Na témo Novice

Slovesnost ob 40-letnici Kulturnega doma Nova Gorica in slovenskem kulturnem prazniku

foto: Milovan Valič

7. februar 2020

Kulturni dom Nova Gorica že štiri desetletja pomembno zaznamuje kulturno-umetniško dogajanje na Goriškem in v širšem slovenskem prostoru. Ponosni na prehojeno pot, na kateri so se srečevali z izjemnimi glasbeniki, likovnimi umetniki in filmskimi ustvarjalci, z navdušenjem zrejo v prihodnost in snujejo nove programe. Veliki praznik bodo s slovesnostjo obeležili v soboto, 8. februarja 2020, ob 20. uri. Prireditev, pod katero se podpisuje režiserka Samanta Kobal, bo obenem tudi osrednja slovesnost Mestne občine Nova Gorica ob kulturnem prazniku. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti.

40 let je tega, ko je kultura dobila svoj prostor v centru novega mesta, v Novi Gorici. Po dveh letih gradnje po načrtih arhitekta Emila Bratine je zasijala prva faza načrtovanega večjega kulturnega centra, ki bi naj združeval javni in nevladni sektor. Kljub prostorski stiski in zastarelim pogojem za delo, se Kulturni dom Nova Gorica zaradi tehtnega programa in profesionalnosti tako zaposlenih kot zunanjih sodelavcev umešča ob bok velikih koncertnih hiš v državi. Na pragu praznovanja pomembne obletnice se zato samo po sebi zastavlja vprašanje, ali smo 40 let pozneje sposobni takšne vizije in zavedanja, da Nova Gorica kot pomembno žarišče kulture in z njeno specifično pozicijo na občutljivem stičišču različnih narodov in kultur potrebuje nov sodoben, arhitekturno atraktiven kulturni center, v katerem bi našla prostor tako sodobna koncertna dvorana kot galerija in drugi prostori za druženje ljudi.

Dosedanja prehojena pot in snovanje novih vsebin sta bili tudi iztočnica režiserke Samante Kobal pri oblikovanju programa slavnostne prireditve:
»Želja po ustvarjanju naj bo nam vsem vodilo in smoter, tako kot je to Kulturnemu domu Nova Gorica, ki v letošnjem letu obeležuje 40-letnico svojega delovanja. Slavnostna prireditev bo v znamenju novogoriških avtorjev. Besede Miljane Cunta, Petre Koršič, Patricije Peršolja, Anje Štefan, Maje Vidmar, Nataše Konc Lorenzutti, Mirta Komela in Alojza Gradnika nam bodo odstirale poglede v svetove žuboreče od življenjskih spoznanj. Veliko ustvarjalnega naboja in iskrivosti je na tem prelepem koščku sveta doma. Ko s pisano besedo še igralci, glasbeniki, plesalci, dijaki in osnovnošolka prepletejo zvoke, tone, melodijo in strast, se znajdemo v vrtincu umetniške kreacije. Prav takem kot jo Kulturni dom, že štirideset let, skozi glasbo, film in likovno umetnost, prenaša svojemu raznolikemu in bogatemu občinstvu s čimer plemeniti goriški prostor.«

Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Občinstvo bosta nagovorila tudi direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc in župan Mestne občine Nova Gorica, dr. Klemen Miklavič.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja