Novice

Poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti

Kulturni dom Nova Gorica, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, 2014. Foto: Matej Vidmar

19. maj 2020

V ponedeljek, 18. maja 2020, je predsednica Združenja KUDUS Pavla Jarc v imenu vseh članov na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti. Na spletni strani Združenja Kudus so objavili smernice za postopno odpiranje prireditvenih prostorov znotraj in na prostem.

Besedilo, ki je bilo poslano tudi Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje NIJZ, objavljamo v celoti:

“Spoštovani,

v Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS, v katerega je včlanjenih 37 kulturnih domov in ustanov iz vse Slovenije, pozorno spremljamo ukrepe in njihovo postopno sproščanje, ki so v veljavi od razglasitve epidemije koronavirusa, in se na podlagi le-teh pripravljamo na ponovno odprtje in delovanje kulturnih inštitucij.

Da bi lahko čim prej zagnali naše dejavnosti in s tem bistveno zmanjšali škodo, ki se zaradi zaprtja iz dneva v dan povečuje, smo v našem združenju pripravili predlog smernic za ponovno odpiranje koncertnih in drugih dvoran, ki vam ga pošiljamo v pregled, dopolnitev ali potrditev.

Prosimo vas, da nas čimprej in pravočasno obvestite o datumu predvidenega ponovnega odprtja in sprejetju ustreznih smernic ter ukrepov, da se lahko v naših ustanovah ustrezno organiziramo in skladno z navodili pristopimo k izvajanju vseh postopkov, ki so potrebni, da čim prej ponovno po vzoru gostinske dejavnosti odpremo svoja vrata ter v dvoranah in na prizoriščih na prostem lahko pozdravimo občinstvo.

Z nestrpnostjo pričakujemo tudi spremembo prepovedi izvajanja javnih prireditev na prostem z omejitvijo do 50 ljudi, tako da bi omejitev povečali vsaj na 100 ljudi, v kolikor bi to prostorske možnosti dopuščale. Marsikje namreč lahko organizatorji tovrstne prireditve izvedejo ob zagotavljanju vseh zdravstveno varnostnih pravil.

Zato predlagamo, da se v začetni fazi omeji število obiskovalcev kulturnih prireditev na prostem na 100, v zaprtih prostorih pa se omejitev upošteva na toliko ljudi, kolikor se jih lahko v dvorano posede ob upoštevanju 1,5 m varnostne razdalje (to bi v naravi pomenilo, da bi bila zasedenost dvorane približno ena tretjina).

Le s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bomo počasi začeli vračati v normalne življenjske tirnice, seveda ob upoštevanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil, da bomo ponovno oživili tudi kulturni sektor, ki je v teh časih prav tako na hudi preizkušnji.

Že v naprej se vam zahvaljujemo za pripravljenost na sodelovanje in Vas lepo pozdravljamo.

Pavla Jarc,
predsednica Združenja KUDUS”

Smernice za postopno odpiranje prireditvenih prostorov znotraj in na prostem na spletni strani Združenja Kudus.