Novice

Slovenska filharmonija predstavila bogat program glasbenih vsebin prihajajoče koncertne sezone

foto: Darja Stravs Tisu

18. maj 2022

Matej Šarc, direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije, je skupaj s sodelavci predstavil novo abonmajsko sezono s šestimi cikli, ki bodo široko zaobjemali velike umetnine od daljne glasbene preteklosti do današnjega dne. »Nabor dirigentov in solistov bo še boljši od letošnjega«, je napovedal Šarc in izrazil upanje po nemotenem delovanju v prihodnje: »Epidemiološka situacija in odziv oblasti nam omogočata, da lahko z večjo gotovostjo zremo v sezono, za katero upamo, da jo bomo – tako kot letošnjo – v celoti izpeljali.«

S koncertom 15. septembra v Cankarjevem domu bosta pod dirigentskim vodstvom Barta Van Reyna Zbor in Orkester Slovenske filharmonije izvedla Haydnov oratorij Stvarjenje. V vokalno-instrumentalnem programu (VIP) bo sledilo še pet koncertov, izvajali bodo dela Bacha, Mozarta, Haydna, Schnittkeja, Stravinskega in Pärta pod vodstvom dirigentov Barta Van Reyna, Tōnuja Kaljusteja, Grete Pedersen, Lorenza Donatija in Rista Joosta.

V Pretežno vokalnem ciklu (PVC) bo zbor gostil dirigentke Heleno Fojkar Zupančič, Anastasio Kildišo, Jerico Bukovec ter dirigenta Lorenza Donatija in Petra Dijkstro. Prvi koncert bo posvečen 100-letnici rojstva Uroša Kreka, noviteti za ta abonma pa bosta napisala Lorenzo Donati in Nina Šenk.

V abonmaju Filharmoničnih klasičnih koncertov (FKK) bodo dirigirali Heinz Holliger (prvi in tretji koncert abonmaja), Philipp von Steinaecker, Charles Dutoit in Giedrė Šlekytė. Na drugem koncertu FKK (november 2022) bomo prisluhnili noviteti Andreja Makorja, na zadnjem koncertu (1. in 2. junij 2023) pa bo kot solistka nastopila violinistka Ana Dolžan.

Abonma Samih mogočnih skladb (SMS) bo gostil dirigente Ivorja Boltona, Robertasa Šervenikasa, Pierra Bleusa in Marka Letonjo. Solist drugega koncerta v abonmaju (10. in 11. november) bo flavtist Aleš Kacjan, ki bo izvedel skladbo Uroša Rojka Inner Voices, na petem koncertu pa bo solist pianist Jean-Efflam Bavouzet odigral Koncert za klavir Mauricea Ravela.

Abonma Sodobnih orkestrskih skladb (SOS) bodo na septembrskem koncertu odprli filharmoniki pod vodstvom Simona Krečiča, kot solist pa bo nastopil pianist Nejc Kamplet. Na sporedu bo tudi kantata Taborišče Ravensbrück slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča. Štiri slovenske interniranke so svoje trpljenje izrazile v pretresljivih pesmih, ki jih je za nastanek kantate kot tematski material uporabil naš priljubljeni skladatelj. Koncert bo posvečen žrtvam vojne v Ukrajini.

Orkester bodo skozi abonma SOS vodili Sylvain Cambreling, Franck Ollu, Titus Engel in Bas Wiegers. Ob mojstrovinah Hansa Abrahamsena, Györgyja Ligetija, Georga Benjamina, Nevilla Halla, Georga Friedricha Haasa in drugih, bo Orkester izvedel tudi skladbo Gérarda Griseya Zvočni prostori. »Ne komponiram s toni, pač pa z zvoki,« je o skladbi zapisal Grisey. Celih enajst let je nastajalo epohalno delo, ki temelji na značilnostih zvoka samega in njegovem učinku na človeške čute. Le redko je izvedena v celoti, v Sloveniji bo kot takšna izvedena prvič. Na tretjem koncertu abonmaja SOS bomo slišali tudi noviteto Voidness skladatelja mlajše generacije Matica Romiha.

Vsako soboto pred srednimi koncerti SOS bodo v Slovenski filharmoniji potekale Sobotne izobraževalne matineje (SIM), na katerih bo orkester ob poljudni razlagi skladateljev in muzikologov predstavil ob sredah izvajane sodobne skladbe.

Franci Krevh, umetniški vodja koncertov Družinskega abonmaja je osmislil pet koncertnih sobotnih dopoldnevov, ki so namenjeni otrokom od 6 leta starosti. Vsak izmed njih nosi naslov Ko bom velik, bom …, mladi obiskovalci pa bodo skupaj z orkestrom in moderatorjem tako odkrivali zanimive umetniške poklice.

Z vpisom abonmajev bodo pričeli 1. junija, v želji po čim večjem obisku pa bodočim abonentom nudijo dodatne ugodnosti: Ob nakupu kateregakoli abonmaja (Same mogočne skladbe – SMS, Filharmonični klasični koncerti – FKK, Vokalno-instrumentalni program – VIP, Pretežno vokalni cikel – PVC) imetniku abonmajske vstopnice nudijo 50 % popusta za nakup abonmaja Sodobne orkestrske skladbe – SOS. Dosedanji abonenti, ki pripeljejo novega abonenta, prejmejo za vsakega novega abonenta eno brezplačno vstopnico za koncert ob odprtju sezone 2022/23 in zgoščenko Vem, da je zopet pomlad z zborovskimi deli Lojzeta Lebiča. Vsak abonent lahko enkrat v sezoni 2022/23 prejme dve brezplačni vstopnici za katerikoli koncert iste abonmajske sezone Slovenske filharmonije, če ju podari neabonentom.

Slovenska filharmonija bo novo sezono začela tudi z novo celostno podobo, ki jo je na tiskovni konferenci predstavil Igor Arih, kreativni direktor Agencije Arih, goste pa bodo v sezoni še dodatno razvajali, saj so sklenili sponzorski dogovor z vinsko kletjo Bjana.

Več informacij: Abonmajska knjižica 2022/23