Na témo

Druga godba 2023: Pametne godbe

22. maj 2023

Potem ko se je lani festival Druga godba razprostrl čez lastne meje ter se povezal tudi s festivaloma Ment in Lent, se v tokratni izdaji, ki je hkrati tudi generalka za njegovo 40-letnico, osredotoča na drugogodbeni teden v slovenski prestolnici. Na otvoritvenem koncertu bosta 22. maja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila Raül Refree in Maria Mazzotta.

Osem koncertnih festivalskih dni bo potekalo na devetih odrih na štirih koncertnih prizoriščih. Izbor obsega dvajset izvajalcev, ki bodo uprizorili dvaindvajset nastopov. Prihajajo iz osemnajstih držav s petih kontinentov. 

Program je tradicionalno pester in vsežanrski ter hkrati spolno uravnotežen. Ponuja sodoben splet tradicionalnih in urbanih godb, zavitih v zastave, ki presegajo državne meje ter so v prvi vrsti zavezane umetnosti kot najbolj prostrani in hkrati intimni izpovedi. Namenjene so radovednemu občinstvu vseh generacij, ki si želi z znanjem, izkušnjami ter ustvarjalno svobodo ustvarjalk in ustvarjalcev obogatiti življenje ter ga deliti s sorodnimi dušami. 

Čeprav v programu izstopa ime Mariza, ki je tako kot puščavski kitarski virtuoz Vieux Farka Toure povratnica na festival, pa se v programski ponudbi aktualna in pomembna glasbena imena dobesedno prerivajo med sabo za večjo pozornost. A to bolj kot imena narekuje umestitev vsebine v najprimernejše prostore, da bi se umetniški dar glasbenic in glasbenikov lahko najbolje izrazil in najlažje dosegel občinstvo.

Če letošnji slogan festivala Pametne godbe izhaja iz domišljene in dognane celostne grafične podobe Kaje Kisilak, potem lahko napovemo, da bo pametno tudi občinstvo, ki ga bo obiskalo, in vsi, ki ga bodo finančno podprli.

Spisek nastopajočih:

BCUC (ZA) / DAMON LOCKS & KEN VANDERMARK (US) / ESINAM & SIBUSILE XABA (BE/ZA) / FAIZAL MOSTRIXX (UG) / HARI VIDERCI (AT) / HARMELOGIC (SI) / KADINELIA (GR) / KIKI (SI) / LA CHICA (FR/VE) / LILIANE CHLELA (CA/LB) / MARIZA (PT) / MERIDIAN BROTHERS (CO) / RAÜL REFREE & MARIA MAZZOTTA (ES/IT) / POIL UEDA (FR/JP) / SPIRAL MIND (SI) / SUDAN ARCHIVES (US) / TARTA RELENA (ES) / TEIS SEMEY QUINTET (DK/NL) / VIEUX FARKA TOURE (ML) / ZAJTRK (SI)