Novice

15. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019

Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija, dirigentka Tadeja Vulc

11. april 2019

Z otvoritvenim koncertom ljudskih pesmi, na katerem bodo izbrane vokalne zasedbe predstavile svojo deželo, se bo v petek 12. aprila začelo 15. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019.

Na tekmovanje se lahko uvrstijo le zbori izjemne kakovosti, sposobni pripraviti raznolik vrhunski program, ki v vseh treh dneh obsega okoli 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori predstavijo od tri do štiri sporede: v netekmovalnem nastopu programsko zaokroženi spored, značilen za deželo nastopajočega zbora, spored različnih zgodovinskih obdobij in prosti spored. Izbranih pet najboljših zborov pa predstavi še dodatni spored  v finalu tekmovanja.

Za uvrstitev na tekmovanje se je letos potegovalo kar 36 izredno kakovostnih zasedb z različnih delov sveta, med njimi pa je umetniški svet izbral 13 zasedb iz Baskije/Španije, Hong Konga/Kitajske, Latvije, Litve, Italije, Irske, Madžarske, Nemčije, Norveške, Slovenije, Rusije in ZDA. Na letošnjem jubilejnem tekmovanju bo tako sodelovalo osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine. Zmagovalec letošnjega tekmovanja se bo uvrstil v finale za veliko zborovsko nagrado Evrope 2020, ki bo prihodnje leto v Debrecenu na Madžarskem.

Zbor Mlada (Perm, Rusija), dirigentka Olga Viguzova

Zbore bo ocenjevala žirija, sestavljena iz petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: predsedovala ji bo Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa bodo sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in  Sigvards Klava (Latvija).

Tekmovalni del se bo v dvorani Union začel v soboto dopoldne z obveznim in nadaljeval popoldan s prostim programom. Strokovna žirija bo izbrala pet finalistov, ki se bodo na unionskem odru zvrstili še enkrat. V nedeljo dopoldne se bodo izbrane zasedbe potegovale  za veliko nagrado 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus Maribor 2019, ki bo najboljšo zasedbo popeljal v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2020. Zmagovalca bodo razglasili predvidoma ob 15.00, čemur bo sledila podelitev nagrad in priznanj.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri ter priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve različnih pokrajin.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v prestižno zvezo tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope, v katerem je poleg Maribora še pet evropskih mest iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Varna v Bolgariji, Tours v Franciji, Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem in Tolosa v Španiji. Tekmovanje za veliko nagrado Evrope, kamor se bo uvrstil letošnji zmagovalni zbor, pa bo prihodnje leto potekalo v začetku julija v Debrecenu na Madžarskem.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019 velja v zborovskem svetu  za eno najzahtevnejših, posebno vrednost pa mu daje tudi naklonjeno občinstvo, ki zna spodbujati in nagraditi dobre pevce. Letos pa bo prav gotovo še posebej slovesno, saj se za nagrado potegujejo tudi domači pevci, člani Akademski mešani pevski zbor Maribor s svojo dirigentko in skladateljico Tadejo Vulc.  

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja