Novice

dr. Primož Kuret (1935-2022)

foto: Tihomir Pinter

27. maj 2022

Umrl je dr. Primož Kuret, muzikolog, zaslužni profesor, kritik, prevajalec, urednik … in glasbeni mladinec.

Primož Kuret se je rodil leta 1935 v Ljubljani. Po maturi na Klasični gimnaziji je z izobraževanjem nadaljeval na ljubljanski Akademiji za glasbo (smer glasbena zgodovina), ob tem pa je študiral še umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti. Za svoje interdisciplinarno delo Glasbeni instrumenti na srednjeveških freskah na Slovenskem je leta 1960 prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Dr. Kuret je bil odgovorni urednik revije Glasbena mladina med 1974 in 1976, nato pa njen glavni urednik do leta 1987. Bil je predsednik Slovenskega muzikološkega društva in član različnih odborov (vodil odbor za kulturo mesta Ljubljana) ter predsedoval nacionalni komisiji za vsebinsko prenovo glasbenega šolstva.

Po letu 1978 se je posvetil pedagoškemu delu. Deloval je kot profesor za zgodovino slovenske glasbe in svetovno glasbeno zgodovino na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je bil večkrat predstojnik oddelka za glasbeno pedagogiko, med letoma 1993 in 2001 pa tudi prodekan akademije. Zasnoval in razvijal je Glasbenopedagoški zbornik Akademije za glasbo.

Poleg številnih raziskav in objavljenih avtorskih del je opravljal tudi dragoceno prevajalsko delo in sodeloval na več kot 300 mednarodnih muzikoloških simpozijih, na katerih je predstavljal svoje znanstveno delo, številne monografije in poročila. Leta 1986 je s skladateljem Milanom Stibiljem bil pobudnik in organizator Slovenskih glasbenih dnevov, ki jih je vsebinsko, zlasti kot vodja mednarodnih muzikoloških simpozijev, (so)oblikoval nadaljnih 30 let.

Leta 2002 je kot prvi Slovenec postal častni član Accademie Filarmonica di Bologna, istega leta prejel Betettovo listino, leta 2005 Mantuanijevo nagrada za življenjsko delo in Herderjevo nagrado na Dunaju ter avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda za zasluge na področju muzikologije. Leta 2008 je postal tudi častni član Slovenske filharmonije (2008), ustanove katere zgodovino je predano raziskoval in jo javnosti predstavljal v številnih člankih ter monografijah.

Leta 2005 je prejel tudi državno nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva, leta 2012 pa je iz rok predsednika države dr. Danila Türka prejel tudi red za zasluge za pomemben prispevek k razvoju slovenske muzikološke znanosti.