Novice

MENT 2020 !

5. februar 2020

Pred vrati je 6. edicija festivala MENT, ki bo od danes do nedelje prestolnico prelevil v središče domače, regionalne in evropske glasbene ustvarjalnosti.

Šesti MENT prinaša 81 izvajalcev, ki bodo nastopili na 14 prizoriščih po Ljubljani. Med letošnjimi novostmi organizatorji izpostavljajo prizorišči Dijaški dom Tabor in ploščarno Big Nose »specialke«, kot so gostovanje amsterdamskega Red Light Radia ter glasbeni delavnici Modul@rnice in HEX 1.0. Omeniti gre še tradicionalno prodajno razstavo glasbenih plakatov appointMENT 4.0 ter instalacije AV dvojca Beam Team. Obiskovalcem ponujajo tudi štiri sprejeme in štiri hitra mreženja z različnimi glasbenimi profesionalci.

MENT konferenca se bo 6. in 7. februarja odvila v Kinu Šiška in M Hotelu. Osrednje letošnje teme so EX-YU, DIGITAL, LIVE in AND EVERYTHING IN BETWEEN. Med gosti izpostavljajo priznanega booking agenta Roba Challicea, akademsko profesorico in glasbeno profesionalko Sally-Anne Gross, predstavnika spletne glasbene platforme Bandcamp Alyja Gillanija in vodjo v Ljubljani situirane založbe Glitterbeat Records Chrisa Eckmana.

MENT konferenca med drugim prinaša predstavitev ex-Yu trgov, debato o prihodkih v streamingu, pogovora o vzhodnoevropskih festivalih in strategijah booking agentov za odkrivanje talentov ter okroglo mizo s predstavniki nekaterih uspešnih vzhodnoevropskih glasbenih medijev. Govora bo tudi o trajnostnem načrtovanju festivalov in karier, prijemih glasbenega PR-ja in bookinga za prihajajoče desetletje, evropskemu projektu HEMI ter srbski iniciativi Hali gali.

MENTove specialke raziskujejo povezave med glasbo, sodobno vizualno umetnostjo, tehnologijo in skupnostjo. 

Organizatorji pa že šesto leto zapored v sodelovanju z A1 Slovenija predstavlja kompilacijo domačih ustvarjalcev, ki nastopajo na festivalu.  Med nastopajočimi  je letos 28 slovenskih predstavnikov, tudi nekaj didžejev in didžejk ter takšnih brez uradnih izdaj, zato tokratni nabor obsega 21 skladb. Kompilacija ponuja razgiban razrez aktualne domače glasbene produkcije, vključujoč tako predstavnike kitarskih godb, elektronike in popa kot tudi jazza in eksperimentalnih glasb. Na njej najdemo vse od uveljavljenih imen, denimo Demolition Group, Damir Avdić in Irena Tomažin, pa do novih obrazov na domači sceni, kot so 7AM, Pantaloons, Junker in Douchean. Kompilacija bo izšla tudi na CD-ju in vinilu, na katerem bo predstavljenih 15 skladb.

Kompilacija je na spletni strani dogodka na voljo za brezplačen prenos.  Enako nam spletna stran ponuja podroben urnik koncertov, konferenčnih in drugih dogodkov ter informacije o vstopnicah. Na spletni strani najdete tudi povezavo do aplikacije MENT Ljubljana, ki omogoča lažjo navigacijo po festivalu in mestu.