile načrtovane v letu 2021. Del teh, kot na primer izobraževanja za mentorje, je mogoče izvesti v digitalni obliki, različni poletni glasbeni tabori in sodelovanje večjih komornih in orkestrskih sestavov pa v prvih mesecih prihajajočega leta zagotovo ne bodo izvedljivi, številni dogodki, ki so načrtovani v drugi polovici leta, pa so označeni kot »pending« in za zdaj še niso odpovedani … Zagotovo pa je kriza pravi čas, da se ideja o JM RADIU letos dodatno razširi med mladimi poslušalci, nacionalne organizacije pa bomo prispevale vsebine.

Veliki glasbenomladinski družini so se na letošnji letni skupščini pridružile nove članice. Te so prikazale veliko optimizma in predanosti glasbenomladinskemu poslanstvu ter predstavile svoje delovanje. Nove članice JMI so postale Arte Foundation (Albanija), Artists Without Borders (Tunizija), Grin Festival (Švica), KAN Festival/MS Training Centre for Development Cooperation (Tanzanija), Naad Kala Trust (Indija), Outhentic (Bolgarija), Regional Musik I Sverige (Švedska) in Youth for Music (Jordanija).

Ob koncu pa je udeležence navdušil še vrhunski posnetek pevcev Svetovnega mladinskega zbora. Na začetno pobudo pevcev o morebitni združitvi v »spletni zbor« sta se odzvala zborista Aljaž Bastič in njegov argentinski kolega Franco Basili ter k sodelovanju povabila pevce, ki so v svetovnem zboru nastopili od leta 2017. Odzvalo se je kar 71 pevcev iz 32 držav. In tako je nastal odličen posnetek …

Uroš Mijošek