Akcènt Novice

Domen Jeraša v Kosovi graščini na Jesenicah

8. april 2019

Lansko koncertno leto so v Združenju glasbene mladine Jesenice zaradi velikega števila nastopajočih na novembrskem koncertu zaključili v Kolpernu, s četrtkovim koncertom pa se ponovno selijo v »njihovo« Kosovo graščino.

Tokrat so v goste povabili Domna Jerašo, ki sta se mu konec lanskega oz. začetek letošnjega zgodila dva jubileja – osebni in profesionalni.

Domen Jeraša je bil rojen na Jesenicah. Pozavno je študiral na Visoki šoli za glasbo v Gradcu na klasičnem in jazzovskem oddelku pri Erichu Kleinschusstru, obenem pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz pozavne pri prof. Borisu Šinigoju, pri katerem je zaključil tudi podiplomski študij. Od leta 1994 je prvi pozavnist Slovenske filharmonije. Zanj so pisali številni domači skladatelji, med njimi Vitja Avsec (Soočanja), Brina Jež – Brezavšček (Izboki-vboki) in Dane Škerl (Dve misli). Jeraša sklada tudi sam, in to predvsem za zasedbe, s katerimi sodeluje (Mladinski pihalni orkester in big band Glasbene šole Jesenice, Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora). Nekaj njegovih skladb je bilo tudi izdanih (Štiri razpoloženjske miniature, Skladbe za klavir in harmoniko, Skladbe za mladinski zbor in klavirsko spremljavo, Skladbe za kljunasto flavto in flavto).

Del svojega opusa bo predstavil tudi na recitalu, ki ga bodo v organizaciji Združenja Glasbene mladine Jesenice v četrtek, 11. aprila 2019, ob 19.30, priredili v jeseniški Kosovi graščini.