Novice

Festival SONICA med 19. in 22. aprilom

Lucrecia Dalt, foto: Charlotte Collin

18. april 2023

Letošnja 15. edicija festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA, ki bo med 19. in 22. aprilom, z izborom teme – Translocal Underground, namiguje na kompleksno mrežo nadgeografskih povezav, ki definirajo sodobno lokalno zaznamovano, vendar globalno usmerjeno glasbeno produkcijo. V središču tokratne edicije so zato glasbene izvajalke in izvajalci, ki izhajajo iz neevropskih glasbenih tradicij, predvsem iz Afrike in Latinske Amerike. S prihajajočo edicijo želi SONICA slovenski javnosti predstaviti prerez presežne elektronske kreativnosti, ki obstaja onstran zahodne imaginacije

Štiri konceptualno zaokrožene večere: koncertni večer v Kinu Šiška z vizionarko avantgardnega popa Lucrecio Dalt, večer premier v Cukrarni s francoskim virtuozom ambientalne glasbe Aho Ssanom, klubski večer v Channel Zeru s kolumbijsko didžejko Bitter Babe in zaključek festivala v Gala Hali z ugandsko-britanskim tolkalskim techno kolektivom Nihloxica in egipčanskim didžejem ABADIR-jem.

Poleg že najavljene osrednje gostje, kolumbijske avant-pop ikone Lucrecie Dalt, ki bo predstavila enega izmed najbolj izpostavljenih albumov leta 2022, znanstvenofantastično mojstrovino ¡Ay!, program prinaša pester izbor predstavnic in predstavnikov aktualnih trendov na presečišču elektronske in eksperimentalne glasbe. V Kinu Šiška se bosta Lucreciji Dalt pridružili eksperimentalna perujska kitaristka in zvočna umetnica Ale Hop in slovenska mojstrica električne harfe rouge-ah.

V sklopu večera v Cukrarni, posvečenega premieram, se bo z novim projektom ‘Rhizomes’, ki bo poleti izšel pri založbi Other People svetovno priznanega glasbenika Nicolasa Jaara, predstavil trenutno en najvznemirljivejših akterjev ambientalne glasbe, francoski producent Aho Ssan. Večer prinaša tudi premierno izvedbo potopitvenega performansa ‘Tactile Immateriality’ glasbenic Aleksandre Bajde in Isabelle Forciniti ter vizualne umetnice Uršule Berlot, ki je nastal po naročilu festivala SONICA, in slovensko premiero debitantskega albuma ‘Monuments’ mladega hrvaškega producenta N/OBE-ja, ki na globalni sceni predstavlja avantgardno balkansko elektronsko kreativnost.

Petkov večer se bo s klubskim programom nadaljeval v klubu Channel Zero v družbi kolumbijsko-ameriške predstavnice sodobne latinskoameriške klubske scene Bitter Babe, vzhajajoče kosovske didžejke Tadi in domačih varovank kolektiva Ustanova, Anáste in msn gf.

Zaključni festivalski večer v koprodukciji z Drugo godbo, ki predstavlja logični korak proti združevanju različnih, a sorodnih publik, pa prinaša dvojni paket sodobne afriške elektronike. Na odru Gala hale se bodo predstavili ugandsko-britanski tolkalski techno kolektiv Nihiloxica in egipčanski ambasador klubske scene Bližnjega vzhoda ABADIR, balkanske klubske zvoke bo serviral izkušeni srbski didžej Kӣr, festival pa bo v velikem slogu zaključila ljubljanska selektorka Katcha.

V sklopu 15. edicije se bodo tradicionalno odvili različni performansi in razstave: Andreas Trobollowitsch: Santa Melodica Ensemble @ Mostovi Ljubljanice (javna zvočna intervencija), razstava Darshe Hewitt: High Fidelity Wasteland II: The Proto-Plastic Groove in performans ter instalacija Simona Whethama: Successive Actions (oboje v Dvorani Alme Karlin, Cankarjev dom) in razstava Lune Woelle: Imaginary Robotics v MoTA LAB-u.

Petkov program v Cukrani prinaša tudi tri pogovore z gostujočo kanadsko umetnico Darsho Hewitt, slovensko-italijanskim triom, ki ga sestavljajo Aleksandra Bajde, Isabella Forciniti in Uršula Berlot, ter francoskim producentom Aho Ssanom.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja