Na témo

Iniciativa za novo glasbo študentov Akademije za glasbo in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani 

2. julij 2023

19. junija smo imeli prvi sestanek v zvezi z novonastalim projektom Iniciativa za novo glasbo študentov UL AG in FF. Pobudnik, prof. Vito Žuraj, nas je seznanil s podrobnostmi projekta, katerega cilj je najuspešnejše oblikovanje in izvedbe skladb petih mladih skladateljev v okviru obiska Ensemble Modern. Skladbe same so koncipirane za 5—10 instrumentov, vsaka pa naj bi trajala okoli 10 minut.

V prihodnjih tednih in mesecih bova študenta muzikologije skrbela za dokumentacijo nastanka, razvoja in končnega izdelka skladb študentov kompozicije, dokumentirala pa bova tudi ustvarjalni proces pri nastajanju skladb ter umetniške poglede skladateljev v obliki intervjujev. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo na njihov ustvarjalni proces vplivali njihovi mentorji ter kako ga dojemajo mentorji sami, ki bodo skladbe in pisne prispevke študentov sproti pregledovali, komentirali ter izpopolnjevali. Kasneje bodo v obliki komentarjev podrobno predstavljene tudi posamične skupine, ki sodelujejo pri projektu.

Pri projektu sodelujejo: Pet študentov z oddelka kompozicije in glasbene teorije (Juraj Marko Žerovnik, Lan Podletnik Ašič, Aleksandra Naumovski Potisk, Alex Hren ter Eva Ostanek), dva študenta z oddelka muzikologije (Til Dečko in Jure Juvan), en študent z oddelka glasbene pedagogike (Jakob Korošec), osebje za tehniko (Matic Mohar in Jakob Korošec) ter mentorji (urednica revije Glasna in predsednica Glasbene matice Veronika Brvar, skladatelj Vito Žuraj, dirigent, pianist, korepetitor in pedagog Simon Dvoršak ter muzikolog in pedagog dr. Leon Stefanija).

Začetek nastajanja skladb študentov UL AG lahko izsledimo že v mesecu januarju letos, ko je Ensemble Modern prvič izvedel njihova dela na njihovem sedežu v Frankfurtu. Dela bodo v končni obliki predstavljena na dveh bralnih vajah, in sicer 30. septembra ter 3. oktobra, tokrat pod taktirko francoske dirigentke Lucie Leguay. Planirani so tudi koncerti tako v Sloveniji kot tudi Nemčiji, kjer bo Ensemble Modern pod taktirko Lucie Leguay poleg del slovenskih skladateljev, kot so Petra Strahovnik, Vinko Globokar, Matej Bonin in Nina Šenk, izvedel tudi delo našega glasbenega mentorja, prof. Vita Žuraja, z naslovom Buch der Körper (slo. Knjiga teles).

Termini koncertov so sledeči:
– 28. septembra v Bambergu,
– 1. oktobra na zaključnem nastopu Festivala Maribor,
– 3. oktobra v sklopu Srebrnega abonmaja Cankarjevega doma ter
– 7. oktobra na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Z enakim programom bo Ensemble Modern nastopil tudi na zgoraj omenjenem knjižnem sejmu, ki deluje že vse od leta 1949, kjer je ključen del programa povezovanje glasbe z literaturo. Na festivalu je vsako leto predstavljenih 10 skladb, prisotni pa bodo tudi vsi najpomembnejši nemški literati, zato ima Slovenija veliko čast, da bodo izvajalci skladbam vdahnili življenje tudi tam.

V prihodnjem članku pa se bo Til Dečko posvetil delovanju skupine Ensemble Modern ter njihovemu mentorju.

Jure Juvan

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja