Novice

Mladinski pevski festival se vrača v Celje

16. april 2023

V Celje se po šestih letih vrača Mladinski pevski festival. Tradicija te pevske manifestacije v knežjem mestu poteka že od leta 1946 in tudi letošnje pevsko srečanje, ki bo potekalo med 17. in 24. aprilom, bo nacionalnega značaja. 

Slavnostno odprtje festivala bo v ponedeljek, 17. aprila 2023, ob 16. uri v veliki dvorani Celjskega doma. V mesto ta dan prihaja več kot 350 pevcev in zborovodij srednješolskih pevskih zborov iz Ljubljane, Maribora, Brežic in Celja ter študentje glasbene pedagogike z mariborske in ljubljanske univerze, saj bo koncertnemu delu sledilo tudi strokovno srečanje glasbenih pedagogov. 

Že dan kasneje, 18. aprila 2023, bo ob 16. uri v Celjskem domu zazvenela tradicionalna Pesemca, območna revija osnovnošolskih zborov s 500 pevci otroških in mladinskih zborov iz Celja, Dobrne, Vojnika in Štor. 

Novost letošnjega festivala je sodelovanje pri projektu Vseslovensko petje s srci. V nedeljo, 23. aprila, tako v Celju pripravljamo prvi pevski sprehod po Celju, ki se bo začel ob 11. uri na zvezdi pod Glavnim trgom in v pevske harmonije odel večje celjske trge. Sodelovanje so že potrdili pevke in pevci celjskih odraslih zborov, folkloristi, inštrumentalisti, člani medgeneracijskih društev in drugi. Če bo slabo vreme, dogodek odpade. Projekt se bo sklenil dan kasneje, ko bo ob 11. uri zborovska pesem zazvenela v dvajsetih celjskih vrtcih, šolah in različnih organizacijah ter podjetjih – nastope bodo sodelujoči ujeli v videoposnetke, ki bodo dopolnili arhive celjskega mladinskega pevskega festivala. 

Vstop na vse dogodke je prost, pri organizaciji pa so se tokrat pod okriljem Mestne občine Celje povezali Zavod Celeia Celje, Javni sklad RS za kulturo, Zavod RS za šolstvo in Gimnazija Celje – Center. Mladinski pevski festival tako ostaja zvest izročilu, da spodbuja in predstavlja zborovsko petje otrok in mladine, letošnje leto znova v revialni obliki, organizatorji pa že napovedujejo zborovska tekmovanja, ki se v Celje vračajo prihodnje leto. 

Mestna občina Celje