Na témo Novice

Plesna čajanka sklenila letošnji 38. Festival Radovljica 2020

26. avgust 2020

V nedeljo, 23. avgusta, se je z razprodanim koncertom z naslovom »Plesna čajanka v deželi Kranjski« sklenil 38. Festival Radovljica 2020. Občinstvo je bilo navdušeno nad izvrstno historično izvedbo Haydnove in Mozartove glasbe v interpretaciji flavtistke Anne Freitag, violončelista Domna Marinčiča in pianista Edoarda Torbianellija ter nad plesno kompanijo Chorea Basileae, ki je na barvit in pretanjen način predstavila plese, kakršne so v 18. in 19. stoletju poznali tudi pri nas.

Letošnji Festival Radovljica je potekal od 7. do 23. avgusta na treh lokacijah (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem) in je obsegal 8 večernih in en matinejski koncert. Kakor je za Festival Radovljica že običajno, je repertoar obsegal kar tisočletje glasbene zgodovine, od najzgodnejšega zapisanega večglasja iz 9. stoletja do Chopina in Liszta. Na njih je kljub oteženim okoliščinam nastopilo 34 umetnikov iz Avstralije, Avstrije, Belgije, Češke, Francije, Izraela, Madžarske, Nemčije, Slovaške, Španije, Švice in Slovenije. Med njimi so bili izvrstni in svetovno znani ansambli, kot so slovaški godalni ansambel Solamente naturali, mednarodno sestavljeni vokalni kvintet Cinquecento in ansambel za srednjeveško glasbo PER-SONAT, pa tudi mladi glasbeniki, kot so španska pianistka Rosalía Gómez Lasheras, avstralski tenorist Jacob Lawrence in slovenska mezzosopranistka Jasmina Črnčič.

Vsi koncerti so bili razprodani. Radio Slovenija je posnel šest koncertov, v sklopu festivala je ponovno potekal tudi tečaj za kljunasto flavto. Prihodnje leto bo festival predvidoma potekal med 7. in 24. avgustom 2021.

www.festival-radovljica.si