Na témo

Zaključilo se je 16. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK

Foto: Mrijana Šrot

7. februar 2024

V soboto, 3. februarja 2024, se je z gala koncertom in podelitvijo nagrad, plaket in priznanj zaključilo 16. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK, ki je že tradicionalno potekalo v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, in sicer med 1. in 3. februarjem 2024 v soorganizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol, Komisije TEMSIG, Knjižnice-Kulturnega centra Lendava in Glasbene šole Lendava. 

»Balet s svojo bogato zgodovino že stoletja osvaja srca in misli: od veličine klasičnega do inovativnosti sodobnega baleta. Ta oblika umetnosti se še naprej razvija in tke tapiserijo, ki odraža raznolikost človeških čustev in izkušenj. Oder postane platno, plesalci pa slikarji, ki s svojimi telesi v gibanju ustvarjajo mojstrovine,” je v uvodnem nagovoru tekmovalne knjižice zapisala predsednica Organizacijskega odbora tekmovanja in ravnateljica Glasbene šola Lendava Eva Bažika Orban. Tekmovanje je tako priložnost, da se mladi plesalci preizkusijo, pridobijo izkušnje in motivacijo, hkrati pa tudi pohvala za minulo delo in dokaz, da so na pravi poti.

Na državnem tekmovanju BALTEK je tekmovalo 63 nadobudnih mladih baletnih plesalk (58) in plesalcev (5) iz 12 plesnih izobraževalnih ustanov Slovenije. Njihove klasične in sodobne plesne točke je ocenjevala strokovna žirija v sestavu: Georgeta Carpraroiu, Marina Krasnova Surina in Sergiu Moga; vodja tekmovanja je bila Claudia Sovre.

Skupno je bilo podeljenih 82 plaket, nagrad in priznanj, od tega: 3 prve nagrade, 6 drugih nagrad in 4 tretje nagrade; 11 zlatih, 22 srebrnih in 15 bronastih plaket, 6 posebnih priznanj in 15 priznanj.

V najmlajši kategoriji (I. a) je bila najuspešnejša plesalka Brina Gerebic, ki je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo; zlato plaketo in posebno priznanje za obetavno plesalko v najnižji kategoriji je prejela Sofia Clug; zlato plaketo Zoja Mladenović. V naslednji starostni kategoriji (I. b) so zlate plakete prejele Danaja Šifrer, Taja Borković in Varja Golec Horvat. Med plesalci je Relja Tomović v kategoriji I. b osvojil drugo nagrado in srebrno plaketo. Tudi v kategoriji II. a so med plesalkami bile podeljene vse tri nagrade: prvo nagrado in zlato plaketo je prejela Ana Lina Telić, drugo nagrado in zlato plaketo Ela Narat, tretjo nagrado in zlato plaketo Greta Hrestak. V predzadnji starostni kategoriji (II. b) so najvišja priznanja prejele: Ahila Oku drugo nagrado in srebrno plaketo ter Nikolina Katušin tretjo nagrado in srebrno plaketo. V disciplini plesalci II. b kategorije sta nagradi prejela: David Jakič drugo nagrado in srebrno plaketo ter Aleks Sušek tretjo nagrado in srebrno plaketo. V najvišji starostni kategoriji sta bili podeljeni najvišji nagradi: Manca Strmčnik je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo, Klara Strmčnik pa drugo nagrado in zlato plaketo. Strokovna žirija je podelila tudi posebna priznanja, in sicer za izvirne koreografije so priznanje prejele Blanka Polič, Helena Valerija Krieger, Vesna Cestnik Tehovnik in Tanja Pavlič. Posebno priznanje za najboljšo partnerko pa je prejela Anja Titan.

S sobotnim gala koncertom v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, na katerem je nastopilo 23 plesalk in plesalcev po izboru strokovne komisije, se je zaključilo letošnje tekmovanje mladih baletnih plesalcev BALTEK. Naslednje tekmovanje bo leta 2026.

Vsi rezultati so objavljeni na spletni strani tekmovanja: https://www.zsgs.si/classes/16-tekmovanje-mladih-slovenskih-baletnih-plesalcev-baltek-2024/