Novice

Aleksander Gadžijev drugi na Chopinovem tekmovanju v Varšavi

21. oktober 2021

Na enem najprestižnejših pianističnih tekmovanj na svetu, Chopinovem tekmovanju v poljski Varšavi, je pianist Aleksander Gadžijev v finalu dosegel drugo mesto in prejel eno izmed posebnih priznanj: nagrado Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo sonate.

Željo po sodelovanju v 18. izvedbi tekmovanja je sicer izkazalo okrog 500 pianistov z vsega sveta, v predtekmovanje se jih uvrstilo 164, v tekmovalnem delu pa je sodelovalo 87 pianistov. Iz prvega kroga se je po petih dneh tekmovanja v drugi krog uvrstilo 45 tekmovalcev iz 14 držav, v končnem finalu pa so poleg Gadžijeva nastopili še Jakub Kuszlik in Kamil Pacholec (Poljska), Leonora Armellini (Italija), Jun Li Bui  in Bruce Šaoju Liu (Kanada), Aimi Kobajaši in Kjohei Sorita (Japonska), Martin Garcia Garcia (Španija), Eva Gevorgyan (zastopala je Rusijo kot Armenijo) ter Kitajec Hao Rao.

Drugo mesto si je Gadžijev, ki je zastopal Slovenijo in Italijo, delil z Japoncem Kyoheiem Sorito, na prvo mesto pa se je uvrstil Kanadčan Bruce Šaoju Liu. Ta je prejel nagrado v višini 40.000 evrov in nastop na velikem odru poljske narodne opere, drugouvrščena Gadžijev in Sorita pa bosta nastopila na koncertu v varšavski filharmoniji. Drugouvrščeni tekmovalec prejme nagrado v višini 30.000 evrov, Zimermanovo priznanje pa je vredno 10.000 evrov.

Posnetek finalnega nastopa si lahko ogledate na strani organizatorja.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja