Novice

Petra Strahovnik s skladbo Prana Sloveniji prinesla zmago

Foto: Michael Vincent

21. junij 2019

Že 66. mednarodna skladateljska tribuna, ki poteka pod okriljem UNESCA, dela pa izbirajo delegati iz Evropske zveze radijskih postaj, je prvič v zgodovini potekala zunaj Evrope in prvič prinesla legendarno zmago slovenskemu izboru. Slavila je Prana za simfonični orkester Petre Strahovnik. Posnetek je pripravil Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom novega šefa dirigenta Rossena Milanova, Prana pa je zazvenela tudi v abonmajski ponudbi Kromatika. Kako pomembno je sodelovanje na tribuni in kakšen izjemen uspeh je dosegla slovenska skladateljica, ki je po Akademiji za glasbo v kompozicijskem razredu Uroša Rojka magistrirala še na oddelku za kompozicijo Visoke šole za glasbo v Haagu, pove podatek, da dela na tribuni ocenjujejo predstavniki radijskih postaj in producenti s štirih celin in ti kot prvi ambasadorji predstavljajo nova dela svojim poslušalcem, torej neposredni zainteresirani javnosti.

V San Carlu de Barilloche so se letos zbrali predstavniki 27 radijskih postaj, predstavljenih je bilo 50 del, njihov nastanek ni bil starejši od petih let. V kategoriji skladateljev do 30 let je sodelovalo 19 ustvarjalcev, 31 se jih je potegovalo za veliko nagrado. Priznanje v kategoriji ustvarjalcev do 30 let je dobil mladi latvijski skladatelj Jēkabs Jančevskis (rojen1992) za delo When za zbor in violončelo. 

Petra Strahovnik, ki zdaj živi in deluje na Nizozemskem, ne počiva na lovorikah zmage. 6. junija je v Haagu z ansamblom Modelo62 krstila pet novih del, ki so istočasno zazvenele na petih različnih krajih pod skupnim naslovom DisOrdes 1. Through the Looking Glass’, zdaj pa se intenzivno posveča komorni operi, nastali po Sosičevem romanu Balerina. Premiero opere bo v naslednji sezoni pripravilo Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja