Novice

Praznik glasbe 2019

20. junij 2019

Od leta 1982, ko se je v Parizu začela glasbena iniciativa Fête de la musique, se je k projektu priključilo že več kot 400 mest iz 120 držav.

Praznovanje svetovnega dneva glasbe bo potekalo tudi po različnih krajih po Sloveniji.

V Mariboru se bodo dopoldan odvijali dogodki na Grajskem in Glavnem trgu (tam bo ob 11.30 nastopil Matej Krajnc), zvečer pa zvečer pa na Odru pri fontani na Lentu (koncerta Barrique in Kontra kvartet). Program Praznika glasbe v Mariboru je pod okriljem Festivala Lent, ki ga organizira Narodni dom Maribor.

Praznik glasbe bo odmeval tudi na ljubljanskih Fužinah, v Šiški in Štepanjskem naselju, številni glasbeni odri bodo postavljeni ob Ljubljanici. Jazz festival Ljubljana vas vabi na koncerte v jazzovski park za Cankarjevim domom, na punk turo po Ljubljani pa se lahko podate s kolesi in vodnikom Esadom Babačićem.

Ta dan bodo na široko odprli svoja vrata tudi v Slovenski filharmoniji. V sodelovanju s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom SIGIC so pripravili več dogodkov: ob 10. uri vodstvo po Slovenski filharmoniji za mlade obiskovalce, ki se bo zaključilo z nastopom tolkalne skupine, pred popoldanskim vodstvom po Slovenski filharmoniji pa lahko prisluhnete glasbenemu uvodu Zbora Slovenske filharmonije (začetek ob 13.00).

Dr. David Petelin bo ob 15.30  prestavil družbeni in kulturni kontekst zgodovine ljubljanske filharmonične palače. Uvodoma se bo dotaknil nastanka Kongresnega trga, nato pa sledi sprehod po stavbi Slovenske filharmonije, ki razpira bogato glasbeno zgodovino Ljubljane, arhitekturne momente od baroka pa vse do Plečnika ter zakulisnih zgodb filharmonične institucije 19. in 20. stoletja. Spregovorili bo o nekdanji jahalnici, deželnem stanovskem gledališču, nastanku filharmoničnih združb in arhitektu Adolfu Wagnerju, avtorju načrta zgradbe Slovenske filharmonije in mnogih drugih, ki še danes krasijo Ljubljano. Dr. David Petelin je predstavnik generacije slovenskega zgodovinopisja, ki posega na področje ljubljanske urbane, kulturne in družbene zgodovine. Objavlja kolumne, strokovne in znanstvene članke, sodeluje pri postavljanju muzejskih razstavah ter občasno predava iz svojega raziskovalnega področja. Za ogled se predhodno prijavita na: aleksandra.korbar@filharmonija.si.

Pester program pripravljajo tudi v Novi Gorici. Že ob 8. uri zjutraj bo na Trgu Edvarda Kardelja nastop učencev Glasbene šole Nova Gorica, popoldansko dogajanje pa se bo preselilo na Bevkov trg (Fresh hip hop movement, Blazer & Kollektiv), komorna zasedba GD Nova bo ob 19. uri nastopila pri spomeniku Edvarda Rusjana, poleg številnih glasbenih dogodkov, ki se bodo zvrstili v večernih urah v Klubu PGD, Mostovni in Ploščadi Silvana Furlana, pa so organizatorji pripravili tudi okroglo mizo z naslovom “Nova Gorica, glasbeno mesto?”.

Na Obali se letos Praznik glasbe iz piranske občine, kjer so ga pripravili lani, širi tudi v ostale tri obalne občine, praznovali bodo v Piranu, Bernardinu, Portorožu, Luciji, Seči, Izoli, Kopru in Ankaranu.

Osrednji organizator Praznika glasbe je SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center.

Podrobno o sporedu: http://praznikglasbe.si/