Na témo Novice

Kulturni dom Nova Gorica vstopa v 41. sezono

No Boarders Orchestra

21. september 2021

V nedeljo, 26. septembra 2021, bodo v Kulturnem domu Nova Gorica tudi uradno vstopili v 41. koncertno sezono Glasbenega abonmaja.

Zavidljivo število abonentov je z vpisom vnovič izkazalo zaupanje v delo kulturnega doma in pričakovanje izjemnih koncertov, ki so jih pripravili v letošnji sezoni. Na uvodnem koncertu bo v nedeljo pod taktirko dirigenta in umetniškega vodje Premila Petrovića nastopil No Borders Orchestra. V vlogi solista se bo predstavil makedonski violinist Vladimir Kostov. Program uvodnega koncerta bodo sestavljala dela skladateljev, kot so J. Adams, M. Richter. I. Blažičević in R. Strauss.

Združevati, spoštovati, srečevati se, razumevati razlike, poslušati brez predsodkov. To je bistvo mednarodnega sestava No Borders Orchestra, ki bo Glasbeni abonma uvedel v novo, 41. koncertno sezono. Simfonični orkester No Borders Orchestra sestavljajo profesionalni glasbeniki z zahodnega Balkana. Nastal je v želji po ustanovitvi čezmejnega simfoničnega orkestra, ki bi poustvarjal na najvišji umetniški ravni. Delovanje orkestra prepleta glasbeno odličnost in družbeno angažiranost, saj si kot nevladna organizacija postavlja za osrednji cilj iniciativo pozitivnega družbenega razvoja s pomočjo sprave in sodelovanja, z iskanjem poti, s katero bi vplival na skupnosti, da bi postale bolj vključujoče, medkulturne, demokratične in odprte. No Borders Ochestra deluje kot platforma, ki želi preseči nacionalizem, rasizem, ksenofobijo, homofobijo ter krvavo dediščino preteklosti Balkana in širše.

Kot vsi organizatorji prireditev, tudi v kulturnem domu upajo na sezono brez prekinitev zaradi epidemije. Zadnjo sezono so uspešno izkoristili tudi za pripravo in izdajo dveh pomembnih zbornikov, digitalizacijo analognih fotografij iz več kot štiridesetletne zgodovine.

Skupno bo v Glasbenem abonmaju letošnje sezone kar devet koncertov: septembra gostijo No borders orchestra, prihodnji mesec goriške glasbenike na koncertu Naši glasbeni velikani, v mesecu novembru pa flavtistko Evo-Nino Kozmus ter Godalni kvartet Quatour Van Kuijk. Sledijo še Ensemble Chamberjam (decembra), v prihodnjem letu pa še nastopi Bach Consort Wien, pianista Aleksandra Gadžijeva, flavtistke Irene Grafenauer in komornega orkestra Kammersymhonie Berlin.

Ob tem v tej sezoni pripravljajo še večere komorne in solistične glasbe na Gradu Kromberk, in sicer na festivalu srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae in festivalu Oktober jazz, prihodnje leto pa sledi še koncertni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška in svetovno srečanje saksofonistov.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja