Novice

“Koncertni plakat” – razstava na plakatnem razstavišču Figovec

Foto: Emil Kozole

Med 16. aprilom in 5. majem je pri Figovcu v Ljubljani na ogled razstava koncertnih plakatov, ki jo organizirata TAM-TAM inštitut in SIGIC. Na razstavi je na ogled 41 koncertnih plakatov, ki jih je izbrala žirija v sestavi Emil Kozole (Ljudje), Tomaž Drozg (TAM-TAM) in Peter Baroš (SIGIC). Na javno povabilo je sicer prispelo 170 plakatov široke palete glasbenih žanrov in z vseh koncev Slovenije. Vsi plakati bodo uvrščeni v Digitalni arhiv slovenskega plakata, ki je v nastajanju pod okriljem TAM-TAM inštituta. Razstavo je omogočil Big Bang, razstavišče pri Figovcu pa Mestna občina Ljubljana

Razstava želi poudariti vizualno plat glasbenega življenja, ki se razodeva tudi v obliki koncertnega plakata. Tudi vizualni umetniki so del koncertne industrije, ki jo sestavlja še mnoštvo različnih poklicev, vse od glasbenikov in njihovega podpornega kadra, organizatorjev dogodkov, upravljalcev prireditvenih prostorov in nenazadnje tudi odrskih delavcev. Med slednje umeščamo tonske in lučne tehnike, roady-je, izposojevalce odske opreme in ostali profesionalni kader, brez katerih brezhibna in popolna koncertna izkušnja ni mogoča. Prepoved koncertov kot eden izmed ukrepov zamejevanja posledic koronavirusa, prinaša katastrofalne posledice za prireditveno industrijo, ki je svoja vrata zaprla prva, vrnila pa se bo zadnja. Številni glasbeni profesionalci, še posebej tisti, ki jim koncerti predstavljajo edini vir dohodka, se že preusmerjajo v druge poklice. Grozi nam, da bomo ostali brez najboljših tonskih mojstrov in brez najboljših lučkarjev. Grozi nam, da, tudi ko se koncerti vrnejo, le-ti ne bodo zveneli in izgledali tako dobro kot poprej. 

V izogib najhujšemu je aktivna humanitarna iniciativa MiDelamoDogodke, ki z različnimi akcijami opozarja na katastrofalno stanje glasbene industrije ter po najboljših močeh zbira sredstva za pomoč tistim odrskim delavcem, ki se zaradi nastale situacije nahajajo na robu preživetja. Tej iniciativi se pridružuje tudi razstava Koncertni plakat s sloganom HočemDogodke-HočemPlakat! Izbrane plakate z razstave boste lahko preko spleta kupili in na ta način prispevali v zbrana sredstva, ki so namenjena plačilu osnovnih eksistenčnih stroškov odrskih delavcev, ki jim izpad dohodka ne omogoča preživetja. Ob tej priložnosti se tudi zahvaljujejo vsem ustvarjalcem in naročnikom razstavljenih plakatov, ki so privolili v njihovo prodajo. 

Akcija zbiranja denarja poteka preko nakupa v spletni trgovini , kjer so na voljo tako izbrani plakati z razstave kot tudi drugi izdelki. Donacije se zbirajo tudi neposredno na TRR SI56 6100 0002 5334 516 (Društvo MiDelamoDogodke, Kapiteljska ulica 9, 1000 Ljubljana). 

Dobrodelno društvo MiDelamoDogodke vabi k prijavi odrske delavce, ki zaradi izpada dohodka v času epidemije potrebujejo pomoč. 

Vljudno vas vabimo na ogled razstave Koncertni plakat. Ljubitelji glasbe morda najdete plakat koncerta, ki ste ga obiskali in na katerega vas vežejo lepi spomini. Z nakupom plakata boste omogočili, da se bodo tovrstni koncertni in z njimi povezanimi spomini dogajali tudi v prihodnje.

Sigic